Mnohonásobná přesila. Paralyzér. Tak vypadá protivládní protest

03.04.2012 15:36 | Zprávy

VÍME PRVNÍ/VIDEO UVNITŘ Kdož sú boží bojovníci? Dá se říci, že v úterý padla jedna z malých "vozových hradeb" současnosti. Kontroverzní taxikář Zdeněk Ponert a Miloš Cach - oba odštěpení jedinci z iniciativy Holešovská výzva, bojující nyní za Skutečnou demokracii - mimo jiné i hladovkou, byli zatčeni nedaleko Úřadu vlády.

Mnohonásobná přesila. Paralyzér. Tak vypadá protivládní protest
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hladovkáři před budovou Úřadu vlády

I kvůli oficiální návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové, je v úterý policie ve střehu daleko více, než v jiných dnech. Přesto se jen těžko, alespoň v tuto chvíli, dá pochopit její  velmi ostrý zásah vůči bojovníkům za svobodu, v poslední době hladovkářům a volajícím po Skutečné demokracii v Česku - Zdeňku Ponertovi a Miloši Cachovi.

Video, které v těchto chvílích již koluje po internetu a na Youtube (zhruba od 17. minuty), totiž zachycuje tyto dva muže na střeše auta, z kterého provolávají burcující hesla a z kterého zní píseň Kdož sú boží bojovníci. Vzdorují bezmála dvacet minut policejním výzvám k tomu, aby prostor opustili. Zatímco oni se hájili tím, že automobil tvoří petiční stánek, policie opakovaně vyzývala k tomu, aby prostor, kterým měla zřejmě v nejbližším následujícím čase Merkelová projet, opustili.

Když odmítali, musela nakonec policie v mnohonásobné přesile vůči odpůrcům použít násilí a oba aktéry ze střechy auta sundala. Dokonce se ve videu objevuje náznak toho, že zřejmě za pomoci elektrických obušků. To policie ovšem v tuto chvíli potrvdit ani vyvrátit nedokáže. Jisté je, že oba muži byli odvezeni na policejní stanici. V těchto chvílích je minimálně jeden z nich - Zdeněk Ponert, na svobodě. Na dotaz ParlamentníchListů.cz. co si o celém zásahu myslí, reagovat odmítl. S druhým účastníkem - Milošem Cachem se redakci zatím spojit nepodařilo.

Popelka: Nepřeji jim nic zlého

Jak se ParlamentníListy.cz informovaly u iniciátora a bývalého blízkého spolupracovníka v boji za svobodu Slávka Popelky (Holešovská výzva), celý incident je velmi nepříjemný a může přinést další nepříjemné reakce. "Je mi líto, co se jim stalo, nepřeju jim nic zlého, i když jsme se nerozešli v dobrém. Ale komentovat dál, to, s prominutím, nechci," sdělil Popelka.

Tisková mluvčí policejního prezídia Veronika Hodačová redakci sdělila, že policie přistoupila k zákroku proto, že aktivisté opakovaně odmítli opustit prostor. Na místě se nacházela značka zákazu zastavení v době mezi 9. a 14.30 hodinou.

"Vozidlo bylo nutno poté odtáhnout. Zadržení byli předvedeni na místní oddělení police k podání vysvětlení," uvedla pro ParlamentníListy.cz Hodačová. Kolik policistů a jaké byly skutečně použity prostředky při zásahu, mluvčí nesdělila, s tím, že si informaci musí vyžádat od Ochranné služby PČR, která se tímto incidentem bude zabývat až po odletu Angely Merkelové.

Zbyněk Ziggy Horváth: Do lidí se tu pouští elektrický proud?

Zbyněk Ziggy Horváth, zpěvák, který nazpíval průvodní píseň ke svolávání dmonstrací proti vládě s názvem Infekce doby, je videem, které dokladuje, co se v úterý stalo, znechucený. Na demonstraci pořádané Holešovskou výzvou a později i Skutečnou demokracii - tedy právě Ponertem a Cachem, zpíval Krylovy písně.

"To je tedy síla. Doufám, že to, co se stalo, snad nezůstane bez dopadů a nějakých následků. Pokud se do lidí, kteří otevřeně vyjadřují svůj nesouhlas proti špatnému politickému systému a požadují jeho změnu, pouští elektrický proud, a ti, co se na té prohnilosti systému podílejí, z toho vycházejí beztrestně, tak by nás to nemělo nechat lhostejnými," řekl Ziggy Horváth ParlamentnímListům.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, Pavel Kozdera

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…