„Choré mozky uvěřily“. Analytik o vině slovenských médií, která vedla střelce

15.05.2024 20:01 | Rozhovor

Nikoliv „tragédie“, ale „zločin“. Tak je podle analytka Štěpána Kotrby pojmenovat střelbu na slovenského premiéra Roberta Fica. A i příčiny je třeba hledat v názorech, které vedly tohoto konkrétního střelce. „V každé společnosti se najde několik vyšinutých jedinců, kteří takováto zoufalá frustrovaná volání vyslyší, jsou ochotni se obětovat a stát se mučedníky v boji „za tu správnou věc“. A pak jejich chorými mozky rezonují prázdná hesla, jako že „vražda na tyranu není zločinem“,“ říká.

„Choré mozky uvěřily“. Analytik o vině slovenských médií, která vedla střelce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokojná demonstrace proti Ficově vládě před slovenskou ambasádou v Praze

Dosud máme minimum informací, patrně lze jen spekulovat. Nicméně kdo a s jakými motivy to mohl spáchat?

71letý spisovatel. Motivy si domyslete…

Střílel 71letý spisovatel, básník Juraj Cintula z Levic, jeden ze zakladatelů literárního klubu Duha, který se snažil o založení hnutí „Proti násilí“. Střílel legálně drženou zbraní, protože pracoval v soukromé ochrance. Mělo padnout pět výstřelů, tři z toho údajně zasáhly premiéra. Ten je v život ohrožujícím stavu. Nedávno Robert Fico natočil video, ve kterém mluvil o tom, že čeká, že na něj a vládní politiky budou pod vlivem progresivních médií střílet. „Já už jen čekám, kdy se tato frustrace tak intenzivně prohlubována Deníkem N, Smečkem či Aktualitami přetaví do vraždy některého z předních vládních politiků, a to nepřeháním ani milimetr,“ řekl Fico.

Premiér Fico je podle informací jeho týmu ve stavu ohrožení života. Jaké důsledky by měla jeho případná smrt? Ve smyslu politiky a společnosti… Co by to znamenalo?

Nemalujte čerta na zeď. Žije, a slovnenskej pán bůh ho určitě umřít nenechá. Na to má Slováky moc rád. Jeho smrt by znamenala nenahraditelnou ztrátu pro slovenskou levici, i když kolem něj je tým vysoce profesionálních lidí. Kaliňák, Blaha. Ale Fico je dlouhodobě jeden. Je to koncepčně uvažující právník s vynikajícím politickým instinktem a občanskou odvahou. Není to hloubající filozof, je to muž činu. On je hlavním motorem čtvrt století vítězství Smeru. On je hlavním stratégem.

Atentát v našem prostředí je něco opravdu nezvyklého.

To je bohužel důvodem laxnosti a neprofesionality jeho ochranky. Předseda vlády na sobě neměl neprůstřelnou vestu a šel mezi neprověřený dav. Ochranka nestřílela, i když útočník vypálil pět ran. Ale na jejich obranu nutno říci, že jsme ve střední Evropě. Doposud Slovensko nebylo Izraelem či Mexikem. Nejsou to ani USA v dobách Kennedyho vraždy. Nikdo z ochranné služby neuvažuje paranoidně, jestliže se nic podobného nestalo třicet let. Naposledy zabil odstřelovač Dubčeka. Ránou na půl kilometru do pneumatiky jeho vozu a tomu nešlo zabránit.

Dnes byl exprezident Zeman navštívit Sněmovnu, kde se konal seminář SPD. A jeho ochranka ho vezla stejným vchodem ve stejnou dobu, kdy na dosah ruky bylo padesát lidí. Přitom nikdo ze strážců nemohl vyloučit skrytou zbraň u kohokoliv, protože mezi hlídané osoby měli přístup i ti, kteří rámem neprocházejí a zbraň pronést do budovy mohou. Všichni byli tak nějak uvolnění až příliš. Nikdo z ochranky nebyl ve střehu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čo je to za štát, kde sa strieľaju premieri?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseClinton , 15.05.2024 20:48:28
Pamatuji si, když zastrelili chudáka Kuciaka na objednávku, jak se proti Ficovi protestovalo a jeden dementní demokrat řvál: čo je to za štát, kde sa stríeľajú novinári. Když se zastreli Fico, tak to se nedemonstruje. Občanská válka na Slovensku nemusí být daleko.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…