„Fiala to zase neuhlídal, jména ani prachy…“ Za vším je Mikuláš Minář. Věci na pozadí se daly do pohybu, akorát o tom v ODS nikomu neřekli

07.10.2020 4:46

Jestli v Praze existuje nějaké neviditelné spojení, je to parta kolem lidoveckého poslance Čižinského a někdejší tváře Milionu chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře. Na pozadí vlivů, jak se dlouhodobě hovoří v kuloárech, mají stát podnikatelé Dobrovský a Pudil. Málo známé tváře i jména se prý rozhodly, že by mohly změnit politické poměry. K tomu se ještě dostaneme.

„Fiala to zase neuhlídal, jména ani prachy…“ Za vším je Mikuláš Minář. Věci na pozadí se daly do pohybu, akorát o tom v ODS nikomu neřekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí
Nejprve fakta. Pokud bychom se na výsledky voleb podívali optikou samostatně kandidujících subjektů, tedy bez započtení hlasů společným koalicím, má ANO necelých 22 procent, Piráti lehce přes 12, ODS, STAN a KDU-ČSL se pohybují nad hranicí volitelnosti, pod níž jsou pro změnu sociální demokracie a komunisté. Situace, kterou většina komentátorů interpretuje po svém. Stejně jako ODS, jež se prakticky pasovala na vítěze klání o hejtmany místních samospráv.

„ODS společně se svými partnery získala 114 mandátů a 411 825 hlasů. Získali jsme o 50 procent víc mandátů a o 72 procent víc hlasů. Změna byla odstartována. Velmi si vážíme vaší velké důvěry. Nezklameme ji,“ uvedl Petr Fiala, papírový předseda ODS. Jeho vliv se podle informací ParlamentníchListů.cz zachoval.

„Jestli někdo rozhoduje o důležitých věcech takříkajíc za oponou, pak je to trio Blažek, Stanjura, Kuba. Fiala nemá ponětí, jak jsou tihle lidé šikovní, možná tuší, ale nikdy nepůjde do konfrontace. Problém je tudíž v tom, že neuhlídal Mináře a ten se utrhl s Pudilem nebo s kým a ODS a dalším to dost zavaří,“ řekl naší redakci významný člen strany.

Co přesně myslel? Ono je to ve finále jednoduché.

Ačkoli se možná změna poměrů, jak o nich hovoří pravicové partaje, údajně odehrála v řadě krajů, ty nemají pro chod vysoké politiky zásadní význam. Ten drtivá většina volených zastupitelů spatřuje pouze na půdě Poslanecké sněmovny. Pakliže má nyní demoblok s Piráty 68 hlasů, do nadpoloviční většiny schází 33. To je velmi vysoké číslo. Hnutí ANO sice přišlo o Středočeský kraj, ovšem porážka Jaroslavy Pokorné Jermanové nebyla v žádném případě tak drtivá, jak se tamní trio Michalik & Rakušan & Kupka domnívalo. Nelze proto očekávat ani úbytek hlasů z podstatného kraje v srdci republiky během sněmovních voleb.

Kámen úrazu je tak zakopán v případě dvou jiných „stran“. Jedné etablované, tedy SPD, a další vznikající – té Mikuláše Mináře.

„Přiznávám, že ani já jsem nechtěl do politiky. Myslel jsem, že to současné strany zvládnou a sám nebudu muset kvůli tomu měnit svoje plány. Nebyl jsem si ani jistý tím, že na to mám. Jsem mladý, vím to,“ uvedl minulý týden. „Ptal jsem se jich, jak složí vládu bez Babiše, protože ta čísla nevycházejí. Ani já, ani veřejnost neslyšíme nic jiného než to, že pravděpodobně vzniknou koalice. To je fajn, ale nestačí to,“ řekl Minář.

Jenomže nejen podle oslovených komentátorů je jeho role dvousečná. Ačkoli se Minář může pokusit sebrat hlasy hnutí ANO, jeho příznivci se prý nacházejí zejména na pravicovém spektru. To potvrzuje také náš vysoký zdroj z ODS.

Tomáš Czernin (TOP 09) na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

„Samozřejmě. Minář se radil s Čižinským, radil se s topkaři, radil se s odéeskou, když někoho vzali na demonstrace. Přece je jasné, že když tam bude na pódiu tajtrlíkovat x předsedů x stran, tak nemůže dojít k tomu, že touto agitací přimějí voliče ANO, aby jim dali hlas, to nemá smysl. Podle mého je za vším ryzí byznysový kalkul lidí v pozadí. Tlačit a tlačit na pravici a snažit se získat pozice. Líp to teď číst neumím. Tím, že Mirek Kalousek vyklízí pole, Jirka Pospíšil je spíš na ozdobu a Petr Fiala je ryzí teoretik, chápu, že se někomu zalíbilo nalít novou krev do politiky. To ovšem ublíží všem. Lidovci nemají žádnou tvář, topka jakbysmet. ODS se snaží přinášet vize, ale jak vidíte, žádné masivní procento nepřibylo,“ uvádí dále.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí
„A abych nezapomněl, jsem docela přesvědčen, že pravicoví voliči se ke krajským volbám dostavili skoro všichni. Nejsem o tom přesvědčen u ANO nebo SPD. Jejich lidi kraje neřeší, nezajímají je, ale až půjde do tuhého a půjde o bytí Babiše a Okamury, dokážou je zburcovat, čímž opět jen sníží procenta ODS, TOP, KDU a rovněž Pirátů. STAN je pro mě díky partě kolem Polčáka, jemuž šlo především o byznys, dost nečitelný, nevím, jestli se tomu velí z jižní nebo severní Moravy nebo odkud,“ uzavřel.

Doplňme, že Mikuláš Minář z vedení Milionu chvilek odešel koncem září, v úterý ze spolku vystoupil. Jeho nástupce Benjamin Roll oznámil, že spolek je bytostně občanská iniciativa rostoucí zdola a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách. Podle politologů by nová Minářova politická strana oslabila opozici. Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo ANO. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250 000 lidí.

„Navzdory koronaviru přišlo k volbám víc lidí než minule. A dali najevo, že už je vládní partaje nebaví,“ shrnul výsledky voleb Minář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…