Ochrana nejen proti planým neštovicím

29.11.2013 12:04

Flíčky, které se postupně mění na puchýřky a šíří se po celém těle, pak se přidá teplota.

Ochrana nejen proti planým neštovicím
Foto:
Popisek:

Někdy se nejprve objeví teplota a až potom vyrážka, v obou případech se může jednat o plané neštovice. Ty patří mezi běžné choroby dětského věku. Většina dětí si je prožije ještě před nástupem do školy. Je to virové onemocnění, které zdravý člověk prodělá jen jednou, protože si vytváří doživotní imunitu. Jde o onemocnění, které je velice infekční. Šíří se velmi snadno a rychle, buď vzduchem, nebo přímým kontaktem. Inkubační doba neboli doba od nakažení po první projev nemoci je nejčastěji dva až tři týdny.

Co je způsobuje a jak se projevují
Prvním příznakem bývá teplota a vyrážka na kůži. Většinou se nejdříve objevuje ve vlasaté části hlavy, pak se rozšiřuje na celé tělo. Objevují se postupně v několika výsevech po sobě. Puchýřky mají nejdříve čirý obsah tekutiny, který se postupně mění na mléčný a zakalený. Tekutina je infekční a obsahuje viry. Onemocnění je zapříčiněno herpetickým virem varicella zoster.

Příznaková fáze nemoci trvá většinou týden, výsev puchýřků končí zhruba pátý den. Pak puchýřky zasychají a po několika dalších dnech se zaschlý stroupek uvolní. Puchýřky se mohou také vyskytovat na sliznicích, v ústech vypadají jako afty. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat výsevu v oblasti očí a genitálu

Nejčastějším projevem, který nemoc provází, je nepříjemné svědění. Když kůže svědí, nutí to děti ke škrábání. Rozškrábané puchýřky se mohou infikovat a na kůži mohou zůstat jizvy.

Nemocný je infekční až 48 hodin před výsevem puchýřků a infekčnost trvá po celou dobu výsevu nových puchýřků, až do jejich zaschnutí, což obvykle trvá minimálně sedm dní.
Jak se léčí

Pokud má dítě zvýšenou teplotu nebo horečku, je potřeba ho udržovat v klidu a v žádném případě nevodit na slunce. V případě neúnosného svědění kůže, což bývá velmi časté, předepisuje pediatr dětem léky na uklidnění svědění nebo tekutý pudr, který vysušuje puchýřky a usnadňuje hojení.

Možnosti prevence

Plané neštovice jsou vysoce infekční onemocnění. Ten, kdo je ještě neprodělal a je v kontaktu s nemocným, má více než 90% šanci, že onemocní. Ochranou je tedy omezení pobytu dítěte ve společné domácnosti s nemocným nebo také očkování. Rodiče mohou zvolit vakcínu Priorix Tetra, která bez nutnosti vpichu navíc děti ochrání současně i před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi (v případě, že dítě ještě nebylo očkováno povinnou vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím). Pokud dítě již toto povinné očkování má za sebou, může rodič zvolit vakcínu Varilrix, která chrání pouze proti planým neštovicím. Nejčastějšími nežádoucími účinky vakcinace jsou bolest v místě vpichu a zvýšená teplota. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…