„EU zradila.“ Babiše objal, ale jinak Orbán zuřil. To nikdo nenapsal

23.09.2021 10:07

Premiér Babiš včera navštívil Maďarsko a spolu se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem si prohlédl plot na hranicích se Srbskem. Orbán si při té příležitosti postěžoval, že EU vůbec nepřispěla na stavbu plotu ani na provoz ostrahy, ze kterých ovšem těží všechny další evropské země. A podle maďarských médií řekl dokonce, že Brusel zrazuje Maďarsko a Evropany, protože prosazuje přijetí afghánských migrantů.

„EU zradila.“ Babiše objal, ale jinak Orbán zuřil. To nikdo nenapsal
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán na inspekci hraničního plotu s Andrejem Babišem

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí
Premiéři Česka a Maďarska spolu včera navštívili plot u hranic se Srbskem, který Viktor Orbán považuje za svůj velký úspěch při ochraně hranic Maďarska a Evropy. „Tady na tomto úseku v roce 2015 během několika měsíců vstoupilo víc než 400 tisíc lidí. Bez jakýchkoliv papírů a povolení. Byla to skutečně invaze. Především to byli mladí muži. A oni se odvolávali na to, že Angela Merkelová je pozvala do Německa. Byl to obrovský nápor. Místní lidé na to mají nejhorší vzpomínky. Veřejná bezpečnost zde byla neudržitelná a nastaly stavy, které byly naprosto nesnesitelné,“ vzpomínal maďarský premiér.

Doplnil, že plot není nějak extrémně sofistikovaný, ale je pečlivě hlídaný. „My střežíme hranice pomocí 4500 lidí. Je to jedna z nejvyšších položek v rozpočtu v rámci policie,“ řekl Orbán a dodal, že Evropská unie na tuto částku vůbec nepřispívá. „Nedali nám peníze ani na plot, ani na lidskou sílu, která to tady hlídá,“ pravil. Podle něho není problém v tom, že by EU neměla na obranu sílu, ale schází jí vůle.

Orbán také odhaduje, že zanedlouho zesílí migrační tlak z Tálibánem ovládaného Afghánistánu. „Říkal jsem panu premiérovi, že za chvilku tady budeme mít Afghánce, do dnešního dne jsme zachytili asi 300 ilegálních běženců a nejčastěji to jsou Afghánci. Takže toto je hranice, kde se budou snažit proniknout lidé, kteří budou opouštět Afghánistán,“ míní maďarský premiér. Vyslovil také myšlenku, že plot by se ve skutečnosti měl nacházet mnohem jižněji, a to na srbských hranicích, protože podle něho by Srbsko mělo už být v EU, a že není, to je prý vina bruselských byrokratů.

Podle maďarských médií použil Viktor Orbán vůči Bruselu mnohem silnější výrazy. Jak píše server Infostart, Viktor Orbán prohlásil, že „Brusel zrazuje Maďarsko a lidi v Evropě“.

Dle serveru Hungary Today označil Orbán Brusel za slabý článek ochrany maďarských hranic, protože údajně prosazuje, aby země EU afghánské migranty přijaly, což je dle Orbána zrada. A zatímco bezpečí v unijním vnitrozemí chrání tisíce lidí, „Brusel zrazuje Maďarsko a Evropany“, prohlásil Orbán a dodal, že Maďarsko chrání celý kontinent. Doufá, že plány Bruselu na přijetí afghánských migrantů se podaří zastavit.

Orbán také varoval před tím, co by se dělo, kdyby plot postaven nebyl: „Množství trestných činů spáchaných by bylo mnohonásobné, ženy a dívky v Německu by se cítily méně bezpečně, než se cítí dnes. Stále by trvala vlna příchodů. To, o čem mluvíme, není minulost, ale je to přítomnost. Protože pokud bychom neřekli stop tomuto procesu, znovu a znovu by pokračoval. Pokud bychom tento plot dnes demontovali, tak zítra by sem přišlo deset tisíc lidí. Příští týden sto tisíc. A za měsíc milion. A znovu a znovu dál. Protože chtějí přijít všichni. Migranti nejsou uprchlíci. Oni chtějí lepší život, potom by přijeli i z Afriky, pokud by Evropa nestřežila své hranice, tak by se sem jednoduše nastěhovala celá Afrika. Je to z lidského hlediska zcela pochopitelné, oni zapnou ty přístroje, které i vy máte v rukou, a přesně vědí, jaký je život v Praze. A v Budapešti, Berlíně a Mnichově.“ Pokud má být poskytnuta nějaká pomoc, tak dle maďarského premiéra se tak má stát na místě a nikoliv tím způsobem, že se problémy budou přenášet do Maďarska, Česka a do Evropy obecně.

Poděkoval také Česku: „Chtěl bych poděkovat českému lidu, protože když jsme byli v největších nesnázích, tak jsme dostali mnoho vojáků ze států V4 a také z České republiky, a bylo to pro nás velikou pomocí. Politická podpora byla velice důležitá, ale také ta fyzická.“

Foto PL, Radim Panenka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…