Zázrak zrození je největší na světě

19.02.2011 0:00

Narození miminka je tím největším zázrakem na světě. Jeho příchod očekávají nastávající maminky s radostí, nadějí, ale také obavami.

Zázrak zrození je největší na světě
Foto:
Popisek:

Většina žen se během svého života stane matkami a některé jejich zkušenosti jsou pro těhulky neocenitelné. Doba se ale mění a tak není možné se řídit všemi takovými doporučeními přechozích generací, ale je nutné účinně spolupracovat s lékařem, chodit na pravidlené prohlídky a neopomíjet ani předporodní kursy, které nám v průběhu porodu mohou hodně pomoci.

Dnes se stalo těhotenství a porod předmětem častých diskusí souvisejících s  tzv. návratem k přírodě. Maminky,  které tomuto trendu podlehly by si ale měly uvědomit, že dřívější porody doma nebyly luxusem nýbrž nutností a pokud by se ještě seznámily se statistikou, tak by se dočetly, jaké bylo v té době procento úmrtnosti rodiček i novorozeňat. Všechny matky chtějí pro své dítě jen to nejlepší, tak není třeba je ohrozit hned na samém začátku života.

Prvorodička si totiž zatím vůbec neumí představit, jak bude i nekomplikovaný porod vyčerpávající a ani žena, která již rodila vícekrát bez problémů nemusí mít porod hladký. Pokud pak komplikace nastanou - a stalo se to už nejednou - pomoc nemusí přijít včas a pak je to jen a jen její odpovědnost, neboť si sama tuto rizikovou cestu zvolila.

Dnes už se stalo takřka samozřejmostí, že u předporodních příprav i porodu je přítomen otec. Pokud to tak oběma partnerům vyhovuje, je to v pořádku, ale jestliže se muž na tento zážitek necítí dost silný, neměly bychom mu to mít za zlé. Porod není žádná atrakce, ale dosti krvaný a traumatizující zážitek, se kterým se každý nemusí vyrovnat a tatínek, který své síly neodhadne může být na sále spíše přítěží.

Pokud žena porodí bez komplikací, zpravidla se v porodnici dlouho nezdrží. Většina příbuzenstva, které chce miminko přivítat na svět, by tedy v těch pár dnech měla nechat maminku odpočinout. Až bude maminka s miminkem doma, bude pro všechny příležitost je uvidět a případně pomoci, aby se mohla vyspat, zvládnout domácnost a naučit se kojence pečovat. V té době je každá matka za pomoc vděčná.

Měli bychom však respektovat, že pravidla bude určovat maminka a  nikdo se nesmí urazit, když pomoc odmítne nebo se nebude řídit radami své matky či tchýně. Jejich role se už posunula jinam a to, co platilo v dobách jejich mládí už je dnes většinou passé.
Pokud vidí, že maminka svou roli zvládá a děťátko prospívá, zcela postačí, když je pohlídají  nebo pomohou s některými domácími pracemi, když jsou o to požádány a je to v jejich silách a možnostech. Schopná  a klidná maminka a zdravé a vnouče je totiž důkazem, že ji její matka dobře připravila pro její roli a tchýně by tím měla získat jistotu, že si její syn vybral dobře.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…