Pražská koalice s ODS se prý rozpadá. Rýsuje se dohoda TOP 09 a ČSSD

17.08.2012 18:12

Politická situace na pražském magistrátu, která se rozpoutala kolem odvolání generálního ředitele dopravního podniku Vladimíra Liche je velmi komplikovaná a mohla by vyústit až v pád koalice TOP 09 s ODS a vytvoření nové „vlády“ TOP 09 s tichou podporou ČSSD.

Pražská koalice s ODS se prý rozpadá. Rýsuje se dohoda TOP 09 a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

Kolem dění na pražském magistrátu kolují různé teorie a informace a odehrává se zde několik příběhů a variant budoucího vývoje. Stručně řečeno existuje zde „neláska“ mezi částí TOP 09 a primátorem Svobodou a dále ještě více či méně otevřený boj v ODS.

ABL a Láska

Hovoří se například o tom, že pád Vladimíra Liche mohl být částečně způsoben tím, že údajně podezřelé zakázky podniku měl prověřovat bývalý manažer ABL Václav Láska.

Tímto faktem měl být prý doslova rozezlen člen dozorčí rady dopravního podniku a zastupitel Jan Vašíček z TOP 09. Celá věc souvisí s tím, že ABL měla sledovat politiky radnice Prahy 11 a mezi nimi měl být i tehdejší člen ODS Vašíček. Kvůli tomu tedy prý Vašíček nemůže Liche vystát.

TOP 09 klesají preference

Obecně se už ale začíná mluvit o tom, že TOP 09 opustí koalici s ODS, přesněji řečeno koalici s primátorem Bohuslavem Svobodou. Primátor si prý totiž při řízení města dělá věci po svém, topkaře k ničemu moc nepustí a těm se to přestává líbit. Spory jsou mimo jiné i kolem toho, kdo bude novým šéfem pražským strážníků.

Část zastupitelů TOP 09 prý přesvědčuje náměstka primátora Tomáše Hudečka, aby se stal primátorem. Volební období se totiž od podzimu pomalu převalí do druhé poloviny a TOP 09 z necelé roční spolupráce s primátorem Svobodou moc nemá. Navíc si TOP 09 uvědomuje své klesající preference a že by již primátora v budoucnosti mít nikdy nemusela.

Primátor a rada TOP 09 s tichou podporou ČSSD

TOP 09 totiž výrazně poškozuje dění kolem kauzy CASA a Vlasty Parkanové a jak se ve věci chová Miroslav Kalousek. Velcí mediální hráči též stahují podporu TOP 09. Karel Schwarzenberg chystá odchod. Primátorským postem by si tak Hudeček mohl posílit pozici ve straně a mířit do jejího vedení. Být „novou“ tváří na vrcholu a novou nadějí.

Hovoří se tedy o tom, že by TOP 09 ukončila koalici s nestabilní ODS, kde primátor Svoboda vůbec nemá stabilní podporu a jednotliví zastupitelé přebíhají sem tam, jak se to zrovna hodí. ČSSD o spolupráci s TOP 09 zájem má a prý by vznikla jednobarevná rada TOP 09 s tichou podporou ČSSD výměnou za podporu některých priorit sociální demokracie, různých postů a vlivu. Podle jedné verze by mělo dojít ke skončení spolupráce již v září, podle další až po krajských volbách, které pravděpodobně jen podtrhnou klesající preference TOP 09.

Podle interního průzkumu, který si nechala ODS udělat, by totiž současné preference TOP 09 měly být v Praze osm procent, ČSSD by zde měla třicet procent a ODS 22 procent. Výrazným spojencem primátora Svobody v TOP 09 je Zdeněk Tůma. Hovoří se o spojenectví „dvou docentů“, protože Tůma má v TOP 09 přezdívku „Docent“ stejně jako má stejnou přezdívku Svoboda v ODS.

Nosek vs. Svoboda

Válka probíhá ale i v ODS. Hovoří se o tom, že primátor Svoboda má v úmyslu odvolat náměstka pro dopravu Josefa Noska z ODS, kterého viní z odvolání Vladimíra Liche. Místo něj by chtěl mít na postu náměstka primátora jemu loajální Aleksandru Udženiju. Jde o to, že náměstek primátora má při jednání Rady hlavního města právo veta.

V úterý odpoledne má proběhnout zastupitelský klub ODS, kde by se o tom mohlo jednat a případně i hlasovat o tom, zda klub podpoří odvolání Noska. Hovoří se ale i o tom, že sám Nosek by mohl sám vyzvat primátora, aby odstoupil a snažit se ho nahradit.

Pak by záleželo, jak by se k věci postavila „stará parta“ kolem Borise Šťastného, která může mít zhruba 10 až 11 hlasů, protože když se dva perou, třetí se směje. Podle jedné z teorií, když Nosek nevyzve Svobodu a Svoboda navrhne jeho odvolání, lidé kolem Šťastného podpoří Noskovo odvolání. Naopak když Nosek navrhne odvolání Svobody, lidé kolem Šťastného podpoří odvolání Svobody.

Primátor ztrácí zastupitele

Jak informovaly ParlamentníListy.cz počet zastupitelů ODS loajálních Svobodovi se výrazně zmenšil. Podle informací ParlamentníchListů.cz má nyní k dispozici dohromady pět hlasů ze zastupitelského klubu ODS: svou osobu, Aleksandru Udženiju, Ivana Kabického, Andreu Vlásenkovou a obviněného Honzu Kalouska.

Radek Lohynský a Vladimír Schmalz z Prahy 4, blízcí Ondřeji Palounkovi, by mohli být jazýčkem na vahách. Podle jiného zdroje je nyní Palounek proti Svobodovi. Každopádně je zřejmé, že Svoboda přišel o podporu náměstka Josefa Noska, Ondřeje Pechy či Pavla Hurdy, stejně tak Davida Vodrážky a s ním Gabriely Kloudové a Davida Zeleného.

Nosek válku popírá

Sám Nosek ale podobné úvahy ve vyjádření pro média popírá: „Já si myslím, že má uvnitř pražské ODS pan primátor stále podporu. Nemyslím, že by většina pražské ODS chtěla odvolat pražského primátora. Koalice (na radnici) není ohrožena vůbec.“

„Já si myslím, že současná koalice se udrží do krajských voleb a současné uspořádání se zatím udrží,“ popřel úvahy o brzkém pádu koalice ale zdroj dobře informovaný s děním na pražské radnici.

Primátor Bohuslav Svoboda dnes také Českému rozhlasu zopakoval, že trvá na svolání valné hromady Dopravního podniku hlavního města Prahy. Žádné manažerské selhání bývalého ředitele Liche v otázce pojištění firmy nezjistil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…