Začněte běhat...

24.05.2013 0:00

Není nic jednoduššího, než vyběhnout. Že už jste si tohle říkala několikrát, nebo už to i zkoušela, ale vydrželo vám to jen chvíli?

Začněte běhat...
Foto:
Popisek:

Začněte běhat
Důležité je nejen rozhodnutí, ale i motivace a správný začátek. Pokud jste nikdy neběhala, je třeba začít pomalu a mít správný plán. Trenérka Nike Radka Vandasová vám poradí, jak začít a na co si dát pozor.

Proč právě běh?
Běhání je skvělý sport, nepotřebujte k němu nic, kromě dobrých bot a elán. Také s ním ušetříte spoustu času, jelikož běhat můžete prakticky kdekoli a kdykoli, takže se nemusíte vázat na rozvrh fitness centra. Radka Vandasová navíc vysvětluje: „Základním předpokladem zdraví je střídání aktivního zatížení a odpočinku. To běh zaručuje. Pravidelným a přiměřeným tréninkem dokážeme pozitivně ovlivňovat srdeční a dýchací systém, obecnou vytrvalost, psychickou odolnost, imunitu, dokážeme kontrolovat tělesnou hmotnost a přinášíme tělu psychickou relaxaci. Do jisté míry dokážeme podpořit funkčnost svalového a kosterního systému a zlepšit kvalitu spánku.“

O běhání koluje spousta mýtů, například ten, že si jím ničíme klouby. Pokud jste ale zdravá, netrpíte nadváhou a dodržujte následující zásady, nemůže vám ani vašim kloubům běh uškodit, naopak.

1. Vhodná obuv
Správný výběr bot, který by měl odpovídat postavení chodidla při došlapu, terénu, ve kterém běháme, a délce běhu. V případě plochých nohou nebo jiných deformací chodidel je pak na místě korekce formou speciálních ortopedických vložek.

2. Běžecká abeceda

Rozcvička před během, která zlepší techniku běhu. Na internetu naleznete spousty instruktážních videí a článků .

3. Posilování trupu a kompenzační cvičení
Tato cvičení posílí svalový korzet i hluboký stabilizační systém tak, aby byla zátěž (došlapy, doskoky) převáděna na nosný aparát co nejšetrnějším způsobem.

První běh
Pokud jste nikdy běh nezkoušela, je třeba začít pomalu a postupně. Pořádně se před i po prvním tréninku protáhněte. Pokud nemáte obecnou atletickou průpravu ani jiné zkušenosti z vytrvalostních sportů, doporučuje Radka Vandasová konzultaci s trenérem. Naučí vás techniku běhu, průpravná cvičení, kompenzační cvičení, strečink, poradí s výběrem vhodných bot a oblečení, vysvětlí principy běžeckého tréninku a vytvoří Vám na míru běžecký plán.

Můžete také vyzkoušet společné tréninky, kde se můžete poradit s kvalifikovanými trenéry, naučit se správný styl běhu i rozcvičky.

Jestliže chcete začít běhat bez trenéra, najděte si na webu instruktážní videa, kde se dozvíte, jak správně běhat. Každopádně teď na jaře je nejlepší čas vyběhnout slunce přináší novou vlnu energie a člověk má chuť začínat nové věci. Navíc, pokud začnete na jaře, máte šanci stihnout některý z kratších podzimních závodů. A znáte snad lepší motivaci, než s kamarádkou uběhnout 10 km centrem Prahy? Můžete zkusit například We Run Prague, který se běží 1. září.

Každý začátek je těžký
Pokud pravidelně nesportujete, budete pravděpodobně bojovat s motivací a vůlí. Zkuste sparing partnera, založte si běžecký deníček a zapisujte si své úspěchy nebo si pořiďte technologické vychytávky, které Vám zaznamenají průběh běhů a můžete je pak archivovat ve svém počítači, telefonu, sdílet do profilu na sociálních sítích apod., to vše Vás dokáže „nakopnout“ do začátku, radí trenérka.

Běhejte kdykoli
Záleží spíše na vás a na vašem biorytmu, kdy budete běhat. Ráno se doporučuje lehčí trénink a večer pak můžete zvyšovat výkonost. Pokud ale běháte hlavně pro radost a výsledky vás zas tolik nezajímají, je to jen na vás, kdy máte čas a kdy je vám to příjemné. Důležité je ráno neběhat úplně nalačno a večer s těžkým žaludkem.

„Každý běh má smysl, záleží, co od běhání očekáváte. Pokud chápete běh jako doplňkovou činnost ke své hlavní aktivitě nebo jiným sportovním disciplínám, stačí trénink i 1x týdně. Je třeba ho pak chápat jako udržovací trénink základní vytrvalosti. Pokud je běh Vaší prioritou, chcete se zlepšovat nebo jít do závodu, měl by být trénink mnohem četnější. Doporučuji 3x – 4x týdně systémem zatížení – odpočinek, aby mělo tělo prostor pro regeneraci a tudíž pro následný růst výkonnosti,“ vysvětluje Radka Vandasová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…