Pasívní kouření je pro astma živnou půdou

17.03.2011 0:00

Při setkání alergologů se často hovoří o jednom z rizik pro vývoj astmatu - kouření rodičů nebo někoho jiného v rodině.

Pasívní kouření je pro astma živnou půdou
Foto:
Popisek:

Když s rodiči astmatika analyzuji situaci a společně rozebíráme příčiny astmatu jejich dítěte, také dojdeme k tomuto bodu. Moje otázka je směřována na to, zda se v rodině kouří. Často, bohužel skutečně často, odpověď zní: My kouříme, ale doma ne, chodíme na balkón!

Děti kuřáků mají v těle podle jedné švédské studie nadprůměrné množství nikotinu i v případě, že jejich rodiče nekouří doma!

Švédové zjistili, že i když rodiče kouří výhradně venku, jejich děti mají v těle dvojnásobek nikotinu oproti dětem nekuřáků. Děti rodičů, kteří kouří v jejich přítomnosti, mají v těle dokonce patnáctinásobné množství nikotinu oproti dětem nekuřáků.

Vědci zkoumali 366 dětí kuřáků. Z rodičů si 216 chodilo zapálit ven a dávali pozor, aby k dětem kouř nepronikl dveřmi nebo oknem. Jak lze vysvětlit výsledky průzkumu? Buď se nikotin přenáší v ošacení nebo ve vlasech, dechem, nebo rodiče neuváděli plnou pravdu a nebyli při dodržování pravidel zcela důslední.

Jiná švédská studie prokázala na vzorku 1600 rodičů souvislost mezi pasívním kouřením dětí do dvou let a jejich dýchacími potížemi a vytrvalým kašlem.

Do roku 2015 může polovina Evropanů trpět nějakým druhem alergie a je jisté, že to souvisí s tím, jakým způsobem žijeme a s tím, co jíme, kde žijeme, zda dětem podkuřujeme a vytváříme jim tak podmínky pro alergii, astma a jiné nemoci.

Je jasné, že kuřáctví je návyk a přestat kouřit je nesmírně složité a ne každý to dokáže. Kuřák k tomu, aby přestal kouřit, potřebuje motiv - silný motiv. V praxi vidím, že maminky- kuřačky se o to pokoušejí během těhotenství, ale po ukončení kojení opět začínají.

Přicházejí do mé poradny s nemocným dítětem, u kterého začíná astma. Já se jich ptám: Kouříte? Kouříme, ale doma ne, chodíme na balkón. Jakoby chtěli svůj vědomý prohřešek na zdraví svého dítěte zmírnit a odsunout na vedlejší kolej. Ale není to tak, problém se nedá odsunout, týká se to hlavně jich. Je zdraví jejich dětí dostatečným motivem, aby přestali kouřit?

ml,celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…