„Dodáváte zbraně. Takže jaderná válka.“ Ruský velitel z Ukrajiny Západu

14.12.2022 13:52

„Bojujeme proti celému Západu. V konvenční válce nemáme šanci. Naší jedinou možností je jaderný úder.“ Ruský velitel se rozpovídal o dalším možném vývoji ukrajinské války v živém vysílání kanálu Rossija 24. Atomovou bombou dříve Západu hrozil někdejší prezident Medveděv. Expert z amerických bezpečnostních struktur však nepovažuje jadernou konfrontaci mezi Ruskem a NATO za pravděpodobnou.

„Dodáváte zbraně. Takže jaderná válka.“ Ruský velitel z Ukrajiny Západu
Foto:
Popisek:

O příštím vývoji probíhajícího konfliktu na Ukrajině se mezi odborníky a komentátory vedou rozsáhlé diskuse. Stále více se v médiích píše o tom, že Rusko už není ve válce s Ukrajinou, nýbrž s celou Severoatlantickou aliancí a že v takovém konfliktu nelze dosáhnout jednoznačného vítězství konvenčními zbraněmi. V souvislosti s eskalací války se také čím dál častěji zmiňuje hrozba jaderné konfrontace. Takto se na kanálu Rossija 24 nedávno vyjádřil velitel praporu ruské armády Ural-1.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Ruský důstojník ve svém vystoupení v pořadu Olgy Skabejevové komentoval nynější situaci následovně: „Víte, že jsme si vědomi našich současných možností. Máme řadu jednotek, které jsou rotovány, aby se mohly zotavit na základnách v Rusku. Nyní existují prapory, které byly vytvořeny a jsou formovány. Například prapor Ural-1, který byl zformován v Jekatěrinburgu, se nyní přesouvá na frontu. To je asi 500 mužů, z nichž v podstatě 95 % jsou úderné jednotky, velmi motivovaní chlapi. Byli vybaveni nejen neprůstřelnými vestami a přilbami, ale i pancíři a obrněnými vozidly, jako je tajfun. To znamená, že v Rusku probíhá výcvik. Ale přesto si uvědomujeme, že naše zdroje mají samozřejmě své limity. A další spirála eskalace může být jen jedna – jaderná. Proto pokud například země NATO překročí určité hranice, už se cítí tak lehkovážně, když otevřeně říkají, jako šéfové německého ministerstva obrany: ‚...že by teď bylo dobré vyzkoušet naše tanky – leopardy – v polních podmínkách a podívat se, jak zasáhnou Rusy...‘ Už nemůžeme říkat, že jenom klidně dodávají nebo prodávají zbraně. Nyní se na tom přímo podílejí. Respektive jsou velmi blízko překročení té červené linie. Takže si všichni uvědomují, že další spirálou eskalace může být pouze jaderná fáze války. A nakolik je Západ nyní připraven, že se situace takto vyvine, si nemyslím, protože to neustále zdůrazňuje. To nelze za žádných okolností připustit. Ale oni už se blíží k prahu svých možností. Za touto červenou linií musí být situace úplně jiná. Jsme země, která nyní bojuje s celým západním světem, a nemáme prostředky na to, abychom blok NATO porazili těmi konvenčními. Na to však máme jaderné zbraně. Vyrobili jsme je speciálně pro takové situace. Proto existuje jen jedna možnost.“

Ruští představitelé, v čele s prezidentem Vladimirem Putinem, již v minulosti varovali Kyjev a státy NATO, že budou ochotni použít veškeré zbraně, jimiž disponuje jejich vojenský arzenál k obraně státnosti a územní celistvosti Ruské federace. Předseda Bezpečnostní rady, někdejší hlava státu, Dmitrij Medveděv dokonce v říjnu explicitně prohlásil použití jaderných zbraní za reálnou možnost. „Musím vám to znovu připomenout – pro ty hluché uši, které slyší jen samy sebe. Rusko má právo v případě potřeby použít jaderné zbraně. V předem stanovených případech. V přísném souladu se základy státní politiky jaderného odstrašování. Pokud budeme my nebo naši spojenci napadeni takovými zbraněmi. Nebo pokud by agrese s použitím konvenčních zbraní ohrozila samotnou existenci našeho státu,“ napsal tehdy na Telegram.

Prezident Putin minulý týden ujistil mezinárodní společenství, že Rusko nezešílelo a že si uvědomuje nebezpečí atomové bomby, přičemž zdůraznil zejména odstrašující účel ruského jaderného arzenálu. Zároveň ale odmítl vyloučit možnost, že by Rusko tyto zbraně použilo jako první. Podle ruské jaderné doktríny si Moskva vyhrazuje právo tyto hlavice odpálit i v reakci na útok vedený konvenčními zbraněmi, který by ohrožoval existenci ruského státu.

Bývalý šéf amerického Úřadu pro národní bezpečnost (NSA), generál Keith Alexander, považuje za stávajících podmínek ruský jaderný úder za nepravděpodobný. Domnívá se, že Rusko bude spíše pokračovat v kybernetických útocích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je vidět,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVAVKA , 14.12.2022 16:00:33
že nejzločinnější stát světa USA, které jako jediné můžou jednat s Ruskem / evropští tajrtlíci slouží jen jako užiteční idioti a nemají k tomu povolení / nemají vůbec zájem o nějaké,aspoň částečné jednání o ukončení tohoto válečného konfliktu.Naopak jej stále více prohlubují a záměrně rozněcují riziko světové jaderné války.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…