Jakl: Nejsem nácek. Nosím černou

27.07.2010 21:58

Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl, se ohradil proti tomu, že ho bývalý senátor a evangelický kněz Zdeněk Bárta nepřímo označil za nacistu, rasistu, xenofoba a antisemitu.

Jakl: Nejsem nácek. Nosím černou

Během svého působení v Senátu proslul Zdeněk Bárta například navrhovanou žalobou proti prezidentovi Václavu Klausovi z velezrady kvůli tomu, že údajně blokoval jmenování kandidátů členů Ústavního soudu.

„Na internetu jsem viděl fotografii jednoho z mých oblíbenců, Klausova tajemníka Jakla, jak v hnědém oděvu promlouvá na mítinku ultrakonzervativní party, která si říká D.O.S.T," napsal Bárta.

Hrad a D.O.S.T.

Jakl totiž promluvil na akci konzervativní euroskeptické iniciativy D.O.S.T., která hájí národní suverenitu a tradiční hodnoty a která podporovala prezidenta Václava Klause v jeho odporu k Lisabonské smlouvě. Sám Klaus v doprovodu svého vicekancléře Petr Hájka přišel vloni pozdravit protilisabonskou manifestaci této iniciativy, která se konala před Pražským hradem.

Iniciativa D.O.S.T. je podle Bárty ukázkovým příkladem nenápadného, a přitom mediálně vychytralého a úspěšného vnášení xenofobních a neofašistických sil do politiky a do veřejného prostoru.

Bárta: D.O.S.T. jsou extrémisté

„Jsme všichni fascinováni zjevnými neonacisty a věnujeme jim možná až přehnanou pozornost, a tudíž i reklamu, v závětří se zatím v klidu a bez povšimnutí aktivizují osoby v bílých košilích a kravatami, avšak s neméně nebezpečnými názory a postoji, osoby, z nichž některé v minulosti právě i s neonacisty spolupracovaly," píše Bárta.

Černá není hnědá

Bárta svůj článek staví na tom, že Jakl měl být podle něho na manifestaci D.O.S.T. proti antidiskriminační agendě oblečen v hnědé, kterou nosili nacisté. „Dal si záležet, aby promluvil jsa oděn v tradiční barvu onoho myšlenkového směru, který přišel podpořit," napsal Bárta. ParlamentníListy.cz mají fotografii Jakla z oné akce. Je na ní ale oblečen v černé.

„Mimochodem, to mé oblečení je černé. Obávám se ale, že ani černá by u Bártovy módní policie neprošla," dodal Jakl. Jakl tak naráží na to, že v černé zase chodili italští fašisté. Nutno však dodat, že černou také rádi nosí katoličtí knězi, satanisté, horníci, rockeři, anarchisté, kominicí, černí šerifové, motorkáři, pohřební služba a pozůstalí na pohřbech.

Bártovy urážky jsou nepodložené, říká Jakl

„Bárta kupí hromadu sprostých urážek a pomluv, když mne a iniciativu D.O.S.T. dává do souvislosti s nacisty, rasisty, xenofoby, antisemity, fašisty, neofašisty, zjevnými neonacisty, holohlavci a tak dál. Nemá jediný argument, své sprostoty neopírá o jediný doklad podobných tendencí. Stačí mu barva oblečení. Bárta nás vítá v nových omyvatelných časech, kdy nás bojůvky podobných fanatiků budou odchytávat na ulici, strhávat nám šaty a navlékat nás do schválených uniforem," zlobí se Jakl.

Rasismus odsuzujeme, hájí se iniciativa

Rasismus, fašismus a nacismus D.O.S.T. ale ostře odsuzuje. "Nacismus a fašismus jsou levicová totalitní kolektivistická hnutí. Rasismus je založen na sociálním darwinismu, který je ostře v protikladu k hodnotám západní křesťanské civilizace, ke které se hlásíme," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z představitelů D.O.S.T. Michal Semín.

D.O.S.T. spolupracuje s parlamentními politiky

Konzervativní iniciativa D.O.S.T. spolupracovala na svých akcích například se senátory Jiřím Oberfalzerem, Petrem Pakostou či Jaroslavem Kuberou. Dále například s bývalými poslanci Janem Schwippelem, Evou Dundáčkovou, Alenou Páralovou a Jurajem Ranincem, europoslanci Hynkem Fajmonem a Ivo Strejčkem a s bývalou europoslankyní a šéfkou Suverenity Jany Bobošíkové.

Do Senátu nyní iniciativa podporuje Jiřího Oberfalzera z ODS a svého předsedu Ladislava Bátoru, který kandiduje za Suverenitu. Rovněž vyjádřila podporu Evě Dundáčkové v kandidatuře na ombudsmana. Ta je signatářem Manifestu D.O.S.T. V současnosti této politicky nekorektní oragnizaci vyjádřil své sympatie i prezidentovi blízký poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. 

Související:

Liška narušil demonstraci D.O.S.T., málem došlo i na pohlavky

Na Hradě je patrný vliv katolíků

Bátora bude kandidovat do Senátu za Suverenitu Bobošíkové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…