Bárta podal trestní oznámení na ŘSD. Sám mu však také čelí

14.01.2011 18:21

Manažeři a vrcholní úředníci severočeského ŘSD budou muset policii leccos vysvětlovat. Šéf dopravy Vít Bárta (VV) na ně totiž podal trestní oznámení.

Bárta podal trestní oznámení na ŘSD. Sám mu však také čelí

Šéf dopravy Vít Bárta v pátek podal trestní oznámení na manažery chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Důvodem je podezření, že údajně kryjí nelegální činnost stavebních firem. V oznámení je jmenován i manažer Tomáš Hofmann, který údajně využíval automobil od stavební společnosti Skanska.

Půjdou "kmotři" před soud?

ČTK to oznámil mluvčí úřadu Jakub Ptačinský. Bárta se o výsledcích auditu poprvé zmínil minulý týden. Uvedl tehdy, že manažeři ŘSD v kraji jsou řízeni "slavnými kmotry ODS a sociální demokracie" Patrikem Oulickým (ODS) a Petrem Bendou (ČSSD). Benda kvůli tomu podal na Bártu trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. 

Ministr podal trestní oznámení na Vrchní státní zastupitelství v Praze. "A to pro podezření, že mohly vzniknout skutky jako zpronevěra, neoprávněné užívání cizí věci, podvod, braní úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, řekl ČTK Ptačinský. Oznámení podle něj deklaruje propojení politiky a ŘSD. 


Bárta bude vysvětlovat

O osobu šéfa dopravy Bárty se však v následujících týdnech také bude zajímat policie. Trestní oznámení pro pomluvu  na něho totiž podal exšéf ČSSD Jiří Paroubek. Ten chystá podat i další trestní oznámení, a to opět na Bártu. Tentokrát však kvůli pochybnému hospodaření jeho bývalé bezpečnostní agentury ABL.

Právě v souvislosti s touto firmou se také znovu rozproudila kauza údajného sledování politiků z ODS. Deník MF Dnes totiž ve čtvrtek potvrdil, že vlastní stovky důkazů o tom, že ke sledování skutečně docházelo. Šéf dopravy Bárta ale obvinění stále popírá.

Nečas chce vysvětlení

Závažnost situace si ale uvědomují ostatní politici, například šéf vlády Petr Nečas (ODS). "Pan ministr Vít Bárta si jistě uvědomuje, že dal před několika měsíci předsedovi vlády čestné slovo, že v kauze sledovaní politiků ODS firma ABL nefiguruje," napsal v pátek v tiskovém prohlášení s tím, že nově zveřejněné informace považuje za závažné.

Dodal ale, že MF Dnes nepovažuje za jediného nositele pravdy. Bártu však vyzval k vysvětlení, které prý dluží "především veřejnosti".

Šťastný věří, že jde o spiknutí

A k celé kauze se již dříve vyjádřili také další politici ODS, třeba šéf její pražské odnože Boris Šťastný. "Zatím nemám důvod panu Bártovi nevěřit, že jde o spiknutí proti němu a Věcem veřejným," sdělil šéf pražských občanských demokratů ParlamentnímListům.cz s tím, že než své stanovisko případně změní, vyčká závěrů orgánů činných v trestním řízení.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…