IVF (in vitro fertilizace)

06.01.2014 10:08

Vlastní cyklus umělého oplodnění

IVF (in vitro fertilizace)
Foto:
Popisek:

IVF je proces, ve kterém se uměle stimulují vaječníky za pomocí léků za účelem získání více vajíček v jednom cyklu než pouze 1- 2, jak je tomu za normálních okolností. Když vajíčka dozrají, jsou získána z vaječníků pomocí speciální jehly přes pochvu pod ultrazvukovou kontrolou. Získaná vajíčka jsou pak oplodněna spermiemi partnera v laboratoři. Embrya pak sledují embryologové a v době, kdy jsou dostatečně zralá, je možné je přenést do dělohy.
Některá jsou vhodná k zamražení a použití například v dalším cyklu.

Než se s IVF začne
Je doporučeno nekouřit a nepít alkohol, nepít kávu. Dobré je také optimalizovat tělesnou hmotnost - obezita snižuje šance na otěhotnění a zvyšuje riziko potratu. Je vhodné začít užívat kyselinu listovou - ve zvýšených dávkách zejména u diabetiček, žen obézních, žen s epilepsií.

Jak vše probíhá ?
 Nejprve s Vámi bude prohovořen průběh celého cyklu, metody, které si přejete a například nejsou hrazeny pojišťovnou. 2- 3. den cyklu bude proveden odběr krve na hormonální vyšetření a ultrazvuk, aby se zjistilo, zda může být cyklus opravdu "odstartován". Pak začne aplikace injekcí - často jsou dnes k dispozici "injekční pera" podobné těm, které používají diabetici k injekci inzulínu. Zdravotní sestra Vás zaučí, jak si injekce správně aplikovat, pokud je Vám to samotné "proti srsti", může Vám je aplikovat i partner nebo můžete denně na injekce docházet do jiného zdravotnického zařízení. Hormonální hladiny se budou sledovat i nadále, stejně tak jako růst foliklů (váčků obsahujících vajíčko) na vaječníku. V době, kdy budou dostatečně zralé, se zastaví aplikace injekcí, podá se injekce na "úplné dozrání" vajíček a přesně za 36 hodin bude naplánována punkce - tj. získání vajíček jehlou přes pochvu pod ultrazvukovou kontrolou. Ve stejný den se dostaví partner, aby bylo získáno sperma. Spermie se zpracují a embryolog vybere ty, které jsou vhodné na oplodnění vajíčka. Každý den pak budete informována o tom, jak se jednotlivá oplodněná vajíčka vyvíjí a kolik je jich vhodných na transfer (přenesení do dělohy). Po provedení transferu Vám bude vysvětleno kdy a jak máte začít s užíváním hormonálních tablet (tentokrát na "hormonální podporu") a kdy se dostavit k odběru krve na těhotenský hormon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…