„Bububu“, dělá dnes policie na novináře, promluvil Jaroslav Kmenta a udal příklady

26.03.2018 9:00

Investigativní novinář z časopisu Reportér Jaroslav Kmenta na sociální síti Twitter 13. března napsal, že detašované pracoviště Generální inspekce bezpečnostních sborů a policie provádějí utajené vyšetřování novinářů, kteří si dovolují kriticky psát o trestně stíhaném premiérovi v demisi Andreji Babišovi. V pořadu Newroom ČT24 svou tezi rozvedl. Nahlédněte.

„Bububu“, dělá dnes policie na novináře, promluvil Jaroslav Kmenta a udal příklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kmenta, český investigativní novinář

Když byl premiér Andrej Babiš na návštěvě v Liberci, pohyboval se mu po boku také krajský policejní šéf Ladislav Husák. O tom Kmenta tvrdí, že býval kamarádem někdejšího pražského známého lobbisty Romana Janouška, který v roce 2014 dostal trest 4,5 roku vězení za to, že v opilosti řídil auto a srazil a zranil ženu.

A právě v Liberci má podle Kmenty probíhat vyšetřování novinářů, kteří píší kriticky o předsedovi vlády Babišovi. „Premiér v demisi Babiš byl dnes v Liberci. „Záda mu kryl“ krajský policejní šéf Vladislav Husák, exkámoš kmotra Janouška. V Liberci na detašovaných pracovištích policie a GIBS se nyní vede tajné vyšetřování několika novinářů, kteří píší o AB. Kmotr využívá staré sítě kmotrů,“ napsal Kmenta 13. března.   

V pořadu Newsroom ČT24 Kmenta svůj výrok korigoval. „Ono se nevede vyšetřování směřující přímo na činnost novinářů jako takovou, ale oni si vždycky vyberou nějakou kauzu, která má co do činění s novináři, resp. hlavně s úniky informací od policie, tajných služeb a podobně,“ vysvětlil novinář. Žurnalisté se tak ocitají pod tlakem. Kmenta o tom ví své, protože sám byl na výslechu na GIBS.

Moderátor Luboš Rosí před kamerami oznámil, že k podání vysvětlení byli pozváni i další novináři, k výslechu se měli dostavit např. do Ústí nad Labem. Sám byl vyslýchán kvůli údajnému úniku informací, ke kterému došlo před šesti lety. Kmentovi přijde zvláštní, že byl povolán k výslechu až v době, kdy je premiérem zrovna Andrej Babiš.   

„Já jsem přesvědčen, že to souvisí s atmosférou této doby, kdy pro mnohé politiky jsou investigativní novináři svým způsobem nebezpeční, ohrožují je, protože zveřejňují citlivé informace a ono to má v podstatě také podprahové sdělení pro nás, kdo chodíme na ty výslechy, že je to takové zastrašování, v uvozovkách zastrašování ‚bububu, nedělejte to, co dosud děláte‘, jo,“ doplnil Kmenta

Novinář nepochybuje o tom, že jde o společenskou objednávku Andreje Babiše, který chce najít důkazy o tom, že je proti němu organizováno spiknutí s cílem ho zničit. „Já jsem o tom přesvědčen, je to můj názor a za ním si stojím,“ zdůraznil Kmenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…