Nejen osteoporóza je příčinou zlomenin

10.04.2011 0:00

Ovšem zhoubné onemocnění odborně nazývané mnohočetný myelom začíná stejně zákeřně, plíživě a nenápadně.

Nejen osteoporóza je příčinou zlomenin
Foto:
Popisek:

Nejprve máme pocit, že na nás tzv. "něco leze". Jsme unaveni, pobolívají nás klouby, ztrácíme výkonnost a energii a nedokážeme si to vysvětlit. Pak se ale dostaneme do stádia, kdy se nám náhle a bez vážné příčiny začnou lámat kosti a to už bývá onemocnění poměrně rozvinuté. Nejčastěji se jedná o nevysvětlitelné zlomeniny obratle.

Příčinou této lomivosti je zhoubné onemocnění krvetvorby – mnohočetný myelom, kterým se zabývá  specializované hematologické pracoviště. Pokud se sem člověk dostane včas, má šanci na záchranu života. Toto pracoviště úzce spolupracují se praktickými i odbornými lékaři, ortopedy, neurology, diabetology a rehabilitačními pracovníky.

Léčení je ovšem dlouhé, složité a obtížné a výsledek nejednoznačný. Jelikož se jedná o chorobu, která je zatím neléčitelná, má léčba za cíl onemocnění zastavit a udržet co nejdéle ve stabilizovaném stavu. Nejúčinnější metodou je transplantace kostní dřeně, užívá se i chemoterapie nebo ozařování.

Příčinou onemocnění je nekontrolovatelné množení myelonových buněk v kostní dřeni, které ničí buňky zdravé a na snímku jsou jejich ložisla zobrazena jako otvory v kostech, což je také důvod jejich lomivosti. Hlavními znaky tohoto zhoubného onemocnění je zvýšená hladina vápníku v krvi, poruchy ledvin, anémie  a již zmíněné kostní změny. Nemoc postihuje spíše střední a starší ročníky.

Důvod všech těchto procesů v lidském těle zatím neznáme, ale výzkum stále pokračuje. Novou naději dává nemocným objev účinné látky   bortezomidu, který byl zařazen do léčebných metod již počátečních stádiích nemoci a je možné že se objeví další, nové léky, které by mnohočetný myelom dokázaly porazit. Lékařská věda, ale musí urazit ještě dlouhou cestu, než se zhoubná onemocnění stanou běžně léčitelná.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…