Popleta Kalousek: Mačkal knoflík, ale u stolku Nečase

16.03.2011 13:51

Ministr financí Miroslav Kalousek se dnes ve sněmovně velmi slušně poslancům omlouval. A to dokonce dvakrát. Napřed za svůj pozdní příchod – opozdil se o půl hodiny - načež si okamžitě po hlasování o celním zákonu, který do sněmovny sám předkládal, stoupnul za sněmovní pultík ještě jednou. To se ale omlouval za to, že mačkal knoflík Nečase.

Popleta Kalousek: Mačkal knoflík, ale u stolku Nečase

Šéf státní kasy Miroslav Kalousek dnes ve sněmovně předvedl, že to nemá vůbec jednoduché. Zatímco v minulém roce měl v dolní komoře parlamentu například problém v tom, vyznat se, jaký zákon poslanci vůbec projednávají - omlouval se ale tím, že již přemýšlí dopředu a proto vytáhnul k představení jinou materii, než tu, která svítila v jednací síni na tabuli - tak dnes přiznal, že mačkal jiné tlačítko. A dokonce i u jiného stolku.

„Paní předsedkyně, dámy a pánové, já se teď musím přiznat k naprosto neúmyslnému lapsu, za který se omlouvám. Chtěl jsem hlasovat, otočil jsem se zpátky ke své lavici a zmáčkl jsem tlačítko ANO, ale zmáčkl jsem tlačítko ANO pana premiéra Nečase. Neudělal jsem to úmyslně, nicméně někdo by si mohl všimnout, že na sjetině pan premiér hlasoval, i když nebyl přítomen, a já jsem nehlasoval. Proto podávám s omluvou toto vysvětlení sněmovně," řekl Kalousek po hlasování k zákonu o celní správě.

Jen pár minut předtím za sněmovním pultíkem Kalousek ale uvedl: „Paní předsedkyně, dámy a pánové, snažně prosím o prominutí, velmi se omlouvám za krátkou nepřítomnost a pozdní příchod." Ve sněmovně v tu dobu chyběl jen půl hodiny.

Data o porušování celních předpisů budou přístupnější

„Jde o to, že 27. května 2011 pozbude platnost dosavadní úmluva o celním informačním systému, která byla uzavřena mezi jednotlivými státy Evropské unie a na základě které si státy vyměňovaly informace o celních informacích. Pozbude té účinnosti proto, že v roce 2009 rada rozhodla o centrálním celním informačním systému, který je také centrálně spravován Evropským úřadem pro boj proti podvodům a slouží všem státům Evropské unie," zmínil pak Kalousek již vážně k zákonu o celní správě.

O co v tomto zákonu jde? Novela například rozšiřuje okruh orgánů, které k datům o porušování celních předpisů budou mít přístup, a to o Evropský policejní úřad (Europol) a Evropskou jednotku pro soudní spolupráci (Eurojust).

Celní informační systém má zlepšit spolupráci celních správ členských zemí Evropské unie při předcházení závažnému porušování vnitrostátních i unijních celních předpisů a při vyšetřování takovýchto deliktů. Umožňuje rychlou výměnu údajů o právnických a fyzických osobách, které se dopustily porušení celních předpisů nebo jsou z takového nezákonného jednání podezřelé.

V rámci úprav informačního systému má být také zavedena takzvaná identifikační databáze celních spisů. Jejím účelem je umožnit celním orgánům členských států EU a také Europolu a Eurojustu rychle zjistit, který útvar vede či vedl vyšetřování v konkrétním případě.    

Sněmovna nakonec normu podpořila v prvním čtení. Nyní zamířila do rozpočtového výboru.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…