Nutriční tahák na dovolenou- destinace Česko

15.06.2014 9:45

Nutriční tahák na dovolenou- destinace Česko
Foto:
Popisek:

Je to smutné, ale na většině (vý)letních míst u nás příliš vhodných ani lákavých pokrmů nenajdete. Nejčastěji se setkáte s tradiční nabídkou ve formě něčeho smaženého v housce, langošů, párků v rohlíku i klobás bez rohlíku jen tak na tácku s hořčicí a chlebem, hranolků s tatarkou a jiných cholesterolových a kalorických bomb! Co si vzít s sebou na koupaliště nebo na výlet, abyste se podobnému občerstvení mohli vyhnout a netrpěli hlady?

ovoce – ideálně takové, které „přežije“ i teplé dny. Nesmrtelná jsou jablka, protože mají tvrdší konzistenci. Do krabičky s sebou pak můžete vzít jakékoli pokrájené ovoce, navíc v létě máte na výběr z opravdu lahodných kousků, jako jsou čerstvé jahody, meruňky, melouny, bobulovité ovoce…

ořechy a semínka – nesolené, nepražené, neobalované v čokoládě. Dokáží skvěle zasytit a hodí se jako skvělá svačinka, která je plná zdravých tuků, minerálů a bílkovin. Pokud si hlídáte svou linii, nepřežeňte to s jejich množstvím – stačí jedna menší hrst!

sušené ovoce – nesířené, neproslazované, skvělé nejen jako sladké „zobání“ pro děti

zeleninu – v krabičce pokrájená čerstvá zelenina, kterou můžete chroupat samotnou nebo doplnit o luštěninovou pomazánku…

Svačina na výlet: Humus – cizrnová pomazánka

150 g suché cizrny nebo 250 g cizrny z konzervy

1 dcl studeného vývaru z cizrny

4 stroužky česneku

0,5 dcl olivového oleje

1 citron

sůl

římský kmín drcený

100 g sezamové pasty tahini

 

Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den vodu, ve které jsme cizrnu namáčeli, vylijeme, zalijeme novou a cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar. Pokud používáte cizrnu z konzervy, tento krok vynechejte.

 

Uvařenou cizrnu rozmixujeme společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu. Ke konci přidáme sezamovou pastu tahini.

Vše vložte do mixeru a rozmixujte. Přelijte do vhodného shakeru nebo do termosky (můžete přidat i pár kostek ledu) a přibalte s sebou do batůžku.

sendvič – celozrnný chléb namažte luštěninovou pomazánkou (recept výše) a obložte listy salátu, pokrájenou okurkou a rajčetem. Přidat můžete i na plátky nakrájené uzené tofu případně ogrilovaná krůtí prsa.

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim! Správný přísun tekutin je zvláště v horkých letních dnech životně důležitý. Nejlépe se hodí voda, ovocné čaje (dají se pít i studené) a případně hodně ředěné džusy. Pozor na míchané koktejly a alkohol vůbec, jsou totiž velmi kalorické. Byla by škoda pokazit si úsilí o dodržování dietního plánu nápoji, když už se tak hlídáte u jídel. Samozřejmě to neznamená, že se z vás o dovolené musí stát abstinent, ale sáhněte raději po bílém víně nebo ještě lépe, vinném střiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…