Šéf lidovců: Není diskriminace homosexuálů, ale rodin. Dítě je problém

05.08.2011 21:39

Druhou srpnovou sobotu se v rámci svého festivalu připomenou pochodem Prague Pride homosexuálové. To, že ho svým jménem zaštítil pražský primátor Bohuslav Svoboda, pořádně rozlítilo prezidentova vicekancléře Petra Hájka. Ve stejnou dobu se uskuteční Pochod pro rodinu, nad nímž pro změnu převzal záštitu předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Tvrdí totiž, že diskriminovaná ve společnosti je právě rodina.

Šéf lidovců: Není diskriminace homosexuálů, ale rodin. Dítě je problém

Při razantní kritice na adresu pražského primátora Bohuslava Svobody za záštitu festivalu homosexuálů prohlásil prezidentův vicekancléř Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz, že akce je demonstrací ideového vidění světa, v němž je sexuální či jakákoli jiná deviace povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok.

„Vždyť kdo upírá deviantním spoluobčanům právo veřejně demonstrovat za prosazení hodnotového světa, v němž již řadu let je jediným ´ohroženým druhem´ typicky běloch, heterosexuál a křesťan?" klade Hájek řečnickou otázku. Asi by ho překvapilo, kdyby zabloudil na webové stránky s názvem Modlitební stráž. „Prosíme, modlete se za zmar této akce, aby Hospodin ochránil naši zemi před demonstrací sexuální pýchy a nečistoty," píše se tam o Prague Pride, festivalu hrdosti a tolerance.


Rodiny jsou brány za absurditu

To předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi potřebná dávka tolerance nechybí. „Žijeme v demokracii, každý může svobodně projevit svůj názor. Ve stejný den pořádají Mladí křesťanští demokraté druhý ročník Pochodu pro rodinu, nad kterým jsem převzal záštitu," připomíná pro ParlamentníListy.cz šéf lidovců akci, které se takové mediální pozornosti jako festivalu homosexuálů zcela jistě nedostane.

A přitom, jestli je někdo ve společnosti diskriminován, je to právě rodina. „Rodiny jsou pomalu brány za absurditu, přestože to je model ověřený tisícem let. Rodina je diskriminována finančně, vždyť u nás se dítě stalo sociálním problémem, místo aby bylo radostí. Vláda se tváří, jako by dítě bylo něco soukromého, dáme vám přídavky, a to je všechno. Přitom přináší další obyvatele, zaměstnance, vědce, přispěvatele do systému," vypočítává Bělobrádek.

Demografický deficit horší než rozpočtový

Předseda KDU-ČSL považuje demografický deficit za mnohem hrozivější než deficit státního rozpočtu. „V letech 1990 až 2010 se narodilo o milion dětí méně, než by bylo zapotřebí. Lidé se rozhodovali, jestli mít jedno nebo dvě děti, i z toho pohledu, aby to nebyl sociální propad. Jedno dítě může dostat rodinu do jiné sociální situace," upozorňuje Bělobrádek.

„Nás, Husákovy děti, měli rodiče proto, že jim byly vytvořeny podmínky," připomíná silnou generaci druhé poloviny sedmdesátých let. Ale pro vytvoření optimálních podmínek rodinám nevidí na politické scéně pro KDU-ČSL žádného vhodného partnera. Nechce je uplácet jako levice, ani je nechávat napospas svému osudu jako pravice.

Lidovci chtějí vytvořit rodině přátelský stát

„Jde o to vytvořit rodině přátelský stát. Vzorem by nám mohla být Francie, kde se spotřeba dětí nezdaňuje, případně Švédsko. Díky tomu se v obou zemích rodí podstatně víc dětí než jinde v Evropě. Nemá cenu dusit rodiny daněmi," tvrdí pro ParlamentníListy.cz dále předseda KDU-ČSL, že mnohem lepší je rodinám s dětmi ulevit na daních, než je od nich vybrat a pak jim dávat nějakou podporu.

Rodina by měla být ve středu zájmu společnosti. Proti registrovanému partnerství však Bělobrádek nic nenamítá. „V naší straně jsou také homosexuálové, my nepropagujeme diskriminaci. Jen si myslím, že se registrované partnerství dalo ošetřit úpravou Občanského zákoníku a nemusel se kvůli tomu přijímat zákon," domnívá se Bělobrádek.

Tradiční rodina: zastání místo diskriminace

Tím se vytvořil předpoklad, aby se registrované partnerství dostalo na úroveň s rodinou, a to by byla degradace manželství. „Neházíme po nich kamenem, ale nabízíme druhý pohled. U nás má zastání tradiční rodina, která je ve společnosti čím dál víc diskriminována," nemíní předseda lidovců homosexuálům jakkoli odpírat svobodu projevu, ale rád by, aby si společnost vážila rodiny a vytvářela pro ni odpovídající podmínky.

Více článků souvisejících s Pavlem Bělobrádkem ČTĚTE ZDE


K věci:

Foto: mscr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…