„Chytají je jako psy.“ Ukrajince musí lovit, aby šli na frontu. Přitom se to vědělo

17.03.2024 7:01 | Monitoring

Odvody přímo na ulici. Muži, kteří se skrývají před vojáky odvodových komisí. Do války se posílají i nemocní, kteří by byli při normální politické situaci ve frontě na invalidní důchod. Teď? Odvod trvající deset minut a hned na válečnou frontu. Politolog a profesor na Univerzitě v Ottawě v Kanadě Ivan Kačanovský promluvil o situaci na Ukrajině. Ukrajinská armáda je zdecimovaná a vyčerpaná.

„Chytají je jako psy.“ Ukrajince musí lovit, aby šli na frontu. Přitom se to vědělo
Foto: Repro X
Popisek: „Mobilizace“ ukrajinských vojáků

Kačanovský poukázal na článek deníku Washington Post, kde se o neutěšené situaci na Ukrajině mluví. „Washington Post nyní hlásí to, co jsem dříve nahlásil na základě osobních informací a četných videí na Telegramu. To je to, co samozvaní zastánci Ukrajiny ve skutečnosti podporují, a přitom sami nebojují,“ napsal rozhořčeně profesor.

A cituje Washington Post: „V této ukrajinské vesnici nezůstali téměř žádní muži. V této vesnici na jihozápadě Ukrajiny zůstalo jen několik mužů v bojovém věku, a ti, kteří zůstali, se bojí, že budou každou chvíli odvedení. Jejich sousedé jsou již stovky mil na východ v zákopech na frontě. Někteří byli zabiti nebo zraněni. Několik se pohřešuje. Další z této venkovské oblasti — asi 45 mil od hranic Rumunska a Moldavska – uprchli do zahraničí nebo našli způsoby, jak se válce vyhnout, buď s legitimními výjimkami, nebo se skrývají.“

Washington Post popsal, že armáda Ukrajiny je na pokraji sil. Příliš mnoho mrtvých a zraněných; bojeschopní vojáci jsou vyčerpaní a potřebují posily. Zatímco Rusko, i přes obrovské ztráty, je početně neustále na koni. „Ukrajina zoufale potřebuje více vojáků, přičemž její síly jsou vyčerpány mrtvými, zraněnými a vyčerpáním. Navzdory obrovským ztrátám Ruska, útočníci stále výrazně převyšují počet obránců Ukrajiny, což je výhoda, která Moskvě pomáhá postupovat na bojišti. Ukrajinský parlament projednává návrh zákona o rozšíření rezervy návrhů, částečně snížením věku způsobilosti na 25 let z 27 let,“ cituje profesor Washington Post. Vláda v Kyjevě prý jedná a přijímá rozhodnutí velmi pomalu a neefektivně. Rozhodně ne tak efektivně, jak by si stav na frontě žádal.

Washington Post pokračuje v popisu odvodových náborářů, kteří korzují ulicemi měst a vesnic na západě Ukrajiny a odchytávají muže jako psy. „Zdejší civilisté říkají, že vojenští náboráři chytají každého, koho mohou. Na západě mobilizační snaha neustále zasévala paniku a nelibost v malých zemědělských městech a vesnicích, jako je Makiv, kde se vojáci pracující pro odvodové úřady potulují po téměř prázdných ulicích a hledají zbývající muže,“ cituje Kačanovský. A dodává, že to v postižených městech a obcích vede ke vzteku na Kyjev, kde podobná odvodová komanda nechodí.

Obyvatele obcí a měst se proti rekrutování do vojenských rajtek brání za pomoci moderních technologií. Vytvořili jakousi digitální sousedskou hlídku a varují se přes sociální síť Telegram před příjezdem náborářů. „Místní obyvatelé používají kanály online platformy Telegram k varování před pozorováním vojáků a sdílejí videa vojáků, jak nutí muže nastoupit do jejich vozidel, což podněcuje zvěsti o únosech,“ napsal Washington Post a dodal, že někteří muži nyní sedí ve vězení za odmítnutí přihlásit se dobrovolně.

A že člověka ochrání jeho nepříznivý zdravotní stav? Washington Post sdílel příběh šestatřicetiletého Valentina Kamečjuka, který se objevil na zpravodajském serveru Washington Post. „,Lidé jsou odchytávaní jako psi na ulici,‘ řekla Olga Kamečjuková (35), jejíž manžel Valentin byl v červnu odveden vojáky, kteří k němu přišli a požádali ho o doklady poté, co se zastavil na kávu na hlavní silnici u Makivu. Navzdory diagnóze osteochondrózy, kloubní poruchy, absolvoval lékařskou prohlídku za 10 minut, řekla, a byl nasazen na frontu, kde byl zraněn.“

„,Celá vesnice byla takto obsazena,‘ řekla Valentinova matka, Natalija Košparenko. Po třech otřesech mozku a poraněních střepinami se Valentin nedávno vrátil domů. Procházel telefonem a ukázal fotografii, na které je s více než tuctem vojáků. Jen dva jsou stále naživu, řekl,“ sdílel profesor Ivan Kačanovský příběh z války na Ukrajině.

Co Washington Post píše se shoduje s Kačanovského osobními zkušenostmi, tedy že jeden jeho příbuzný zemřel u Kupjansku, další tam byl zraněn a jeden soused je pohřešovaný s celou jednotkou u Bachmutu. „Bylo mi také řečeno, že všichni muži ve vesnici, kde žili moji další příbuzní, byli mobilizováni, včetně mrzáků a postižených. A můj nejlepší přítel, který žil v Mariupolu, je stále nezvěstný,“ uvedl profesor již na konci roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci dopustili aby je ovládli banderovci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 17.03.2024 12:12:23
A v tom je jejich vina, stejně jako je vina nás všech exot Fiala se svou pakáží. Hloupost občanů je luxus, který si žádná země nemůže dovolit.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…