Diag Human varuje. Česku toho zabavíme mnohem víc

28.05.2011 6:55

Česku hrozí ztráta majetku v hodnotě osmy miliard korun. Může přijít o nemovitosti v Německu, které chce ministerstvo zahraničí prodat. Diag Human se velmi nekompromisně domáhá vypořádání arbitráže, která ovšem podle názoru české strany není dosud uzavřena.

Diag Human varuje. Česku toho zabavíme mnohem víc

Před pár dny Vídeňský soud rozhodl o exekuci českých obrazů a soch, jež byly 4eskou republikou zapůjčeny Rakousku. Vyhověl tak nárokům společnosti Diag Human, která se domáhá vypořádání arbitráže s Českem, požaduje sumu osm miliard korun. Povzbuzen rozhodnutím vídeňského soudu prohlašuje advokát společnosti Jan Kalvoda, že nechá zabavit majetek ČR po celém světě. Informaci přinesl server idnes.cz

K věci: Diag Human: Rozhodčí nález proti ČR je pravomocný a vykonávatelný

„Domníváme se, že i jiné soudy budou postupovat stejně jako soud vídeňský. Smyslem exekuce je vymoci celý vymáhaný nárok," řekl Kalvoda. To by bylo osm miliard korun, zatímco zabavená díla jsou ceněna "jen" na 35 milionů," prohlásil Kalvoda.

Sledujeme kauzu Diag Human

Budovy českých center od New Yorku po Moskvu. O to vše může přičinlivostí advokáta Jana Kalvody ČR přijít, nechce totiž přestat, dokud se dluh nevyrovná. Firma Diag Human požaduje odškodné za to, že jí český stát údajně zmařil obchod s krevní plazmou.

Heger: Ještě to neskončilo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger ale vydal v týdnu tiskové prohlášení, v němž uvádí, že celá věc dosud není uzavřena a výrok vídeňského soudu tedy není možné považovat za definitivní. Ke kauze se vyjádřili také čeští experti např. kurátorka Národní Galerie v Praze nebo ředitel Moravské národní galerie.

Související: Ministr Heger: Rozhodčí řízení neskončilo, arbitráž pokračuje

Oba považují rozhodnutí vídeňského soudu za bezprecedentní a obávají se jeho důsledků. Pokud k zabavení významných umělecký děl s konečnou platností dojde, zastaví se podle jejich názoru v podstatě všechny zápůjčky uměleckých děl. Státy si přestanou důvěřovat.

Dále čtěte: Boj mezi ČR a Vídní je unikát. Kurátorka hodnotí exekuci obrazů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…