Češi jedí ryby stále častěji, před českým pstruhem ale dávají přednost mořskému lososovi

02.03.2015 9:07

Podle údajů zveřejněných českými statistiky, kteří vyšli z odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), zaznamenali obchodníci s rybami v roce 2013 rekordní výši tržeb. Ta je důsledkem zvýšené spotřeby rybího masa i rostoucího objemu rybí produkce. Trend odborníci z oblasti gastronomie pociťují také v České republice. Zde je znatelný nárůst zájmu Čechů o konzumaci mořských ryb a plodů, a to často i na úkor ryb z českých vod. Této poptávce se proto stále častěji přizpůsobují také menu českých restaurací.

Češi jedí ryby stále častěji, před českým pstruhem ale dávají přednost mořskému lososovi
Foto: red
Popisek: Rodina u oběda, jídlo

FAO ve své zprávě uvedla, že se v roce 2013 celosvětově vylovilo na 160 milionů tun ryb, což bylo o 3 miliony více než v předchozím roce. Největší část obchodu s rybami představuje obchod s krevetami, který se na něm v celosvětovém měřítku podílel 15 %. V těsném závěsu jsou pak lososi a pstruzi se 14 %, s menším odstupem tresky a mořské štiky, které kryjí 10 %. Tuňáci obsadili příčku s 9 %. Obliba cizokrajných ryb se promítla i do poptávky v Česku.

"Určitě v České republice přibývá lidí, kteří si přejí konzumovat ryby. Česká nabídka je ale v tomto směru bohužel poměrně limitovaná, a proto Češi často a rádi zkouší mořské ryby, dovážené ze zahraničí. Máme dokonce zkušenost, že lidé více ocení lososa z velkochovu, než lokálního pstruha z českých vod, ačkoliv se jedná o velmi kvalitní filet," potvrzuje aktuální trend Lukáš Drlík ze společnosti Zdravé stravování. Podle údajů FAO představovaly ryby z farem 44% podíl na celosvětovém rybářském průmyslu. Každá druhá ryba, kterou sníme, je tedy dnes z umělého chovu. V roce 2030 by pak podle odhadů FAO měla pouze 1 ryba ze 3 pocházet z volné přírody. "V Česku je v posledních 2 letech citelný trend zahrnovat do jídelníčku čerstvé ryby a mořské plody. Češi mají rádi lososa, tresku či mořskou štiku na všechny možné způsoby, a preferují jídla s velkým podílem zeleniny. Mezi ty patří nejrůznější wrapy a zeleninové talíře. Nejčastěji volí přírodně zpracované pokrmy, připravené na grilu," uvádí příklady Marek Sedlák, ředitel české sítě rybích restaurací Nordsee.

Ruku v ruce s trendem se tak podle odborníků snaží jít se svými menu vstříc poptávce i tuzemské restaurace. "V Česku v každém případě přibývá restaurací, které nabízí v jídelním lístku ryby dovážené ze zahraničí. Důvodem je nejen zvýšená oblíbenost rybích pokrmů vzhledem ke zdravějšímu životnímu stylu, ale i velmi zajímavá cena těchto ryb a možnost rozšířit menu o cenově dostupné a ekonomicky výhodné položky," souhlasí Lukáš Limprecht, předseda gastronomické sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…