„Bartoš chodí do ciziny a dělá ostudu.“ Babišův tvrdý střet s Pirátem. Vřelo to. A Fiala ukázal klid

18.08.2021 18:46

Premiér Andrej Babiš v rámci super debaty tří možných premiérů napadal lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše, kterého označil za ekonomického analfabeta, který se snaží poškodit svrchovanost České republiky. Bartoš to premiérovi vracel s tím, že Babišova vláda za několik let dokázala zadlužit zemi na desítky let. Lídr koalice SPOLU Petr Fiala se do hašteření pouštět nechtěl s tím, že za něj mluví „nejlepší program ze všech stran“.

„Bartoš chodí do ciziny a dělá ostudu.“ Babišův tvrdý střet s Pirátem. Vřelo to. A Fiala ukázal klid
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Autogramiáda premiéra, předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v Liberci

Premiér Babiš na úvod přesvědčoval voliče, proč by měli preferovat hnutí ANO. „Nám jde o to, abychom měli kontinuitu ve vládě, aby mohlo hnutí ANO nadále pokračovat v těch věcech, které jsme prosadili, jako nízké daně pro zaměstnance, navyšování důchodů, digitalizace a samozřejmě národní investiční plán, investice do dopravní infrastruktury, miliardy do zdravotnictví a samozřejmě boj za české zájmy v Evropské unii,“ vyjmenovával Babiš úspěchy své vlády a další cíle v rozhovoru pro Deník.cz.

Jako nejhlavnější ale vidí právě kontinuitu vlády a zkušenost s vládnutím. „Já jsem byl nejdříve ministr financí, teď jsem premiér, takže je tam ta zkušenost, a to je potřeba,“ dodal Babiš.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí
Právě tato návaznost je ale podle Ivana Bartoše tím největším problémem pro Českou republiku a důvodem, proč ANO nevolit. „Kontinuita vlády Andreje Babiše je problémem této země i vzhledem k situaci, ve které jsme, nejen díky nezvládnutí covidu,“ prohlásil Bartoš, načež začal vychvalovat svůj program.

„My jsme v koalici Pirátů a Starostů připravili nejpropracovanější program na vyvedení České republiky z krize. Podílely se na tom stovky odborníků, kteří za námi stojí v těch resortních týmech. Je to program pro lidi, pro firmy, pro péči o krajinu a my jednoduše máme silné kompetence, ostatně jsme ve vedení deseti krajů a vedeme v koalicích tři největší města v České republice,“ připomněl Bartoš.

„Na rozdíl od jiných nemáme žádné korupční kauzy, máme čistý štít a bojujeme reálně proti korupci. Důležité jsou i naše výsledky ve Sněmovně, kde jsme i jako opozice protlačili spoustu důležitých věcí, které si pak sice vláda přivlastnila, ale hlavně že se staly,“ pokračoval Bartoš.

Své si k tomu, proč by měl být premiérem, řekl i lídr koalice SPOLU Petr Fiala. „Za lidi by měla mluvit jejich práce a já si myslím, že my splňujeme hlavní tři předpoklady dobrého premiéra. Máme kvalitní program, máme dobrý tým a jsme schopni ten program prosadit. Pokud jde o tým, tak za mnou, se mnou, kolem mě jsou lidé ze tří politických stran, je to obrovská zásobárna osobností, zkušených politiků, expertů a také lidí, kteří tomu rozumějí,“ vychválil koalici SPOLU Fiala.

Babiš ještě připomněl, že není jediným kandidátem na premiéra v rámci svého hnutí. „My jako hnutí ANO máme vícero kandidátů na premiéra, mohl by to být pan Vondrák, pan Havlíček, paní Schillerová, takže to není o Babišovi,“ prohlásil premiér a pustil se do kritiky Ivana Bartoše, který by podle něj rozhodně premiérem být neměl.

„Pan Bartoš určitě ne, protože on už se tváří jako příští premiér a chodí do zahraničí a dělá velkou ostudu. V Evropském parlamentu navrhoval systém většinového hlasování, čímž by Česká republika ztratila svoji svrchovanost, a pan Bartoš by tak chtěl předat pravomoci svrchovaného premiéra, svrchovaného Parlamentu někam do Evropy, kde jsou zfanatizovaní Zelení, kteří chtějí zničit Evropu,“ pustil se do Bartoše.

Ten Babišovi vracel úder s tím, že hnutí ANO v čele s Babišem dokázalo za pár let zadlužit Českou republiku. „Paradoxně Agrofert stále bobtná a dluhy si splácí, ale Česká republika dluhy vytváří,“ rýpl si Bartoš a dodal, že s Petrem Fialou svede férový souboj. „Tam je to ta zdravá politika,“ dodal.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Určitě se nenechám vtáhnout do toho, abych očerňoval svoje kolegy,“ vmísil se do hovoru Fiala s tím, že se snaží lidi zaujmout pozitivním programem a chce mluvit spíše o pozitivních věcech. Premiér by ale podle něj neměl být žádný „sebestředný showman“ ani nikdo, kdo nemá „dostatek životních, lidských a pracovních zkušeností“.

Na otázku, s kým by po volbách neskládali koalici, ani Babiš, ani Fiala neodpověděli. „Pokud vyhrajeme volby, tak půjdeme s těmi, kteří jsou blízcí našemu programu,“ řekl Babiš s tím, že o konkrétních stranách se může bavit až po volbách.

„Nejsou to strany SPD a KSČM, které svou politikou i svým vnitřním fungováním nepodporují liberální demokracii a svobodu,“ prohlásil naopak jasně Bartoš s tím, že budou dodržovat svoji povolební strategii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…