Kompetence zdravotních sester se zřejmě zvýší. Poslanci přehlasovali Senát

25.03.2011 10:47

Pracovní kompetence zdravotních sester by se měly zvýšit. Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala veto Senátu k novele, která to umožní.

Kompetence zdravotních sester se zřejmě zvýší. Poslanci přehlasovali Senát

Pokud začne novela platit, měla by umožnit sestrám vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Ministerstvo očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně. 

Senátoři přitom se zákonem byli nespokojení. Nelíbilo se jim především, že by ty sestry, které chtějí pracovat u záchranné služby, museli mít pětiletou praxi. Poslanci ale veto přehlasovali a norma by měla platit v původním znění. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Norma také prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let. Sestrám, kterým by měla registrace propadnout například v květnu 2011, by díky tomu měla platit až do května 2015, aniž budou muset o prodloužení žádat. Registrace je nezbytná, sestry bez ní nemohou samostatně pracovat. Nyní je registrováno 45.000 sester, většině z nich registrace vyprší v letech 2011 a 2012. Nápor žádostí už nyní registr těžko zvládá a vyřizování se zpožďuje.

Cena za registraci bude snížena

Předloha počítá také se snížením ceny za registraci. Za tu by měly sestry místo dosavadních 500 korun zaplatit jen stovku. Novela také ruší dosavadních šest různých zaměření sanitáře a nechává jen všeobecného sanitáře. Umožňuje zdravotnickým záchranářům, aby pracovali v lůžkových částech intenzivní péče a na anesteziologicko-resuscitačních odděleních. Současně by zdravotní sestry se specializací v intenzivní péči mohly pracovat jako záchranáři, pokud tuto praxi vykonávaly v polovičním úvazku nejméně pět z posledních šesti let. 

Senátoři normu vrátili na návrh senátora Jana Žaloudíka (ČSSD), podle kterého není vhodné nahrazovat vzdělání a kurzy takzvanou vysezenou pozicí. Ve sněmovně dnes uvedl, že by předloha navíc diskriminovala například ty sestry, které pracují sedm let v úvazku 0,4 nebo ty, které přerušili práci mateřskou dovolenou.

Proti tomu se ale postavil autor novely poslanec ODS Marek Šnajdr, i sám ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zvýšení propustnosti mezi obory je podle něho užitečný krok.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…