Kasírování asistenta poslancem VV: Prasklo to, ale nic nového

22.04.2011 11:08

Otto Chaloupka, kterého jeho asistent obvinil z toho, že po něm vyžadoval "desátky" ze mzdy se v tiskovém prohlášení proti obvinění ostře ohradil. Podle něj jde o záměrně vykonstruovanou kauzu vůči němi i Věcem veřejným. Domnívá se, že veškerá činnost asistenta v klubu VV v Hodoníně mohla být cíleným nasazením jeho osoby do strany kvůli získání kompromitujících materiálů. Politolog Zdeněk Zbořil však upozorňuje - poodbné věci se dějí zcela jistě i v jiných stranách.

Kasírování asistenta poslancem VV: Prasklo to, ale nic nového

S kompromitujícími nahrávkami se v poslední době v Česku roztrhl doslova pytel. I ve čtvrtek se začalo mluvit o další - nové.

Tentokrát v ní jde o to, že poslanec VV Otto Chaloupka chtěl prý po svém asistentovi peníze z jeho platu. Ten si rozhovory, které mezi sebou měli, nahrával a zveřejnil. Otto Chaloupka, který je v těchto dnech v USA ještě v noci zaregoval s tím, že peníze od svého asistenta skutečně požadoval. Ovšem ohradil se proti tomu, že by je zneužíval pro svoji potřebu. "Tyto prostředky šly výhradně na volební kampaň VV do komunálních voleb," hájí se Chaloupka. Hájí se zřejmě s tím, že pokládá takovou obhajobu za pochopitelnou. Jenomže - je to opravdu tak pochopitelné, že si z těchto peněz někdo dělá volební kampaň?

Čtěte také:

"Ten, kdo je poslancem, nebo osobou veřejně činnou, by se měl chovat příkladně tak, aby bylo zřejmé, že dodržuje všechna daná pravidla společnosti. Proto takováto věc určitě přijatelná není. A navíc vlastně se tak manipuluje s penězi, které poslanec získává ke svým náhradám, bez vědomí daňového úřadu - pokud vše probíhá formou z ruky do ruky," okomentoval skutečnost politolog Zdeněk Zbořil.

Vedle toho však Zboříl upozornil na to, že ačkoli jde o jev nepřijatelný, je veřejným tajemstvím, že se s náhradami asistentů poslanců vymýšlejí různé cesty, jak jich využít (či zneužít). Dokonce se pokládají mnohdy za dobrý zdroj k tomu, jak získat prostředky ke korupci.

"Ovšem to, že to nyní prasklo jen na jednoho z poslanců neznamená, že se to neděje i jinde, napříč všemi stranami - i když důkazy k tomu zatím žádné na veřejnost nepronikly," upozorňuje Zbořil. A dodává, že nemravnost v politice v tomto směru, však není ničím novým, jak by se mohlo někomu zdát.

Nic nového pod sluncem. Už za První republiky kasírovaly strany své poslance 

"Nedávno jsem se zabýval životem Antonína Zápotockého a v jeho životopise jsem našel zmínku o tom, že ze svého poslaneckého platu odevzdával jistý podíl své straně. I za takzvané První republiky bylo normální, že strana od svých poslanců kasírovala prostředky. Tehdy to nikoho neznepokojovalo. Ale bylo to docela určitě právně ošetřeno tak, že to bylo zcela legální," řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Lidé, kteří se dlouhá léta pohybovali kolem poslanců ve Sněmovně, také - byť pod přislíbením naprosté anonymity - přiznávají, že se podobné kroky, za které je nyní pranýřován jeden z poslanců Věcí veřejných, za posledních 18, 20 let ve Sněmovně dějou. Někteří připouštějí, že není takové chování neobvyklé dokonce i na půdě Evropského parlamentu. Důkazy pro to však nikdy dosud nikdo nepředložil, a tak lze informace tothoto druhu považovat i jen za pouhé spekulace.

