Pesticidy v ovoci podporují hyperaktivitu dětí

19.06.2010 14:00

Také jste rodiči jednoho z těch "zlobivých a nesoustředěných dítek"? To, že máme dětem s ADHD vybírat jídelníček není věcí nijak neznámou, ale je tu novinka, na kterou přišli vědci z Ameriky.

Pesticidy v ovoci podporují hyperaktivitu dětí
Foto:
Popisek:

Děti vystavené zvýšenému množství pesticidů v ovoci a zelenině pěstované v USA jsou náchylnější k hyperaktivitě s poruchou pozornosti (ADHD). Vyplývá to ze studie amerických a kanadských vědců, která byla zveřejněna v pondělí v časopise Pediatrics.

Vědci posuzovali více než tisíc dětí ve věku od osmi do patnácti let a zjistili, že těm, u nichž byla v moči objevena zvýšená koncentrace pesticidů typu organofosfátů, hrozí dvakrát větší riziko, že budou trpět ADHD. "Tato studie je novým důkazem spojení mezi vystavením vysokému množství pesticidů a problémy s vývojem," uvádějí autoři. Rodiče by proto měli vždy ovoce a zeleninu důkladně omývat.

Děti zapojené do výzkumu byly z normální americké populace, což znamená, že vystavení pesticidům může být škodlivé dokonce i na úrovni, která je běžně přítomna v dětském životním prostředí. "Panuje zvýšené znepokojení, že tyto pesticidy mohou být spojeny s ADHD," řekl agentuře Reuters Marc Weisskopf z Harvardovy univerzity, který se na výzkumu podílel. "Co naše zpráva výslovně zdůrazňuje, je to, že to může platit dokonce i pro nízké koncentrace."

Organofosfáty byly původně vyvinuty jako chemické zbraně a je o nich známo, že jsou toxické pro nervový systém. V USA je registrováno k používání zhruba 40 organofosfátových pesticidů.
(marie,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…