„Arogance moci!“ Pekarová ve studiu tepala demonstranty. Fiala z SPD to nevydržel

17.09.2023 12:45 | Monitoring

V nedělní Partii na CNN Prima News se střetli předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a místopředseda SPD Radim Fiala. Padala ostrá slova. Pekarová naznačila, že ANO a SPD prý nemají lidem co nabídnout, tak lžou. Fiala jí nezůstal nic dlužen a konstatoval, že koalice na lidi nalíčila katastrofu, ale opozice k tomu nebude mlčet. Pekarovou Adamovou nařkl, že porušila zákon.

„Arogance moci!“ Pekarová ve studiu tepala demonstranty. Fiala z SPD to nevydržel
Foto: screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová a Radim Fiala v pořadu Partie na CNN Prima News.

Pekarová Adamová si hned v úvodu diskuse posteskla, že opozice ve Sněmovně blokuje už schvalování programu schůze. Řekla, že zaznívají často úplně lži a nepravdy.

„Tady je vidět, že dvě opoziční strany bojují o stejného voliče a nejvíc to vypovídá o tom, že nemají pro voliče nějakou alternativu, nemají obsah, tak se soustředí na formu. Každý jednací den Sněmovny přitom stojí 4 miliony a my se často nedostaneme k tomu, abychom projednali důležité věci. … Vy obstruujete čtyřikrát delší dobu u projednání programu schůze, než se obstruovalo posledních 8 let,“ zlobila se Pekarová Adamová.

Radim Fiala okamžitě vypěnil. „To je samozřejmě nesmysl. Zákony navrhuje koalice – a pak je tady opozice, to jsme my –, a pokud koalice navrhuje něco špatně pro lidi, tak my tam jdeme a řekneme to nahlas. … My teď obstruujeme ten vládní konsolidační balíček. To je katastrofa. To je tak špatné, že my se k tomu musíme vyjádřit,“ konstatoval Radim Fiala.

Podle jeho názoru je dobře, že se opozice může takto vyjádřit. „Nevím, jestli jde o novou totalitu, ale i já cítím, že se zužuje prostor pro vyjádření názorů. I na sociálních sítích. Kupříkladu europoslanci Ivanu Davidovi jste zrušili web Nová republika s odůvodněním, že je proruský. Ale on není. … A jde nejen o politiky. Lidé se dnes bojí něco říct, aby je nevyhodili z práce,“ pravil Radim Fiala.


(Screen: CNN Prima News)

Předsedkyně TOP 09 odmítla, že by byl konsolidační balíček katastrofou. Podle ní jde naopak o snahu veřejné finance ozdravit, a to primárně nikoli zvyšováním daní, jak ukazuje navrhovaná struktura změn v DPH. Tato daň dle jejích slov po přijetí onoho balíčku poklesne.

Pekarová Adamová v této souvislosti odsoudila Andreje Babiše (ANO) za jeho výrok, že Česko sužuje „nová totalita“. Zdůraznila, že v Česku existuje svoboda projevu, o čemž svědčí i včerejší (sobotní) demonstrace na Václavském náměstí v Praze.

Fiala na to konto vyčetl Pekarové Adamové, že porušila zákon, konkrétně Jednací řád Sněmovny, když při jednom z jednacích dnů napomínala Andreje Babiše, že má mluvit k věci.

„Tady musím říct, že paní předsedkyně porušila zákon, protože poslanec-předseda strany může vystoupit s řečí s přednostním právem a má právo mluvit jakkoli dlouho a o čemkoli,“ upozornil důrazně Radim Fiala.

Pekarová Adamová jen podotkla, že „Babiše tehdy nechala mluvit dál“.

Předsedkyně Sněmovny poté věnovala pozornost sobotní demonstraci na Václavském náměstí.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
„Tam zazněla slova, že bychom měli vystoupit z EU, což znamená zchudnout, a že máme vystoupit z NATO, což ohrozí naši bezpečnost. Když budu citovat Václava Klause mladšího, tak podle něj vystoupením z EU o třetinu zchudneme. Tohle já nechci,“ prohlásila Pekarová Adamová. A dle jejích slov, „ta demonstrace by se dala označit za Dny Varšavské smlouvy“.

A tady Radim Fiala znovu vypěnil. „To je naprostá arogance moci. To vy jste použila jen proto, abyste to postavila proti Dnům NATO v Ostravě. Ti lidé ve skutečnosti vidí, co se na ně řítí, vidí konsolidační balíček. Vidí, že Evropa chudne, Evropa zaostává,“ zlobil se Fiala. Konstatoval také, že EU jen „páchá dobro nalevo i napravo“, ale lidem nepomáhá, naopak škodí přes Green Deal a přes další politické koncepty. Tak to vidí Radim Fiala.

Pekarová Adamová kontrovala, že ona jako předsedkyně Poslanecké sněmovny vyrazila na Tchaj-wan mimo jiné proto, „aby se Česko mohlo stát součástí čipového řetězce, o který Tchajwanci stojí v Evropě“. V Česku by mohlo vzniknout inovační centrum. Oproti tomu připomněla, že po cestách exprezidenta Miloše Zemana do Číny k ničemu podobnému nedošlo.

V jednu chvíli se zastala vlády, že „ceny pohonných hmot jsou sice vysoko, ale lidé neplatí 100 korun za litr, před čímž někteří lidé varovali. A to, co tvrdili, se nestalo“, řekla.

Když se opět dostal ke slovu Radim Fiala, upozornil, že „by se české veřejné finance dařilo vylepšit, kdyby Česko nenakupovalo americké stíhačky F-35“. Podle Fialy k tomu není v Česku prostor – a to ani doslova, ani s přihlédnutím k tomu, že na Ukrajině zuří ozbrojený konflikt.

„Nejsme-li v bezpečí, tak jsou všechny ostatní priority podružné,“ vyjádřila se Pekarová Adamová, že Ukrajinci teď už rok a půl zažívají, co to znamená, „ztratit bezpečnost“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta nanyka , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 17.09.2023 13:24:04
od mobilů z top nedá dohromady myšlenku a stále opakuje naučené fráze stejně jako Pávek v duelu s AB,,A co chtějí zachraňovat?? Řízeně likvidují fungující stát za potlesku panáků z EU

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…