Čtěte také:
Topolánek: Věci veřejné se skloňují podle vzoru VV, VB, StB
Věci veřejné jsou ve ztrátě. I přes štědré dary od podnikatelů

"No možná by bylo zajímavé v těchto souvislostech zjistit, zda se některému z poslanců daří z finančních prostředků, které na asistenta dostává, ušetřit," shrnuje ještě Zdeněk Zbořil.

Chaloupka: Asistenta Vařejku ke nmě možná nasadili

Vratislav Vařejka vstoupil do klubu VV v Hodoníně podle Otty Chaloupky, kterému dělal asistenta, jen pár týdnů před komunálními volbami.

"Nabyl jsem dojmu, že je pracovně velmi schopný, proto jsem ho oslovil s nabídkou spolupráce, konkrétně se jednalo o místo asistenta. Po dlouhé předvolební kampani do Poslanecké sněmovny ale nezbylo mnoho prostředků pro kampaň do komunálních voleb. Z toho důvodu jsme se mimo jiné i s panem Vařejkou domluvili, že kampaň budeme financovat z vlastních prostředků," popisuje Chaloupka začátek celé nešťastné záležitosti.

Nakonec se prý oba muži dohodli, že každý dá určitou částku v hotovosti na „jednu hromadu" a z ní se bude brát na kampaň. "Důrazně odmítám, že jsem chtěl použít peníze na charitu či že jsem je použil k vlastní potřebě. Tyto prostředky šly výhradně na volební kampaň VV do komunálních voleb," uvádí Chaloupka ve svém tiskovém prohlášení, jež zaslal v noci ParlamentnímListům.cz.

Uzavírá ho s tím, že veškerá činnost pana Vařejky v klubu VV v Hodoníně na něj nyní působí jako cílené nasazení jeho osoby do strany za účelem získání kompromitujících materiálů na členy strany. A vyzývá Vařejku, aby zveřejnil celou nahrávku, a ne jen její vybrané části. "Mrzí mě, že člověk, kterému jsem věřil, mě zklamal," říká Chaloupka. Naráží tak na to, že vyšlo najevo to, že si ho Vařejka dd počátku nahrával, evidentně s úmyslem ho později zdiskreditovat nebo vydírat.

Byl to špinavý plán, kterému přišla vhod doba vrhat na VV špínu

"Nynější doba, kdy je velmi populární vrhat jakoukoliv špínu na Věci veřejné, přišla panu Vařejkovi vhod k realizaci jeho špinavého plánu. Jsem schopen celou záležitost důkladně vysvětlit, doložit a prokázat, že pan Vařejka je lhář a podvodník. Po poradě se svým právníkem zvážím další kroky proti panu Vařejkovi a na svou ochranu před ním," uzavřel Chaloupka.

SLEDUJEME kauzu Peníze za mlčení ve VV

S Radkem Johnem, který včera ČT popřel, že by o celé záležitosti věděl, prý skutečně tento problém detailně neřešil. Prý s ohledem na jeho pracovní vytíženost coby ministra. Sdělil však fakta tehdejší předsedkyni poslaneckého klubu Kristýně Kočí, která ho požádala o vyjádření, s tím, že totéž učiním před Radou VV; k tomu však už nedošlo vzhledem ke vzniku a vývoji dalších událostí.

O případu věděl také Jaroslav Škárka, který to ParlamentnímListům.cz ve čtvrtek potvrdil. Současná předsedkně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake byla ve čtvrtek v podvečer, kdy kauza vyplynula na veřejnost, velmi zaskočená. Na žádost o komentář, uvedla ParlamentnímListům.cz mimo jiné toto: "Ono to snad nikdy neskončí. Mám pocit, že je tady cíl nás jako stranu totálně zašlapat do země."

Čtěte také:
Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem
Fajmon (ODS): Milovníci utrácení z Bruselu
Véčka vrací poslanecké náhrady. Až 300 tisíc měsíčně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…