Lékaři nebudou hradit poštovné za neschopenky

22.04.2010 15:00

Lékaři by už neměli platit poštovné za odesílání neschopenek. Senát dnes podpořil novelu, podle níž by tyto náklady měla nést Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Lékaři nebudou hradit poštovné za neschopenky
Foto:
Popisek:

Předlohu, kterou navrhli exministři práce a sociálních věcí a nyní poslanci Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD), nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.
   
Placení poštovného bylo opakovaně terčem kritiky České lékařské komory. Podle ní totiž zdravotnickým zařízením vznikají v souvislosti s agendou dočasných pracovních neschopností nemalé administrativní náklady. Nově by je měla nést právě ČSSZ. Podle důvodové zprávy k novele by mělo jít přibližně o 26 milionů korun ročně. Nečas již dříve řekl, že ČSSZ to bude schopna ze svých peněz na provozní náklady zvládnout.
   
Nečas dnes senátorům současně řekl, že lékaři budou dostávat na odesílání formulářů speciální obálky, které nebude možné používat k jiným účelům.
   
Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) během rozpravy uvedl, že se obává, že náklady budou hrazeny pouze lékařům v samostatných ordinacích, nikoliv ve zdravotnických zařízeních, například v nemocnicích. Podle něho to vyplývá z formulace novely.
   
Senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uvedl, že jde o zbytečnou obavu, protože náklady budou propláceny všem lékařům. Pouze prý v zákoně nebylo použito označení "zdravotnickým zařízením", neboť toto spojení označuje budovu, nikoliv samotné zdravotníky.
   
Lékaři mají dosud hrazen jen signální kód v ceně 5,25 koruny za hlášení nemoci zdravotní pojišťovně. Doporučený dopis správě sociálního zabezpečení stojí 26 korun, průměrné náklady na administrativu jedné pracovní neschopnosti jsou 100 korun.
   
Česká lékařská komora loni pohrozila, že vyzve lékaře, aby od pacientů vybírali za každou neschopenku stokorunu. Od svého záměru ale poté ustoupila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…