„Domluva“ Orbánovi. Toto se prý odehrávalo v Bruselu. Na náměstí zatím zaplály ohně

01.02.2024 20:38 | Monitoring

Evropským lídrům se ve čtvrtek v Bruselu podařilo ukončit patovou situaci ohledně finanční pomoci Ukrajině, maďarský premiér Viktor Orbán ustoupil. Domluvit mu měli Macron, Scholz a Meloniová. Summit se koná na pozadí několik týdnů trvajících velkých protestů zemědělců, které zasáhly většinu velkých evropských zemí, protestují proti unijní politice v oblasti životního prostředí a dovozu levných potravin.

„Domluva“ Orbánovi. Toto se prý odehrávalo v Bruselu. Na náměstí zatím zaplály ohně
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Viktor Orbán promluvil na CPAC v Dallasu

V době, kdy se blíží druhé výročí invaze na Ukrajinu, přehodnotilo Maďarsko svůj odmítavý postoj k přísunu finančních prostředků na Ukrajinu.

Vedoucí představitelé Evropské unie se ve čtvrtek dohodli na balíčku rozpočtové pomoci pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur, čímž zajistili financování Kyjeva na příští čtyři roky a překonali několikatýdenní odpor maďarského premiéra Viktora Orbána. Rozhodnutí přichází na pozadí obav z ohrožení bezpečnosti Evropy ze strany Ruska.

Dohoda o pomoci Ukrajině byla uzavřena poté, co malá skupina vedoucích představitelů přesvědčila maďarského premiéra, aby se vzdal svého veta ohledně balíčku finančních prostředků. Ve čtvrtek ráno si ho vzaly stranou špičky EU společně s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, uvedl server Seznam Zprávy.

„Je velmi důležité, že rozhodnutí bylo přijato všemi 27 vedoucími představiteli, což opět dokazuje silnou jednotu EU,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X.
 
„Pokračující finanční podpora EU pro Ukrajinu posílí dlouhodobou hospodářskou a finanční stabilitu, která není o nic méně důležitá než vojenská pomoc a sankční tlak na Rusko,“ dodal.

Na posledním summitu EU v prosinci Orbán neochotně povolil, aby Ukrajina získala status kandidátské země EU.

Deník Financial Times na začátku týdne uvedl, že by bruselští úředníci mohli „zasáhnout maďarskou ekonomiku“, pokud se Orbán rozhodne znovu zablokovat podpůrný balíček pro Ukrajinu.

V reakci na tento článek napsal Orbánův politický ředitel Balazs Orbán na X, dříve Twitter, že Brusel používá proti Maďarsku „vydírání“.

Maďarský premiér Viktor Orbán loni v prosinci vetoval balíček pomoci Kyjevu v hodnotě 50 miliard eur (55 miliard Kč). Mnozí jeho rozhodnutí přičítají tomu, že EU zadržuje finanční prostředky ve výši 20 miliard eur pro Maďarsko kvůli obavám o lidská práva a korupci v zemi.

Zpochybnil myšlenku zavázat se k financování Ukrajiny na další čtyři roky, když podle něj „ani nevíme, co se stane za čtvrt roku“.

Schválení nového balíčku pomoci vyžaduje jednomyslný souhlas 27 členských států EU, což znamená, že Orbán mohl vetovat snahy bloku o poskytnutí dalších finančních prostředků Ukrajině, která pokračuje v boji s ruskými silami.

Polský premiér Donald Tusk tehdy prohlásil, že nemůže akceptovat Orbánovu „podivnou a velmi egoistickou hru“, a dodal, že Ukrajina může ztratit, pokud bude Maďarsko ovlivňovat politiku EU.

Ve čtvrtek dopoledne zablokovalo ulice kolem evropské čtvrti v Bruselu více než tisíc traktorů. Na dálnici Paříž–Brusel napsali rozzlobení zemědělci obrovskými žlutými písmeny viditelnými z dálky: „Ursulo, jsme tady!“

Křídou na silnici rovným dílem vyzývavě a zoufale varovali Evropskou komisi a Ursulu von der Leyenovou, aby neignorovala prosby zemědělců o lepší ceny a méně byrokracie, uvedla BBC.

U europarlamentu zapalovali demonstranti pneumatiky.

 

Orbán během summitu v Bruselu navštívil protestující zemědělce. Označil za chybu, že hlasu lidu není některými evropskými lídry brán vážně. Kladl důraz na to, že Evropa potřebuje nové lídry a rozhodnout můžou o mnohém evropské volby.

 

Zemědělci protestující proti vysokým daním, rostoucím nákladům a levnému dovozu házeli na Evropský parlament vajíčka, zatímco vedoucí představitelé EU se shromáždili v nedaleké budově Rady k jednání, které by mělo trvat až do noci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenej somrák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 02.02.2024 9:37:02
zase vydíráním dostal své.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …