Klimatizace může oslabit tělesnou imunitu

25.01.2011 0:00

Pobyt v klimatizovaných místnostech bývá v horkých dnech většině lidí příjemný. Pokud je ale klimatizace nastavena na příliš nízkou teplotu, mohou nachladnout.

Klimatizace může oslabit tělesnou imunitu
Foto:
Popisek:

Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by totiž neměl přesahovat pět až sedm stupňů. Klimatizace se také může stát místem, odkud se šíří do okolí infekce. To hrozí v případě, že se filtry neudržují v čistotě, varují na webu odborníci.

"Na výparníku klimatizace, který slouží k ochlazování vzduchu nasávaného ventilátorem z okolí a zbavovaného nečistot průchodem přes pylový filtr, se vlivem teplotních rozdílů sráží atmosférická vlhkost, která vytváří ideální prostředí pro tvorbu mikroorganizmů a plísní," vysvětlují odborníci.

Klimatizace snižuje vlhkost vzduchu, a tak vysušuje nosní sliznice. Zdravou sliznici dýchacích cest pokrývá vrstvička hlenu, která ji chrání proti vpádu virů. U lidí, kteří pobývají v klimatizovaných místnostech častěji, se však tato ochranná vrstva vysušuje a riziko nákazy stoupá. Kromě klimatizace může způsobit zdravotní problémy i větrák na pracovním stole, který žene vzduch přímo na člověka. Vysušuje pokožku a způsobuje pálení očí. Větráky by neměly směřovat proud přímo na člověka, ale protáčet vzduch v místnosti, to navodí pocit úlevy. Klimatizace může kromě osvěžení způsobit i nachlazení.

Některým lidem vadí, že klimatizace a větráky hlučí a že si v klimatizované místnosti nemohou otevřít okno. Je to zčásti i psychická reakce, v uzavřené místnosti mají pocit, že jsou v kleci. V kancelářích, úřadech či obchodních centrech obvykle není možné klimatizaci kvůli několika nespokojencům vypnout. Pro tento případ radí odborníci vybavit se svetrem a teplými ponožkami.

Rychlé přechody ze zimy do tepla tělo nezvládá. Nejen pobyt, ale i odchod z klimatizovaného prostoru může být pro organismus zátěží. Tělu totiž hrozí teplotní šok. Termoregulace lidského těla nezvládne velké teplotní výkyvy. Proto, než se člověk vydá z klimatizovaného prostoru do horkých ulic, měl by chvíli setrvat v místě bez klimatizace, například na chodbě, a napít se ne příliš studené minerálky.

ml,celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…