Bradáčová popírá podjatost státního zástupce v kauze Dopravního podniku

17.09.2012 16:30

EXKLUZIVNĚ Podle některých skutečností by to na první pohled mohlo vypadat tak, že si Transparency International ČR jako nevládní organizace zprivatizovala vyšetřování i dozor kauzy údajné trestné činnosti v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Je tomu tak ale skutečně?

Bradáčová popírá podjatost státního zástupce v kauze Dopravního podniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Podívejme se na fakta. Prověrkou v Dopravním podniku byl pověřen Václav Láska z Transparency International ČR (zakladatel společnosti). Ten uzavřel 20. dubna letošního roku smlouvu s Hlavním městem Praha na služby právního posouzení smluv, smluvních vztahů a smluvních plnění (s akcentem na posouzení možné trestně právní odpovědnosti konkrétních osob) mezi Dopravním podnikem a dalšími subjekty.

„Transparency International“ při policejní prohlídce

Přitom informace z Láskova šetření měli právo získat pouze primátor Bohuslav Svoboda, ředitelka odboru „Kanceláře primátora“ Magistrátu hlavního města Prahy Martina Děvěrová a primátorův asistent Marek Hanč.

V půlce května pak rozhodl tehdejší generální ředitel Vladimír Lich, že prověrka bude prováděna Stanislavem Beránkem, Václavem Láskou, Milanem Štičkou, Miroslavem Leixnerem a Jiřím Fialou, z nichž někteří působí v Transparency International ČR.

Když 17. srpna probíhala policejní prohlídka v Dopravním podniku, byl opět přítomen zástupce TI ČR. Konkrétně Stanislav Beránek (projektový vedoucí TI ČR). A také Jiří Fiala. Proti přítomnosti obou vznesla námitku generální ředitelka společnosti Magdalena Češková s tím, že Dopravnímu podniku nebyl vysvětlen důvod jejich přítomnosti a zároveň nejsou příslušníky Policie České republiky.

„Ex-Transparency International“ jako dozor

Nejvíce zajímavé je, že dozorováním celé kauzy byl pověřen státní zástupce Adam Borgula, který byl členem správní rady Transparency International ČR od 7. prosince 2010 do 9. ledna 2012. Může se zde tedy vyskytnout podezření ze střetu zájmů či podjatosti.

ParlamentníListy.cz oslovily bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou s dotazem, zda byla námitka Magdaleny Češkové oprávněná a zda je obvyklé, aby při prohlídce Policie ČR byly přítomny osoby, které nejsou ani členy PČR, ani zaměstnanci kontrolovaného podniku.

Další dotaz byl, zda tedy nedávné členství Adama Borguly ve správní radě TI ČR nemůže vyvolávat podezření ze střetu zájmů či podjatosti. A zda to celé nemůže vytvářet dojem, že Transparency International ČR provádí v DP současně vyšetřování i dozor. A zda to nemůže vytvářet dojem, že Transparency International "privatizuje" funkce státní správy (vyšetřování-policie, dozor-justice-státní zastupitelství).

Nemůže být objektivním státním zástupcem

„I když o účasti na policejních úkonech (ohledání, domovní prohlídka, prohlídka kanceláře a tak dále) rozhoduje vždy policejní orgán, rozhodně by měla být účast jakýchkoli osob mimo orgány činné v trestním řízení a přibraných nezúčastněných osob zdůvodnitelná. V tomto případě nelze rozhodně osoby z Transparency International ČR považovat ani právě za osoby nezúčastněné, jak má na mysli trestní řád,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Renáta Vesecká.

„Propojenost dozorového státního zástupce s těmito osobami přes organizaci Transparency International ČR tak vůbec neskýtá pocit objektivity. Nemůže být objektivním státním zástupcem, který by měl napadený úkon policie přezkoumat,“ dodala Vesecká.

Vrchní státní zastupitelka Bradáčová vztah k Transparency International nespatřuje

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Borgula spolupracoval s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou již dříve v Unii státních zástupců, jíž Bradáčová předsedá. ParlamentníListy.cz požádaly tedy o vyjádření Borgulovu nadřízenou, vrchní státní zástupkyni v Praze Lenku Bradáčovou.

Ta se vyjádřila k oběma věcem a žádné pochybení či nestandardní kroky v kauze nespatřuje. Nejprve k námitce Magdaleny Češkové. „Já určitě nemohu a nebudu komentovat jakékoli námitky ze strany subjektů, které nemají procesní postavení a nejsou subjekty trestního řízení. To je tedy část odpovědi ve vztahu k tomu, kdo tu námitku vznáší,“ řekla ParlamentnímListům.cz Lenka Bradáčová.

A pokračovala: „Tuto okolnost státní zástupce podrobil dozoru a přezkumu a neshledal na straně postupu policie žádné pochybení. To komentuji obecně, nikoli k námitce neprocesního subjektu.“

Vrchní státní zástupkyně se vyjádřila i k tomu, že Borgula byl členem správní rady Transparency International ČR. „Je mi známo, že pan doktor Borgula po určitou krátkou dobu působil ve správní radě Transparency International. Odešel odtud na základě vlastního rozhodnutí. Ale chci k tomu dále dodat, že trestní oznámení, jímž se policie zabývá a které dozoruje pan doktor Borgula, nepodala Transparency International, ale podal ho doktor Láska a na základě pověření generálního ředitele Dopravního podniku (tehdejšího generálního ředitele Vladimíra Liche – pozn. redakce). Takže ten vztah k Transparency International já tam žádný nespatřuji,“ dodala Lenka Bradáčová.

Údajná podjatost státního zástupce na Prachaticku

Zajímavé je, že Borgula promluvil i na demonstraci proti odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti, která se konala 28. června na Náměstí Míru. Mezi dalšími zde hovořili například i Karel Janeček z Nadačního fondu proti korupci či David Ondráčka z Transparency International ČR.

Poslední výrazný případ podezření z podjatosti se řeší na Prachaticku, kde prý tamní státní zástupkyně zastavila vyšetřování kauzy podnikatele, který poslal půl milionu korun na účet jejího manžela. Měla pochybit tím, že nerozhodla o podjatosti, když rozhodovala o případu rodinného přítele, známého jejího manžela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…