Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

15.05.2024 19:03

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. Podezřelým z túoku je podle médií 71letý muž z jihu Slovenska, policie ho po činu zadržela. Podle Ficova facebookového profilu byl premiér několikrát postřelen a je v ohrožení života.

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví
Foto: Screen Youtube
Popisek: Postřelený Robert Fico

Právník Tomáš Tyl se na sociální síti zdvořile dotázal, kdy vystoupí ministr vnitra Vít Rakušan s tradiční frází, že policie pozorně monitoruje sociální sítě a schvalování trestného činu může být trestné.

I jiní se zajímali, zda aktivitu na sociálních sítích o středečním odpoledni budou někteří vysvětlovat orgánům činným v trestním řízení.

Velmi rychle se totiž začaly objevovat příspěvky různého kalibru.

Herec Národního divadla David Matásek vše komentoval lapidárním: Pic ho.

„Ale asi slabo,“ přišla reakce ze Slovenska.

„Šel tomu naproti, darebák,“ padlo v diskusi pod příspěvkem.

Jiní vtipkovali, že měl s útočníkem vyjednávat o míru. A zazněly i poznámky o svini a vařící vodě.

To bylo na jeho objednávku. Asi takové škrábnutí pro média,“ soudila další z diskutujících.

Jiný herec Jiří Maryško například zveřejnil fotografii herce Františka Smolíka z filmu Vyšší princip, zjevně odkazující ke slovům této postavy, že „vražda na tyranu není zločinem“.

Zaujal i Pavla Novotného, starostu pražských Řeporyjí, který prý přemýšlí, že by vystoupil a vyzval všechny k toleranci.

„Si budou myslet, že si z nich střílíš,“ smál se herec, zatímco slovenského premiéra po několika zásazích do břicha a hrudi akutně operovali.

Brněnský podnikatel a aktivista Jiří Hlavenka cítil potřebu říci, že i když si násilí zaslouží odsouzení, tak v současné demokratické Evropě není „většího nenávistného, vulgárního, surového štváče, než je právě Robert Fico“.

Fico podle Hlavenky dělal politiku postavenou na hrubosti, vyhrožování a vytváření nepřátel. „Fyzické násilí velmi často následuje po verbálních útocích, zejména takových, které jsou nepotrestané,“ shrnul.

Jiné místo atentátu na ministerského předsedu zaujala reakce předsedy slovenského parlamentu, který zjevně rozčílen označil za viníky střelby i ty, kteří přispívali k vybičované atmosféře ve společnosti.

 

„Stále se mi nechce věřit tomu, že by ve společnosti byl někdo ochotný překročit takové hranice. Pro mě je zřejmé, že je to výsledek společenského konfliktu, a to musí skončit,“ prohlásil Ficův koaliční partner a předseda Slovenské národní strany Andrej Danko a začal pořvávat na novináře na tiskové konferenci.

Pak se ptal oponentů, jestli jsou spokojeni, a avizoval, že pro jeho stranu SNS tímto začíná politická válka. „Je to výsledek nenávisti ve společnosti. Vy jste pomohli tomu pomatenci Matovičovi k vládě, my jsme se zázračně vrátili a znova po nás jdete. Tady vám garantuju, že uděláme změny v zákonech jako v případě veřejnoprávní RTVS,“ řekl novinářům Danko.

„Chci vzkázat opozici, ať zalezou, respektují výsledky voleb, a Roberte, my všichni jsme s tebou,“ uzavřel.

"Slovenský premiér postřelen, koaliční partneři slibují ‚politickou válku’. Země je otřesená, vládní politici atmosféru ještě zhoršují," komentoval to šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

A přidali se další. „Atentát na demokraticky zvoleného premiéra je naprosto zavrženíhodný, ať už s jeho politikou souhlasíte či nikoli. Vyhrožování novinářům a opozici a obviňování je z útoku je však nepřijatelné," okomentoval situaci také europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„To co předvedli zástupci vládních stran Slovenska na tiskové konferenci je nechutné. Útočit skrze tento nehorázný útok na tisk a opozici a mluvit otevřeně o válce proti nim, je odsouzení hodné. Zneužívat útoku pro protlačování demokracie, rozhodně není správnou cestou," zkritizoval vládní strany na Slovensku také člen předsednictva STAN, starosta Tetína Matěj Hlavatý.

„Tiskovka Blahy a Danka je čiré zlo. Na Slovensku dnešním dnem skončila demokracie," dodal Lukáš Valenta.

„Poslanec Blaha ze SMERu, který bičoval dav na náměstí a řval, že prezidentka Čaputová je "americká k...a", obvinil z odpovědnosti za atentát "opozici a liberální média". Předseda SNS Danko totéž," napsal také komentátor Jindřich Šídlo. Jeho slova sdílel také aktivista Tomáš Peszynski s dovětkem: "Nechť je historicky zaznamenáno, že první, kdo atentát politicky zneužil jsou slovenští rusonáckové," uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je hrozné co se stalo a modlíme se za pana Fica, aby se brzy vléčil., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 15.05.2024 22:06:52
Ta ochranka, stejně v případě, jako kdysi střílel chlap, byť kuličkami do pana Klause, jsou ostudou všech policistů. Atentátník střílí do pana Fica a oni koukají jak ......, jak to do něj sází. Po první ráně, než zmáčknul spoušť atentátník podruhé, měl už mít zlomený vaz.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…