Porošenko prý neřekl Ukrajincům úplně všechno. Komunista Černý odkryl, co poslancům řekly tajné služby už minulý týden

18.02.2015 23:05

Ukrajinský prezident Petro Porošenko masakruje vlastní lidi. Na Ukrajinu dodává zbraně kdekdo a vládní jednotky přesto, nebo právě proto, prohrávají. Svou roli v tom ale hraje i ruský prezident Vladimir Putin, a pokud mu nevystavíme jasnou stopku, bude si nás dál krájet jako salám. Nebo nebude a chce si jen udržet od těla NATO? O situaci na Ukrajině se přeli Alexandr Vondra (ODS), Alexander Černý (KSČM) a odborníci.

Porošenko prý neřekl Ukrajincům úplně všechno. Komunista Černý odkryl, co poslancům řekly tajné služby už minulý týden
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexander Černý (KSČM), bývalý diplomat Vladimír Votápek a zbrojní analytik Jaroslav Štefec diskutovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o situaci na Ukrajině po pádu města Debalceve.

Porošenko nechal své lidi "ve štychu", míní komunistický poslanec

Hned na úvod Vondra poznamenal, že Ukrajina prohrála důležitou bitvu. "Je to nepochybně další krok k faktickému vytržení kusu Ukrajiny z té její celistvosti," míní Vondra.

Černý má za to, že Porošenko ve svém vyjádření k Ukrajincům neprozradil tak úplně všechno. "Pan Porošenko poslední dobou jedná buď pozdě, nebo velmi špatně, protože svým lidem nedal šanci," popsal situaci v kotli komunistický poslanec. Zřejmě prý věřil, že Ukrajinci obklíčení prolomí. "A pan prezident opět neuspěl se svou šílenou taktikou vést válku proti části vlastního obyvatelstva," pokračoval komunista. Kdyby prý Porošenko nařídil dřívější ústup, mohl zachránit mnoho životů.

Českým poslancům ve výboru pro obranu, kde je Černý místopředsedou, prý tajné služby již před konferencí v Minsku minulou středu hlásili, že ukrajinská vojska jsou v Debalcevě beznadějně obklíčena. Prezident Porošenko prý asi ještě několik dní naivně doufal, že obklíčení bude proraženo.

Vondra se ale ukrajinské hlavy státu zastal s tím, že právě Porošenko chtěl okamžité příměří, zatímco Rusko a separatisté požadovali dvoudenní odklad nastolení příměří. Rusku ale jde podle něj hlavně o to dojít suchou nohou na Krym. "Druhá riziková oblast je ta cesta na Charkov, a to už se dostáváme do půlky Ukrajiny - skoro," upozornil Vondra, kterému to připomíná krájení salámu. Mírovou cestu vidí v tom, aby na mír dohlížely mírové síly OSN. Jinak pak už má Ukrajina možnost jen se vzdát nebo se vyzbrojit tak, aby mohla odolávat tlaku z Východu.

Putin dělá to, co říká

Černý ale oponoval, že nikdo nemá zájem na krájení Ukrajiny, tím méně Putin. Tomu prý jde jen o to, aby získal "nárazníkové pásmo, které nebude patřit ani EU, ani NATO. "To deklaruje od začátku," upozornil Černý s dovětkem, že Porošenko na to nepřistoupil, naopak začal masakrovat vlastní lidi - a to mu nemůže být nikdy odpuštěno.

Vondra dal Černému za pravdu v tom, že ruský prezident Vladimir Putin skutečně dělá to, co říká. Hovořil o připojení Krymu k Rusku a provedl ho. Hovořil o vytvoření separatistických republik na Ukrajině a pracuje na tom. "Mě to ale rozhodně nenaplňuje klidem," vyjádřil svůj názor Vondra.

Zbraně na Ukrajinu prý dodává kdekdo

Do vysílání následně vstoupili Štefec a Votápek. Podle prvně jmenovaného dostávají Ukrajinci na frak a odchod z Debalceve pro ně byl osvobozením. "Problém vidím i v tom, že mnozí ukrajinští vojáci to vidí tak, že tato válka není jejich válka," upozornil vojenský expert. Votápek mu v tom dal za pravdu. Zdůraznil však také, že Ukrajina prohrává i proto, že ji nechal Západ na holičkách. "Pokud budeme silní, tak válka nebude, pokud budeme slabí, pak nás bude Putin dal porcovat," upozornil Votápek.

Štefec to ale vidí jinak. Není prý čas na dodávky zbraní. "To je tak, jako byste chtěli hasit požár benzínem. A v současné době tam dodává zbraně kdekdo," míní zbrojní analytik. Rusko prý nechce zabírat území na Ukrajině, protože by to byla zátěž pro jeho rozpočet, nechá spíše posílat peníze Washington a Brusel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…