Dohnal poslancům nedal materiály. Výbor musel jednání přerušit

08.09.2010 15:43

Poslanci z kontrolního výboru nejsou stále spokojeni s tím, co jim předkládá k nahlédnutí prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal. Podle poslanců se v NKÚ například plýtvá neúměrně penězi. Dohnal to však popírá, ale potřebné analýzy k tomu nedodal. Poslanci proto museli dnešní jednání přerušit.

Dohnal poslancům nedal materiály. Výbor musel jednání přerušit

Kontrolní výbor chce navíc od Dohnala znát analýzu možností nového sídla úřadu. NKÚ totiž sídlí v pronajaté budově. Dohnal ovšem tvrdí, že žádné rozhodnutí o přestěhování zatím nepadlo a vše závisí na analýze, která by měla být hotova až koncem září. Proto se o možném přestěhování s poslanci odmítl bavit.  

Jenže výbor opětovně dnes nebyl spokojen ani s tím, jaké mu Dohnal dodal materiály ohledně hospodaření úřadu a probíhající rekonstrukce školicího střediska v Přestavlkách.

Máme jenom cifry za poslední rok, tvrdí poslanec

"Pan prezident nám dodal jenom poslední rok, zatímco ministerstvo financí nám opravdu dodalo údaje za předcházející roky, ty údaje se dost odlišují od toho, co bylo loni na školicím středisku Přestavlky proinvestováno," řekl k tomu komunistický poslanec Vladimír Koníček.
    

Dohnal také musel vysvětlovat, jak je to s náklady na jednoho pracovníka úřadu, které činí 1,309 milionu korun ročně. Poslanci přitom poukazovali na to, že například v Úřadu pro ochranu osobních údajů je to jen asi 300 tisíc korun. Dohnal se ovšem nad tím pozastavil a řekl, že pokud by na ÚOOÚ představoval průměrný plat 36 tisíc korun, pak by ročně šlo o nejméně 432 tisíc korun. Čili to podle něj nemůže být pravda.

Dohnal musel slíbit, že 30. září vše dodá
    

Vysoké platy zaměstnanců NKÚ pak Dohnal zdůvodnil tím, že v úřadu pracuje značné množství lidí s kvalifikací auditora, do nichž musí investovat. "Na trhu hotového auditora nekoupíme a pak musíme bojovat s tím, aby neodešel," vysvětlil.

Kontrolní výbor se státním závěrečným účtem za loňský rok v kapitole NKÚ zabýval již jednou, a to letos v dubnu. Nakonec však jednání přerušil se stejným výsledkem jako nyní. Poslanci se k jednání mají vrátit 30. září. Do té doby by jim měl prezident NKÚ potřebné údaje dodat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…