Neprůchodné vejcovody

04.01.2014 12:28

Neprůchodnost a další poškození vejcovodů je jednou z možných příčin neplodnosti.

Neprůchodné vejcovody
Foto:
Popisek:

Jaké jsou příčiny neprůchodnosti vejcovodů ?
Nejčastější příčinou je prodělaný pánevní zánět - infekce dělohy, vejcovodů a vaječníků, způsobený pohlavně přenosnými onemocněními jako je například kapavka nebo chlamydie ( více o chlamydiích v sekci infekce v těhotenství). Dále se může jednat o poškození vlivem srůstů po předchozích břišních operacích nebo vlivem endometriózy.

Jak se neprůchodnost vejcovodů zjistí ?
  • Podezření se může pojmout již při ultrazvukovém vyšetření - je vidět například zduření vejcovodů a jejich naplnění tekutinou (tzv. saktosalpinx).
  • Další metodou je hysterosalpingografie - vyšetření dělohy a vejcovodů pomocí rentgen-kontrastní látky.
  • Suverénní metodou na zjištění neprůchodnosti vejcovodů a eventuelně i současné řešení je  laparoskopie. Při laparoskopii se provádí test průchodnosti vejcovodů vstříknutím modrého barviva do děložního čípku a dělohy a dále se pozoruje, zda se barvivo přes vejcovody dostane až do dutiny břišní.

Jak ovlivňuje neprůchodný vejcovod plodnost ?
Neprůchodný vejcovod sám o sobě neplní již svou funkci - čili uchopení vajíčka po ovulaci a jeho transport do dělohy. Pokud se jedná o saktosalpinx (vejcovod naplněný tekutinou) bylo zjištěno, že se tekutina může dostávat do dělohy a tam působit negativně na uhnízdění oplodněného vajíčka.

Jak se neprůchodnost vejcovodů řeší ?
Pokud není poškození vejcovodů příliš velké, pak je lze ponechat tak, jak jsou. V případě většího poškození bylo dle řady výsledků IVF zjištěno, že je lepší vejcovod odstranit z výše uvedených důvodů. Vejcovod se odstraňuje operačně při laparoskopii.

(zdroj:tehotenstviaz.cz, foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…