Debalceve je plně pod kontrolou povstalců, boje ale neustaly

19.02.2015 11:05

Z Debalceve odešlo 90 procent ukrajinských vojáků, město je plně pod kontrolou separatistů. Oznámil to dnes v Kyjevě mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Anatolij Stelmach. Ustupující vojáci podle něj zaujali nové, výhodnější obranné pozice. Palba v okolí Debalceve ale neustala, povstalci v noci obsadili další tři okolní obce.

Debalceve je plně pod kontrolou povstalců, boje ale neustaly
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Ukrajinská armáda ve středu v Debalceve utrpěla těžkou porážku a pod tlakem povstaleckých oddílů musela důležitou železniční křižovatku vyklidit. Informace o obětech se různí, vzbouřenci počítají ukrajinské ztráty na tisíce, Kyjev hovoří o desítkách mrtvých. Vzbouřenci zřídili v Debalceve vojenské velitelství a mrtvé vyvážejí za hranice do ruského Rostova, píše agentura Unian.

V ukrajinských médiích se dnes objevila kritika kyjevského vojenského velení, jehož chyby údajně debalcevský ústup vyvolaly. "Prvním krokem vrchního velitele Petra Porošenka musí být odvolání (náčelníka generálního štábu Viktora) Muženka a jeho kamarádů," napsal dnes ve Facebooku ukrajinský poslanec Viktor Baloha. Koordinátor ukrajinských dobrovolnických oddílů Vitalij Dejneha na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že to byl právě Muženko, kdo blokoval včasný ústup vládních jednotek z Debalceve.

Povstalci dnes oznámili, že jižně od Debalceve v noci na dnešek armáda ztratila dalších 40 mužů. Separatistické jednotky podle mluvčího povstaleckého ministerstva obrany Eduarda Basurina obsadili v okolí města obce Hostra Mohyla, Savelivka a Bulavyne. Armáda údajně v noci dvanáctkrát porušila příměří, což podle Basurina vyvolalo náležitou odpověď povstaleckých zbraní.

Armádní zdroje naproti tomu oznámily, že vzbouřenci pokračovali v ostřelování ukrajinských pozic u Mariupolu na jihu Doněcké oblasti. Ve 14 případech do bojů nasadili raketomety a v 21 děla a minomety. Ozbrojené střety jsou hlášeny i z obce Pisky nedaleko doněckého letiště. Za posledních 24 hodin podle Kyjeva armáda ztratila 14 vojáků.

Vzbouřenci údajně pokračují ve stahování těžké vojenské techniky z bojové linie, jak to znepřáteleným stranám ukládají mírové dohody z minulého týdne. Podle Basurina bylo z fronty odsunuto dalších 20 kusů těžké výzbroje. Další zbraně budou vyvedeny v návaznosti na dodržování příměří.

V místech, kde se nebojuje, budou těžké zbraně staženy během tří až čtyř dnů, uvedl Basurin. Za příznivých okolností tak prý separatisté mohou z fronty odsunout těžkou výzbroj dokonce dřív než za 14 dnů, jak jim to ukládají minské dohody. "Jakmile to umožní situace, budou zbraně odsunuty i z Debalceve," řekl Basurin ruské televizi Rossija 24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…