Diabetiky může od amputace nohy uchránit regenerativní medicína

17.04.2014 0:00

Diabetiky může od amputace nohy uchránit regenerativní medicína
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Čeští lékaři provedou ročně 12.000 amputací. V 80 procentech případů přijdou nejčastěji o nohu kvůli ucpání cév lidé trpící cukrovkou, řekl náměstek pro vědu a výzkum Fakultní nemocnice Ostrava Václav Procházka. Zachránit diabetiky od amputace může regenerativní medicína. Léčba lidskými buňkami je úspěšná zhruba ve třech čtvrtinách případů, uvedl Procházka. Léčba pomocí lidských buněk u diabetiků, jimž hrozí amputace, byla jedním z témat dvoudenní konference Regenerativní medicína 2014, která pokračovala v Brně.   

"V České republice je ročně 12.000 amputací. Většinou jsou to případy chronického nedokrvení a ucpávání cév v dolních končetinách," uvedl Procházka. Právě diabetikům pomáhá metoda léčby pomocí lidských buněk. "Touto metodou se v Ostravě zabýváme několik let a je ještě pár dalších nemocnic v zemi, které se jí věnují," podotkl Procházka.

Léčba spočívá v odebrání koncentrátu kostní dřeně dárce a implantace do těla pacienta, který ji potřebuje. Odebrání koncentrátu trvá ani ne hodinu. "Aplikujeme ji do těla lidem, kterým hrozí amputace končetiny a už nemají jinou možnost operace nebo zprůchodnění cév," uvedl Procházka s tím, že metodu absolvovalo už několik stovek pacientů. Léčba pomocí regenerativní medicíny je podle něj úspěšná. "Asi 45 klinických studií z celého světa u 1200 pacientů ukázalo, že šance na záchranu nohy se pohybují mezi 70 a 75 procenty," sdělil.  

Dvoudenní konference Regenerativní medicína 2014 začala v Brně ve středu. Představilo se na ní 30 odborníků, kromě domácích také lékaři například ze Slovenska, Německa, Itálie, Spojených států, Izraele. "Jsem ráda, že se konference zúčastnily jedny z nejvýznamnějších osobností v oblasti regenerativní medicíny na světě. První ročník hodnotím jako velmi úspěšný a už teď víme, že konferenci uspořádáme za rok znovu," sdělila ředitelka pořádajícího Národního centra tkání a buněk Eva Matějková.

 

                                                                                                                                                                                                                                                     (ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…