Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové

12.08.2011 4:51

UVNITŘ VIDEO Jiřina Švorcová, herečka a zapálená komunistka, zemřela ve věku 83 let v pondělí 8. srpna. Na svou poslední cestu se vypraví v pátek 12. srpna ve 13 hodin, ve Velké obřadní síni strašnického krematoria. Pohřeb měl být přitom původně skromný, v úzkém rodinném kruhu.

Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové

Přestože původně rozloučení mělo proběhnout v úzkém rodinném kruhu, pro velký ohlas občanů na tuto smutnou událost, který zaznamenali v ústředí KSČM, se nyní podle informací ParlamentníchListů.cz předpokládá nejen účast stranického vedení, ale podle všeho se budou chtít rozloučit i mnozí její příznivci a někteří kolegové.

Více k rozloučení s Jiřinou Švorcovou čtěte ZDE 

Jiřina Švorcová zemřela po dlouhé a těžké nemoci v léčebně pro dlouhodobě nemocné v Praze na Malvazinkách, v níž byla od května udržovaná v umělém spánku. Postupně ji ale opouštěly důležité životní funkce.

"Setkávali jsme se na akcích, mítincích a v posledních týdnech, které prožila po nemocnicích, jsem ji velmi držel palce, aby se z toho dostala. Bohužel to nepomohlo, ale budu na ni v dobrém vzpomínat," podotkl pro ParlamentníListy.cz po smrti herečky předseda KSČM Vojtěch Filip.

Čtěte také:

Jsou herečtí kolegové, kteří na ni vzpomínají v dobrém, nebo alespoň s respektem, jsou ale i tací, kteří si kopnou do člověka, který se už nemůže bránit. I to je podle některých jejích příznivců test lidských povah.

Bohdalová: Nikdy mi neublížila

Kolegové Jiřiny Švorcové z Vinohradského divadla, kde strávila dlouhých 40 let, jsou podle deníku Blesk celkem smírní: „Když si odmyslím její aktivitu v politice, musím říci, že byla výbornou kolegyní, i když moc blízko jsme k sobě neměli," řekl pro Blesk Jaroslav Satoranský. „Nikdy mi neublížila a svým způsobem si jí vážím, že nepřevlékla rychle kabát a nepoplivala si tím tak celý svůj život," dodala Jiřina Bohdalová.

"Odešla jedna z nejlepších českých hereček, nesmírně charakterních a citlivých. To, s jakým názorem žila, je jedna věc, ale jako herečka i jako člověk byla nesmírně vnímavá, citlivá a zkušená. Byla to skutečně "paní herečka". Rád vzpomínám na jejího Krále Šumavy, Ženu na pultem, ale i další filmy nebo inscenace," řekl pro ParlamentníListy.cz režisér Zdeněk Troška.


 


Téma KSČM

Ten se Švorcovou nikdy netočil, a dodnes ho to mrzí."V soukromí jsme byli kamarádi a já jsem si ji nesmírně vážil právě proto, že nepřevlékla kabát. Jsou kolegové, kteří to udělali a udělali by kdykoli, kdežto ona byla stále svá a za svým přesvědčením si stála," řekl Troška.

Jinak ale Švorcovou vidí podle Tyden.cz Pavel Landovský, který pod tlakem normalizačního režimu v 70. letech emigroval. „Dobrá herečka, ale špatný a hloupý člověk, který nevědomky podporoval totalitní vládu a její zločiny. Švorcová byla v týmu těch, kteří se zasloužili o můj déle než dvacetiletý zákaz v československých sdělovacích prostředcích," řekl. S pobavením pak prý Landovský sledoval Švorcovou jako protagonistku rozhlasového seriálu Jak se máte, Vondrovi?, který psal pod pseudonymem.

Spor s Jiráskovou: Došlo i na pěsti

Spor mezi Jiřinou Švorcovou a Jiřinou Jiráskovou nemusel mít podle Haló novin jen politické kořeny. Uvádějí, že rok před smrtí vydala herečka paměti s názvem «Jiřina Švorcová osobně», kde píše také o Jiráskové. V knize vypráví, že jí, ač sama vdaná, přebrala Jirásková Švorcové životní lásku - Jiřího Valu. Jiřina Jirásková byla tehdy vdaná za herce Jiřího Pleskota, který si podle knížky na Valu vyšlápl a dokonce ho fyzicky napadl. „Tenkrát o jejich vztahu vědělo celé divadlo. Jen já ne," postěžovala si v knize Švorcová. „Mně to došlo až poté, co dal Pleskot Jirkovi po představení přes hubu," dodala.

V den pohřbu uvede TV Barrandov od 20 hodin pořad „Tajemství Jiřiny Švorcové". V něm se herečka naposled postavila před kameru. Vypráví v pořadu o tom, jak se jí žije s nenávistí svého okolí.

Ve zlatém kočáře jste jeli všichni

Se značnou mírou respektu se o Jiřině Švorcové vyjádřil režisér Jan Kačer. „Musím říct, že řadu věcí ji nemohu odpustit, ale za řadu věcí o ní mohu mluvit s úctou. Když jsem ji obsadil do hry Josefa Topola, kterého jsme s Honzou Vedralem jako zázrakem prosadili, chtěl jsem, aby viděla i jiný myšlenkový obzor, než je jenom její, a aby se konfrontovala s něčím, co já jsem považoval za bytostně lidské, a to bylo drama Topolovo. Hrála v tom a velice dobře. Ovšem prozradím, že během zkoušek se chovala vzorně, do času za minutu dvě byla vzorná herečka, potom zmizela v portále a odjela za soudruhy. Ona žila schizofrenní život," řekl v pořadu Události, komentáře režisér Jan Kačer.

„Když jsme koncem roku 89 seděli v divadle a probírali tu situaci kolem listopadu, téměř všichni kolegové se od ní distancovali. Ona ale vstala a řekla: ´Všichni jste se mnou v tom zlatém kočáře jeli´. Zvedla se a odešla. A pak jsme ji dvacet let neviděli," ukončil své vyprávění v pondělním pořadu Události, komentáře herec Jan Kačer. On, stejně jako dlouhá řada dalších, jí sice vyčítal velkou politickou angažovanost, na druhou stranu ale ocenil, že i po roce 1989 zůstala věrná především sama sobě.

V pražských Strašnicích se v posledních měsících mohli lidé rozloučit například s hercem Vladimírem Dlouhým, s legendárním fotbalovým trenérem Františkem Havránkem, cyklistickým komentátorem Robertem Bakalářem anebo s dabérem Rostislavem Čtvrtlíkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…