Odborář tramvajákům, kteří vyjeli: Stávkokazi, je mi vás líto

16.06.2011 8:45

Předseda Základní organizace Odborového svazu dopravy Motol Jiří Zabloudil rozeslal statistiky stávkokazů v Praze. Podle něj v Praze jede maximálně deset procent povrchové hromadné dopravy. Soudí, že více než devadesát procent populace stávku podporuje. Navíc prý Dopravní podnik Hlavního města Prahy neumožnil nočním řidičům stávkovat. Jeden z řidičů tvrdí: Nutili mě stávkovat.

Odborář tramvajákům, kteří vyjeli: Stávkokazi, je mi vás líto

Krátce po sedmé hodině jsme do redakce dostali tuto esemesku informující o stávce v dopravě v hlavním městě: „Motol - vyjelo 5 stávkokazů. Jinde na tramvajových linkách obdobně 5-15. Busy kolem 10-15 vyjelo z garáží. To je tak 10 procent povrchové dopravy, která jede. Metro stoji."

ČTĚTE TAKÉ: Lídr odborů Dufek: Pozor na podrazy, Nečasi

Podporuje nás kde kdo

Esemesku rozeslal Jiří Zabloudil, šéf Základní organizace Odborového svazu dopravy Motol, která pod sebou sdružuje odboráře napříč Dopravním podnikem Hlavního města Prahy.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zabloudil vysvětlil, proč sms rozesílal. „V televizi samozřejmě tak lžou, jako vždycky. Vnímáme tam, informace, že je v Praze v provozu třicet čtyřicet procent povrchové dopravy. Je to naprostá dezinformace. My dnešní den vnímáme jako obrovskou podporu lidí, že lidi vědí co chtějí a že nejde pouze o podporu odborů," konstatoval odborář.

Odbory to dokázaly: Pražské metro nejede
Odboráři potáhnou Prahou. Na Hrad nakonec nejdou
Protestující se od rána scházejí, i v barech

„Nás podporuje celá škála, celé společnosti všech vrstev. To nejsou jenom zaměstnanci, to jsou lidé výdělečně činní, důchodci, nezaměstnaní, studenti. To je prostě celá populace. Je jasně vidět, že víc devadesát procent lidí si tuhle vládu nepřeje," vyhodnotil Zabloudil situaci ze svého pohledu.

Stávkokazi? Těch je mi líto

„Stávkokazům" vzkázal, že je lituje. „Stávkokazů, kteří vyjeli je mi líto. Nemůžu říct nic jiného, než že je mi jich líto," řekl Zabloudil soucitně. K tomu podotkl, že „zaměstnavatelé tlačili na zaměstnance, aby se stávky nezúčastnili", ale mělo to prý jen pramalý vliv na skutečnou účast ve stávce.

„Možná v jednotkách procent. Ale zaznamenali jsme takový exces, že Dopravní podnik Hlavního města Prahy nedodržel dohody, které jsme s ním uzavřeli a řidičům, na nočních linkách neumožnil stávkovat. My jsme je museli stahovat z svými osobními auty k konečných stanic, aby vůbec mohli uplatnit svoje právo stávkovat, a to samozřejmě bude mít dohru na nejbližším jednání s managementem a na radnici," hrozí Zabloudil.

Nutili nás pracovat

Redakci vysvětlil, v čem znemožňování stávkovat spočívá. „Nenutili je sice jezdit, ale nechali je stát na konečných stanicích, takže ten řidič musel hlídat ten stroj jednak proti poškození, jednak proti technologickým procesů, prostě nenechali je stávkovat, protože když je člověk u stroje, nestávkuje. A ty lidi chtěli stávkovat," uzavřel Zabloudil.

Ne ne, nutili nás stávkovat

V opozici s ním, byl názor jednoho z řidičů tramvaje, který si nepřál být jmenován. „Už takhle mám peklo, tak se nebudu prezentovat ještě v médiích, ale můžu vám říct, že jedinou masírku, kterou jsem dostával, byla ta odborová. Nikdo mě nenutil jezdit. Za to abych stávkoval, to tu za mnou byli každou chvíli," řekl ParlamentnímListům.cz znechuceně řidič. 

K metru v ČT primátor Prahy Bohuslav Svoboda poznamenal, že bude částečně zprovozněno po poledni, nicméně sám tomu příliš nevěří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…