„Bavíme se skutečně o USA?“ Veselovský se bavil s Češkou žijící v promořeném New Yorku. A z jejích slov šla neskutečná hrůza

17.04.2020 16:14

V New Yorku kolabuje téměř vše, spousta lidí umírá v čekárnách na pohotovosti. Zuzana Boehmová, Češka, která žije v New Yorku, pověděla Veselovskému v rozhovoru na DVTV o aktuální situaci ve městě. „Musejí se (zdravotníci) dost často na místě rozhodovat, jestli vůbec toho člověka má smysl převážet, jsou to rozhodnutí, ke kterým nejsou z etického ani profesního hlediska vyškoleni, je na ně obrovský tlak, sami si na to stěžují, jsou to pro ně tragické situace, kdy musejí rodině vysvětlovat, že je to velmi vážné, když ho převezeme do nemocnice, tak ho nikdy neuvidíte, je lepší, když zůstane doma a rozloučíte se v klidu tady,“ parafrázovala Boehmová to, s čím se musejí zdravotníci potýkat.

„Bavíme se skutečně o USA?“ Veselovský se bavil s Češkou žijící v promořeném New Yorku. A z jejích slov šla neskutečná hrůza
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil New York. Přednesl zde několik projevů, jeden z nich na půdě OSN

Hostem rozhovoru na DVTV byla konzultantka mezinárodních rozvojových projektů žijící v New Yorku Zuzana Boehmová. Interview moderoval Martin Veselovský, jelikož Boehmová žije v USA, tak se rozhovor odehrál skrz Skype. Začalo se New Yorkem. Prý svědectví toho, co pandemie koronaviru v americké metropoli způsobila, jsou pochmurná, zmínil Veselovský. „Já teď v New Yorku momentálně nejsem, ale už když jsme z New Yorku odjížděli, tak to bylo dost katastrofální. Slyšíte celý den sanitky, ulice jsou úplně prázdné a všichni, aspoň koho já znám, tak se propadají do hlubší a hlubší deprese,“ popsala situaci konzultantka.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Boehmová zmínila, že z města odjeli, protože v New Yorku je méně bezpečno z pohledu nákazy než jinde. Prý však to, co se děje, se dalo předpokládat. „Odjeli jsme něco před čtyřmi týdny autem, protože na lety to už ve Spojených státech rozhodně podle mého úsudku nebylo, a jsme momentálně v Atlantě jenom z toho důvodu, že tady máme příbuzné,“ popsala. Martin Veselovský dále vyprávěl, že se díval na webové stránky města New York, kde kromě návodů, jak se chovat, bylo zmíněno i to, že jsou opožděny odvozy odpadků či jiné městské služby. „To město je umrtveno i z tohohle pohledu?“ tázal se Veselovský. „Bohužel ano, ne že by New York nějakým úžasným způsobem vynikal ve svážení odpadků i v době nekrize, ale kolabuje tam skoro všechno včetně těchto zásadních služeb, ale v současnosti se nikdo na ty poskytovatele služeb zlobit nemůže, když se podíváte, kolik třeba pošťáků se nakazilo, kolik se nakazilo učitelů nebo i zemřelo učitelů, dneska jsem četla nějakou hroznou statistiku, že učitelek a učitelů základních škol zemřelo už přes dvacet, myslím si, že to Newyorčané berou celkem v klidu, protože se dějí mnohem závažnější věci, ale samozřejmě to město funguje velmi špatně,“ upozornila Boehmová.

 

 

Zmínila však i rozhodnutí zdravotníků, které musejí dělat, ačkoliv na to nejsou trénováni. To zaujalo Martina Veselovského, který se zeptal, co tím má na mysli. „Za normálních okolností, když zavoláte 911, přijede k vám sanitka, tak ta sanitka zkontroluje vaše základní životní funkce a většinou vás převáží do nejbližší nemocnice, ale bohužel, jelikož nemocnice jsou přetížené, tak zdravotníci, mnohokrát to nejsou doktoři, je to řidič s nějakým základním vyškolením, se musejí dost často na místě rozhodovat, jestli vůbec toho člověka má smysl převážet, jsou to rozhodnutí, ke kterým nejsou z etického ani profesního hlediska vyškoleni, je na ně obrovský tlak, sami si na to stěžují, jsou to pro ně tragické situace, kdy musejí rodině vysvětlovat, je to velmi vážné, když ho převezeme do nemocnice, tak ho nikdy neuvidíte, je lepší, když zůstane doma a rozloučíte se v klidu tady,“ parafrázovala Boehmová to, s čím se musejí zdravotníci potýkat.

V New Yorku je podle Veselovského hospitalizováno dvacet devět a půl tisíce lidí, proto se tázal hosta, zda tedy vyjma péče o nakažené koronavirem zdravotnictví nefunguje. „Funguje, ale jsou třeba zrušeny některé operace, stejně jako v České republice, já mám zkušenost, protože jsem těhotná, tak komunikuji se svojí doktorkou v New Yorku, a i když mi říkají, že fungují nadále, tak je to s velkými změnami. Jeden z důvodů, proč jsem věděla, že budu muset odjíždět, protože mi bylo jasné, že nebude možné, abych docházela nadále do ordinace. Veškerá prenatální péče je převedena na videohovory, normálně je to asi čtrnáct návštěv u lékaře, tak teď je to osekáno na naprosté minimum, měla bych tam jít jedenkrát nebo dvakrát, takže z tohoto hlediska si myslím, že zdravotní systém prochází velkými změnami, protože všechno, co není ohrožení života, se hodně limituje, ale přetíženo myslím v tom smyslu, pokud přijdete na pohotovost, tak vás čeká obrovská fronta a spousta lidí bohužel umírá rovnou v čekárnách, protože jsou zdravotní zařízení přetížená a nestíhají ani příjem pacientů,“ šokovala Boehmová.

