„Budu volit rudý. Lidi měli hov*o, ale byla pospolitost.“ „Já nevolím.“ Anketa v brněnské hospodě skončila brutálním útokem na reportéra PL

26.07.2021 20:27 | Reportáž

PŘEDVOLEBNÍ REPUBLIKA Hele, já budu volit rudý. Za nich bylo nejlíp. Lidi sice měli celkem hovno, ale vládla pospolitost. Teď hrabou všichni pod sebe a vládnou svinský poměry. To sdělil reportérovi Parlamentníchlistů.cz cikán Kolčo, který je na kluky. Seděli jsme v hospodě Chicago 30, kde se od osmdesátých let zastavil čas. Společnost byla dravá, slavilo se. Ale pak si jeden pořízek s kamarádem podali našeho reportéra a tomu zbyla zlomená paměťová karta od fotoaparátu, naražená žebra a oči pro pláč.

„Budu volit rudý. Lidi měli hov*o, ale byla pospolitost.“ „Já nevolím.“ Anketa v brněnské hospodě skončila brutálním útokem na reportéra PL
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rozlomená paměťová karta z Brna

"Já jsem o volbách ještě nepřemýšlela. Moc se o politiku nezajímám. Já si pak ale taky nestěžuju na nikoho, kdo vládne. Jsem nenáročná," sdělila mi půvabná prodavačka v kavárně Monro v přízemí starého domu skrytého v zeleni. Před tím jsem se z ulice pokochal vilou Tugendhat, jejíž návštěvy je nutné objednávat půl roku dopředu. Před návštěvou doporučuji přečíst knihu nebo zhlédnout film Skleněný pokoj. Ve zmíněné kavárně, kde ke studené kávě dostanete i likér, jsem Brno vnímal jako pohádkovou říši. To se mělo zanedlouho změnit...

Na Špilas, kde poletuje Husák

A už zase v centru a do kopce. Nikdy mě nepřestanou bavit kasematy hradu Špilberk, tedy jeho podzemní chodby, za Rakouska-Uherska nejtvrdší vězení v monarchii. Mají tam spoustu trpících figurín, dnes jim tam po těch deštích trochu zatéká, ale vězení není dovolená. O jeho vzniku rozhodl v roce 1783 císař Josef II. Seděli tady Italové, Maďaři, Poláci a místní. Třeba i loupežník Václav Babinský. Doživoťáci tam prý přežili od čtrnácti dnů do čtyřiadvaceti měsíců. Figuríny už tam jsou déle.

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13723 lidí
"Nevím, nevím, nevím," sdělila dáma ohledně volebních preferencí nahoře, na hradě. Dost se bojí, že muzea vláda opět zavře. Mají tam výstavu Symboly vládců a ona ji hlídá. Její kolega na otázku očividně ironicky prohlásil: "Toš, nevím. Husáka. Ten teď lítá někde mezi peklem a rájem, spíše levituje nad peklem. Takže lítá nad nama." Nikde na obloze jsem ho neviděl, ale musím doporučit jeho životopis od Michala Macháčka, je výborný. Chudák autor si s tím tématem mezi českými akademickými "kovanými antikomunisty" užil své.

Do podhradí, do "palírny"

Do podhradí jsem sešel kolem několika branek. Na jedné bylo napsáno "Fuck nacis!". Ostatně v Brně je jak skinheadské, tak i anarchistické hnutí celkem silné. A jdu dál. Už na první pohled hospůdka ze staré školy má být do budoucna prý nahrazena, alespoň podle zastupitele Jihomoravského kraje Michala Doležela, nevzhlednou budovou z pera společnosti Art Design. Od ní prý všichni místní politici dávají ruce pryč, ale dostává ty nejlepší zakázky ve městě. Tak bude i zprzněn pohled na zdobnou historickou halu Malá Amerika. Zmíněná hospoda se jmenuje Chicago 30. Uvnitř je malá, dost začouzená a dřevní. Je to ta pravá "komunistická čtyřka" a po hodině v ní pochopíte, že by měla být chráněna Unescem.

Usednu za bar, první pivo. Kousek ode mě se nachází telefon s nápisem "soudruh Bureš" a za ním hvězdy s pruhama, tedy americká zástava. "No jo, můžeš mu zavolat," řekne mi vstřícný výčepák s knírkem a ohledně voleb dodá: "Už dvacet let jsem nevolil a nebudu s tím začínat, mě to nezajímá." Natočí dalšího "zrzka" a jde hrát s kumpány šipky. Ostatně jejich tým je prý jedním z nejlepších ve městě. "Jsou to hovada, zmrdi a šmejdi. Celej parlament. Jedno, kdo poskládá vládu. Nebudu s tím ztrácet čas," vyjádří se ohledně politiků ještě trochu jasněji další šipkař Tomáš.

Jsme pro komunisty, jasný!

Starý muž s knírkem od protějšího stolu pořvává: "Já volím komunisty. Měl jsem se za nich nejlíp. Kradlo se v malým a ne jako teď." Naproti němu sedí Kolčo, co dělá v domově seniorů mimo Brno. Je to gay a cikán, protože označení Rom odmítá. "Já budu taky volit rudý. Za nich prostě bylo nejlíp. Lidi sice měli celkem hovno, ale vládla pospolitost. Teď hrabou všichni pod sebe a vládnou svinský poměry." V hospůdce se schyluje k něčemu velkému, k oslavě. Přijde žena a přinese spousty pochutin. Ta dívka má prý padesátiny. Do lokálu následně vtrhnou maďarští cigáni a nabízejí barevné prošívanky, kus za pět stovek. Jeden kupující to s nimi usmlouvá na stovky čtyři a oslavenkyně má další dárek. Vytratím se z lokálu, nicméně v polovině cesty mě napadne, že bych měl oslavenkyni taky něco darovat. Bonboniéra a vracím se.

Šipky, depka z covidu či pátrání po tom, jestli je Michal David cikán. Těch témat k hovoru je nespočet. Palírna, jak je to podle hantecu správně, se večer pěkně zaplnila. A najdenou mi jakési chlapisko vezme foťák, vytáhne z něj paměťovou kartu a přelomí ji vejpůl. Ještě než stačím v alkoeuforii cokoliv namítnout. Strčím do něj a nechápavě si klepu na čelo, co to dělá. Pravý hák, druhá na břicho a jsem na zemi. Tam si na mě sedne jeho kámoš a ještě mi přiletí pár kopanců. Starší pán, s nímž jsem si dlouhou dobu povídal o vodáctví, řve na agresory: "Proč, vždyť vám nic neudělal. Co vám zase jebe hlavou. Volám policii!" Strážci zákona zanedlouho přišli, chlapík ze mě sesedl. Nic moc jsem neřešil a hned odmašíroval. Z Brna jsem na druhý den odjížděl jako zpráskaný pes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…