Bezpečí dětí na prvním místě

02.12.2012 0:00

S přibývajícími a stále chladnějšími dny je jen otázkou času, kdy napadne první sníh. Proto mnoho z nás už přemýšlí, jestli navštíví stejné zimní středisko jako loni nebo vyzkouší novou destinaci.

Bezpečí dětí na prvním místě
Foto:
Popisek:

Někteří zase zvažují, zda zakoupit nové lyže či snowboard, anebo to ještě tuto sezonu zvládnout na těch starých. Na co ale většina lidí zapomíná je ochranné vybavení. Pro ilustraci, jen třetina sjezdařů používá přilbu. Děti jsou na tom ještě hůře, protože pro ně, na rozdíl od značkového oblečení, nejsou ochranné prvky dostatečně „cool“. Přitom stále více  z nich provozuje adrenalinové sporty na sněhu a s tím bohužel stoupá i počet úrazů, které si přivodí nejen sjezdoví začátečníci, ale leckdy i zkušení jezdci. Zranění přitom nezřídka končí i trvalými následky.

Dnešní internetová doba těmto nehodám jenom nahrává. Děti tráví více času u počítače než sportováním a nemají tak v mnoha případech dostatečnou průpravu pro fyzicky náročnější aktivity. Přitom v zimě je stále populárnější snowboarding nebo freeride (sjezdy na neošetřeném terénu na krátkých lyžích). Nezřídka tento způsob lyžování zahrnuje i mnoho skoků a bohužel i pádů. Jen pro ilustraci - v počtu dětských úrazů vede Česká republika v celoevropském měřítku. Každý rok se na 40 tisíc dětí a dospívajících léčí v nemocnici s nějakým úrazem, a přes 60 % z nich jsou děti do čtrnácti let. Podle odborníků za to může, kromě přecenění svých dovedností, především nedostatečná ochrana. Bez přilby a chráničů by přitom tyto adrenalinové sporty vůbec neměly být provozovány.

Jedním ze způsobů jak tento stav zlepšit je prevence a vzdělávání nejen dětí, ale i dospělých. I proto vznikl, za podpory VZP, projekt Neriskuj to!, který upozorňuje na nutnost používat při nebezpečných a adrenalinových sportech ochranné pomůcky a dodržovat základní pravidla bezpečnosti. Na www.neriskujto.cz jsou k dispozici informace o tom, jak bezpečně provozovat všechny nejběžnější adrenalinové sporty, ale i co dělat, když nastane úraz. Součástí projektu jsou i vzdělávací akce v terénu. Za tímto účelem speciální tým záchranářů i zkušených adrenalinových sportovců objíždí základní školy a názorně předvádí, jak bezpečně sportovat.

Desatero mladého sportovce:

1. Nikdy nezapomínej na ochranné doplňky a přilbu.

2. Nepřeceňuj své síly.

3. Nikdy nevyjížděj úplně sám a měj při sobě mobil.

4. Nech si poradit od zkušenějších.

5. Nehazarduj se svým zdravím ani se zdravím ostatních.

6. Sportuj tam, kde jsou bezpečné a vhodné podmínky.

7. Dodržuj předepsaná pravidla.

8. Pravidelně kontroluj své vybavení, aby nebylo poškozené.

9. Když se někdo zraní, ihned mu poskytni první pomoc – volej 155.

10. Jednoduše: neriskuj!

K jakým úrazům nejčastěji dochází a jak se chránit?

Snowboarding, freeride: úrazy páteře při pádu; zlomeniny (rukou, zápěstí, předloktí nebo vykloubené rameno)

Jak se chránit? Použití přilby minimalizuje riziko poranění hlavy. Na klouby a zápěstí jsou vhodné chrániče a speciální ochranné kalhoty. Ideální je také chránič páteře neboli páteřák.

BMX freeride a downhill: otřes mozku; rozsáhlé odřeniny; spáleniny nebo tržné rány; úrazy zubů

Jak se chránit? Je důležité nikdy nesedat na kolo bez přilby. Pro sjezdovou cyklistiku v terénu, downhillové nebo cyklokrosové trasy jsou nezbytné chrániče holení, kolen a loktů, ochranné sportovní rukavice nebo krunýř na páteř. Vhodná je i full face přilba a samozřejmě rukavice. 

Minibiky, čtyřkolky, motokáry, terénní motorky: zranění hlavy a obličeje nebo nohou

Jak se chránit? Na motokárách je důležité se pořádně připoutat a v každém případě si vzít přilbu. Vhodné jsou i ochranné rukavice.

Skateboarding: zlomeniny kotníku a zápěstí; úrazy lokte; úrazy hlavy včetně otřesu mozku

Jak se chránit? Doporučují se ochranné prvky jako je přilba, protektor zápěstí, kolena a lokte.

In-line brusle: zlomeniny zápěstí; poškození vazů v zápěstí; zranění hlavy

Jak se chránit? Před jízdou je vhodné se vybavit chrániči loktů a předloktí, ochrannými sportovními rukavicemi a přilbou.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…