„Chci se jenom zeptat, bavíme se o Spojených státech amerických, o zemi, která není počítána mezi země, řekněme, třetího světa. To, co vy popisujete, je to pro vás překvapující?“ tázal se Veselovský. „Tak já v rozvojových zemích pracuji, takže jsem podobné situace už viděla a je to tragické vidět tu zemi, která je tak bohatá, která do takové míry nezvládá management svého zdravotního systému,“ prozradila Boehmová.

Následně přišla řeč na prezidenta Donalda Trumpa, ten prý podle Boehmové kritizuje Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) za podcenění situace a pozastavil jí platby jen kvůli tomu, aby přenesl pozornost na něco jiného po tom, co selhal. „Spojené státy mají největší počet ze všech zemí na světě a vůbec to tak být nemuselo a je to v důsledku rozhodnutí, které udělal nebo neudělal, takže útoky na WHO, i když zdaleka není perfektní a jistě si nějakou kritiku zaslouží, na druhou stranu, skládá se ze členských států, takže jenom kritizujeme sami sebe, a myslím si, že není namístě, a doufám, že lidé, kteří sledují zpravodajství, chápou, že jde jenom o rozptýlení pozornosti, která se jinak upírá na něj,“ vysvětlila.

„Když se člověk dívá na tiskové konference a jsou tematicky zaměřené právě na koronavirovou krizi, na kterých vystupuje prezident Donald Trump, tak často ho doprovází Anthony Fauci, který má v rámci americké administrativy podobnou funkci jako například Roman Prymula, což je tady v Česku náměstek ministra zdravotnictví, a nějakou dobu byl šéfem ústředního krizového štábu, když to řeknu hodně eufemisticky, tak jeho vyjádření mnohdy vůbec nekorespondují s tím, co říká sám prezident, dokonce si protiřečí, zajímalo by mě, kdo je více důvěryhodný ve Spojených státech, jako komu se víc věří?“ vysvětlil a zeptal se Veselovský Boehmové. „Já doufám, že doktoru Faucimu, ale Spojené státy jsou hodně polarizované, takže si umím představit, že existuje celý segment společnosti, který prostě sleduje jiné zpravodajské kanály než já a mají pocit, že doktor Fauci vše naschvál přehání a že je nějakým nasazeným agentem demokratů, ale rozhodně co se týče důvěryhodnosti, tak je třeba sledovat to, co říká doktor Fauci, a ignorovat pokud možno vše, co říká Donald Trump, protože je to buď přímo lež, nebo nějaká mystifikace nebo prostě omyl, který on udělá, protože neví, o čem mluví,“ zněla odpověď.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Veselovský se ke konci tázal na to, jak se vysvětluje disproporční nakažení Hispánců či Afroameričanů. „Je v nich disproporčně zastoupeno chudší obyvatelstvo. Nejedná se rozhodně o nějakou rasovou predispozici, to absolutně ne, ale ten zdravotní systém v Americe je nastaven tak, že když nemáte peníze, tak je pro vás zdravotní péče mnohem hůře dostupná. Tím pádem lidé, kteří nemají pojištění nebo kteří mají jen to základní pojištění, se k doktorovi i za normálních událostí dostanou jen velmi málo, tím pádem nevědí, že mají nějaké doprovodné zdravotní problémy, takže v těchto chudších čtvrtích spousta lidí nemá ani svého obvodního lékaře a spoléhá jenom na cestu na pohotovost, pokud je už hodně špatně, protože je to strašně drahé, je to složité, komu mají zavolat a tak dále. Plus chudší obyvatelstvo mnohokrát bydlí v mnohem menších obydlích a několik generací spolu dohromady, takže ten kontakt je mnohem bližší a je možné se nakazit velmi snadno. No a pak odpovídá, jak dobrá je nemocnice, tomu, jak bohatý je okrsek, ve kterém zrovna bydlíte, což je hodně vidět třeba na New Yorku, kdy nemocnice v Queens je zcela přehlcena chudším obyvatelstvem, vlastně je to nemocnice, kam bych já nikdy nejela, bydlím v Brooklynu, a dokonce i z Brooklynu bych jela, pokud bych nebyla na márách, bych jela za každých okolností na Manhattan, dělali jsme to tak i se synem, když potřeboval na pohotovost. Radši člověk jede dál ze svého obydlí. Pokud někdo zavolá záchranku a ta záchranka ho převáží do nejbližší nemocnice, tak je to v případě těch chudších čtvrtí nemocnice, která má chronicky málo peněz a jsou tam třeba méně placení doktoři, je tam méně zdravotního personálu a taky méně zdravotních pomůcek,“ uzavřela Boehmová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …