Vysoká kvalita péče o matku a dítě výrazně snižuje úmrtnost novorozenců i matek

15.07.2015 0:00

Ročně se v České republice narodí při zhruba 105 tisících porodů až 107 tisíc dětí. Kvalita péče o matku a dítě je podle reprezentativních dat velmi vysoká a dále se zlepšuje. Česko patří v tomto ohledu mezi nejvyspělejší zdravotnické systémy světa.

Vysoká kvalita péče o matku a dítě výrazně snižuje úmrtnost novorozenců i matek
Foto: dodavatel TZ - Výborná
Popisek: porod

"Proto mě vždy jako lékaře doslova rozčilují snahy některých aktivistů přestěhovat porody z takto špičkově fungující sítě péče o matku a dítě zpět do domácího prostředí s představou, že tak rodiče dělají pro své děti to nejlepší,“ řekl na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. 

Síť porodnic a perinatologických center plně pokrývá teritorium ČR a dostupnost takové péče je velmi vysoká. Zejména rizikové porody jsou v ČR vysoce centralizovány do perinatologických a intermediárních center. Dokazují to i následující data:

Více než 78 % všech rodiček podstoupí první prenatální kontrolu již v prvních 12 týdnech těhotenství  a  dostupnost prenatální péče  patří  k  jedné  z nejvyšších  mezi  vyspělými  zeměmi.

Úmrtnost novorozenců do 28 dní se od roku 2000 snižuje, z 2,1 ‰ na 1,2 ‰ v roce 2013 (jedna z nejnižších mezi zeměmi OECD).

Dochází zejména k výraznému poklesu specifické novorozenecké úmrtnosti v nejnižších váhových kategoriích novorozenců v čase. To je velmi podstatné, neboť předčasně narozené děti s porodní váhou pod 750 g mají riziko novorozenecké úmrtnosti nejvyšší.

Zlepšuje se efektivita péče o matku. Průměrná délka hospitalizace po porodu se podstatně snížila oproti roku 2000, a to jak u vaginálního porodu (o 2,1 dne), tak u císařských řezů (o 4,8 dne). Zatímco v roce 2000 zůstávaly ženy po císařském řezu o 4,9 dne v porodnici déle než po vaginálním porodu, v roce  2013  byl pobyt těchto žen v porodnici v průměru delší pouze o 2,2 dne.

V ČR také dlouhodobě klesá podíl žen, které umírají v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím, dlouhodobě jde o méně než 10 případů na 10 000 narozených dětí.

„Dostupná data nás ovšem varují také před negativní trendy, na které se musí česká populace připravit a které pravděpodobně jen těžko lze zvrátit. Jen za poslední 3 roky hodnota obecné plodnosti kolísá kolem 43 dětí na tisíc žen, a to je významně méně než před rokem 1990. Naše populace tak výrazně stárne. Průměrný věk prvorodiček se od počátku 90. let zvýšil o téměř 6 let, a to na zhruba 28 let. Vyšší věk matek s sebou nese vyšší výskyt komplikací v těhotenství a při porodu, celkově se komplikace vyskytují u více než 14 % matek. Proto je potřeba dbát na péči už od časného stádia vývoje plodu, nepodceňovat preventivní prohlídky, nenechávat věci v rukou náhody a jakési domácí péče,“ apeloval znovu ministr zdravotnictví.

Statistiky dále upozorňují i na fakt, že se v ČR zvyšuje počet provedených výkonů „in vitro fertilizace, IVF“.  Zdaleka ne všechny výkony se ovšem týkají občanek České republiky. V roce 2013 provozovalo činnost již 41 center asistované reprodukce. Meziroční nárůst počtu cyklů v letech 2012 a 2013 byl o více než 17 % (tj. v r 2013 > 32 000). Centra asistované reprodukce v České republice jsou často vyhledávána cizinkami, ať již ze zemí Evropské unie či jiných zemí. V roce 2013 byla více než třetina všech cyklů provedena cizinkám (34,5 %, oproti 14,5 % v roce 2007). Podíl žen ve věku 40 let a vyšším na celkovém počtu cyklů se od roku 2007 zvýšil z 10,7 % na 24,8 % v roce 2013. Tento vývoj souvisí s obecným trendem odkladu rodičovství do vyššího věku.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…