„Babiš posílil. Dělejte něco!“ Po Pavlovi a Nerudové na Primě je zle

12.01.2023 8:54 | Ze sítí

Debata Petra Pavla a Danuše Nerudové posílila Andreje Babiše, který na ní nebyl, zaznělo z tábora Babišových odpůrců. V dnešní debatě na TV Nova, kam už Babiš přijde, ho musí Nerudová i Pavel společně zničit! zní výzva. Ohlasy na show CNN Prima NEWS jinak kopírují divácké hlasování: Nerudová prohrála. Mnohé ohlasy jsou až posměšné.

„Babiš posílil. Dělejte něco!“ Po Pavlovi a Nerudové na Primě je zle
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Prezidentská debata na CNN Prima News

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Když se po debatě televize CNN Prima News výkony prezidentských kandidátů rozebíraly ve studiu, zaujalo hodnocení poslance ANO Radka Vondráčka: „Z pohledu člena dolní komory Parlamentu, tak Danuše Nerudová by ve Sněmovně neobstála, ji by neposlouchal skutečně nikdo. Petr Pavel pak splnil roli poslance začátečníka.“

Hned na úvod si oba kandidáti předali dárky. Nerudová přinesla Pavlovi čokoládu, Pavel položil na prázdný stolek Andreje Babiše trumpovskou kšiltovku s nápisem „Generál“ (s komentářem, že si všiml, že Andrej Babiš má takové čepice rád) a Nerudovou podaroval flanelovou košilí. Kandidátka poděkovala, že flanelovou košili měla na sobě naposledy jako dítě v osmdesátých letech a pamatuje si, že jí ten flanel strašně kousal.

Navázala rozčilováním, že je ekonomka a žádná účetní. Pár minut poté si někteří povšimli jejího pozoruhodného tvrzení (při útoku na Pavla kvůli jeho členství v KSČ), že v této zemi více lidí bojovalo proti komunismu, než jej podporovalo.

Rozhorlila se proti Číně, přičemž několikrát během jedné věty vyslovila jméno Havel a kategoricky prohlásila, že kdyby čínský prezident volal jí (jako v týdnu Miloši Zemanovi), tak by mu to nezvedla. A generál Pavel upozornil, že nevzít telefon prezidentovi cizí země, navíc tak velké, je diplomatický problém a že on by se snažil spíš nastolit vhodná témata hovoru.

Pak se oba kandidáti pohádali o to, zda Visegrádská skupina je projektem konkurujícím Evropské unii. Nerudová to řekla, Pavel namítl, že je to hloupost, Nerudová posléze vysvětlovala, že to myslela jinak.

Expremiér Mirek Topolánek během debaty tweetoval: „Pokud bych hodnotil pouze rezistenci na stres a práci pod tlakem, což je pro mne docela důležité, generál válcuje rektorku. Ale třeba na to byli speciálně školeni.“

I Ondřej Kundra z Respektu na twitteru posléze uznal, že debata „posunula blíž k finále generála“.

 

 

Jeho redakční kolega Marek Švehla ale naopak jásal nad pohotovostí kandidátky, když v jednom momentě dokázala dotaz na to, zda se občas nevyjadřuje zbrkle, otočit proti Pavlovi dotazem, zda jeho vstup do KSČ byl zbrklý, nebo promyšlený.

 

 

A závěrečná slova „na Hrad bych přinesla úsměv“ poté, co se jí během debaty na síti smáli, že je křečovitý úsměv její stabilní pózou, dojem završila.

Dominantní dojem českého Twitteru tedy byl: „Ten rozdíl byl fakt velký“.

Zejména když se právě během debaty začala internetem šířit nepovedená pasáž rozhovoru Nerudové pro Metro. V něm kandidátka s hodností profesora vykládala, jak má ráda knihy, i jejich vůni. Jenže když v rozhovoru začala vykládat, že nesnáší bezmoc rodiče, když se něco děje dítěti, chtěl novinář vše spojit s knihami a zeptal se jí na Čapkovu Matku.

„Koho,“ vypadlo z překvapené Nerudové. Po vysvětlení kontextu rozhodování matky, zda poslat syna do války, se Nerudová divila, že nerozumí otázce.

Viděla jste Matku od Čapka, ptal se zjevně překvapený novinář. „Jako film?“ Po šetrném vyjasnění, že Matka je divadelní hra Nerudová připustila, že tento kus nikdy neviděla.

Miroslav Kalousek, sympatizant Nerudové, se na twitteru podivoval, proč bylo tolik prostoru v debatě věnováno sporu o návrat ukradené standarty. Pavel několikrát opakoval, že návrat torza praporu, ukradeného skupinou Ztohoven, by byl symbolickým návratem důstojnosti na Hrad, což prý zejména vojáci vnímají citlivě, zatímco Danuše Nerudová namítala, že nad Hradem vlaje nová standarta, tak proč usilovat o návrat té zničené.

„Ušití nové standarty stojí 8500 Kč. Fakt to stojí za tolik řečí? Ta původní nikdy nebyla zkropena krví. Jen kolaborací,“ namítal Kalousek. Za to jej strhal twitterový účet „Námořnictvo ČR“, aktivní od chvíle, kdy český protiruský internet obsadil město Kaliningrad, přejmenoval jej na Královec a udělal z něj českou námořní základnu. „Nejdřív byl váš fanatismus otravný, pak to bylo směšné, teď už to začíná být k pláči,“ vzkázali twitteroví námořníci. Ti dlouhodobě podporují Petra Pavla.

 

 

A twitterový diskutér Václav Ágh, poradce Markéty Pekarové Adamové, která za podporu pro Nerudovou trvale lobbuje v rámci koalice SPOLU, se podivoval, že najednou mají všichni jasno, že Nerudová nemá šanci. „Po debatě jsou kurzy u sázkových kanceláří v módu ,Danuše Nerudová absolutně bez šance'. Ještě jsem neviděl, aby debata bez průzkumu takhle zamávala s kurzy,“ tweetoval.

 

 

Komentátor David Klimeš se upíná ke čtvrtku na Nově, kde podle něj „Nerudová buď zazáří, nebo skončí“.

A Lukáš Valenta, „středočeský kavárník a wagnerián“, který na síti patří před letošními volbami k nejaktivnějším zastáncům Nerudové, se obává, že její středeční výkon bude mít efekt v „oslabení paní kandidátky ve prospěch toho, kdo se vůbec nenamáhal přijít“.

 

Valenta soudí, že vzhledem k tomu, jak funguje primácká dramaturgie, měli odmítnout přijít i Pavel s Nerudovou. „Bača z Bratislavy se doma směje a poslední, co je dneska potřeba, aby do sebe Pavel a Nerudová kopali. Všechno špatně“.

Podobně se na to dívá i komentátor Martin Fendrych. Bylo to podle něj Primou plánované ve prospěch Babiše a oba kandidáti udělali chybu, že to toho šli.

I Valenta se upíná ke čtvrtku na Nově, který všechno zvrátí. „PR týme, můžete prosím rektorce zdůraznit, aby zítra předvedla životní výkon? Tohle nebylo dobré. Na druhé kolo s Pavlem bych ještě nerezignoval, ale cesta vede jen přes totální rozcupování zločince Babiše. Šlo by to? Díky,“ prosí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

za, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseixi , 12.01.2023 11:56:47
Za sympatckou tváří paní Nerudové je prazdno.Každý by mněl cítit že ta paní na to nemá.Byl to pokus vnutit nám českou Čaputovou.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…