Elektronické neschopenky začnou fungovat v řádu týdnů

21.10.2010 7:00

Elektronické neschopenky by v Česku měly začít fungovat v řádu týdnů, maximálně několika měsíců.

Elektronické neschopenky začnou fungovat v řádu týdnů
Foto:
Popisek:

V rámci zahájení zdravotnického veletrhu Medical Fair a Rehaprotex na brněnském výstavišti to 19.10. řekl náměstek ministra zdravotnictví pro informatiku Jiří Schlanger. Podle něj je systém elektronických neschopenek, který by měl zjednodušit komunikaci mezi zaměstnavatelem, nemocným a Českou správou sociálního zabezpečení, téměř hotový, řeší se zbývající technické detaily.
   
"Elektronická neschopenka je jakýsi předskokan projektu e-Health," uvedl Schlanger na konferenci věnované elektronizaci zdravotnictví.
   
Neschopenku v elektronické podobě, která by měla uspořit čas i papír, bude spouštět ministerstvo práce a sociálních věcí v úzké spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Podle Schlangera se nyní ještě dolaďuje elektronická komunikace mezi Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a praktickými lékaři. Ti musí mít v ordinaci vhodný aplikační software, který elektronickou komunikace podporuje.
   
Podle stránek ČSSZ je možné hlášení o vzniku, změně režimu a ukončení dočasné pracovní neschopnosti, takzvané e-Podání HPN, od půlky října zkoušet ve zkušebním provozu.
   
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který zahajoval veletrhy přednáškou o plánované reformě zdravotnictví, bude po spuštění systému třeba vyhodnotit jeho efektivitu. Vláda si od projektu slibuje ušetření administrativních úkonů i velké úspory.
   
Podobná očekávání má od celého projektu elektronizace zdravotnictví, která se v ČR rozbíhala dosud jen zvolna. Pro příští roky ji chce ministerstvo zdravotnictví intenzivně prosazovat, podle Schlangera na to potřebuje úzce spolupracovat s dalšími resorty včetně sociálních věcí a vnitra.
   
Cílem by podle Schlangera měla být součinnost různých systémů včetně Czech Pointu, projektu e-government a datových schránek.
   
Schlanger už dříve uvedl, že základem elektronizace zdravotnictví jsou informační systémy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a společnosti IZIP, která vede elektronické knížky s daty o zdraví a nemocech pojištěnců VZP.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…