„H*jzle.“ Očkování v TV: Vzdělané sestry nechtějí. Dětem ne. A bylo zle

23.12.2021 10:52 | Ze sítí

Na CNN Prima News vystoupil imunolog Jiří Šinkora. Komentoval například variantu omikron, ale také proč tolik sester není očkováno. „Zdravotní sestry dobře vědí, že po prodělání onemocnění a s vysokým titrem protilátek žádné očkování nepotřebují,“ řekl s tím, že sestry jsou vzdělané. Očkování dětí až na zvláštní případy považuje za nesmyslné. A za to si vykoledoval nadávky.

„H*jzle.“ Očkování v TV: Vzdělané sestry nechtějí. Dětem ne. A bylo zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Varianta omikron vznikla v Jihoafrické republice, odtud tedy pochází také nejvíce dat ohledně této varianty, kvůli které už některé evropské země zavedly lockdowny. Nyní z Jihoafrické republiky přicházejí dobré zprávy, konkrétně ze studie publikované jihoafrickým Národním institutem pro nakažlivé nemoci, o které píše agentura Bloomberg.

Jihoafričané podle této studie mají o 80 % menší šanci skončit v nemocnici, pokud onemocní variantou omikron. Pokud ovšem v nemocnici skončí, jejich šance, že průběh bude vážný, je stejná jako u předchozích variant, zjistily vědkyně. Riziko závažného průběhu je prý o 70 % menší ve srovnání s variantou delta. Studie vychází z dat sbíraných v průběhu listopadu a prosince. Varianta omikron je v JAR zodpovědná za rekordní počet zaznamenaných případů, nejvyspělejší africká ekonomika má dle Bloombergu naočkováno 44 % populace.

Podle imunologa Jiřího Šinkory, který i o nové variantě hovořil na CNN Prima News, by opatření měla vycházet ze současné situace a neměla by být příliš restriktivní. Připomenul, že Česko je proočkované na 60 %, vakcína částečně chrání, a také dost promořené. „Hlavně by měla mít ta opatření smysl. Protože zákaz pití alkoholu na vánočních trzích a pak otevřené stadiony a obchoďáky, kde se lidé pohybují bez respirátorů, jde naprosto proti logice věci,“ doplnil. Přes Vánoce doporučoval chovat se zodpovědně, aby lidé nenakazili seniory a zopakoval, že vakcína chrání seniory, ale nebrání šíření viru.

Komentoval také fakt, že 18 % zdravotních sester je neočkovaných, tedy 10 až 15 tisíc sester. „Zdravotní sestry dobře vědí, že po prodělání onemocnění a s vysokým titrem protilátek, tedy když jsou chráněné protilátkami, které se dají lehce změřit, tak žádné očkování nepotřebují, naopak může být zbytečně rizikové. Nařizovat povinné očkování těm, kteří tomu rozumí a přesně vidí tu slabinu toho tupého masivního očkování bez toho, aby se alespoň odhadl imunní status toho daného člověka, je to největší riziko. Protože sestry to vědí, mají to vzdělání,“ řekl a dodal, že toho, kdo se zrovna uzdravil z chřipky, také nikdo neočkuje proti chřipce.

Také komentoval fakt, že je nakoupeno 300 tisíc dávek pro očkování dětí, ale vyočkovány zatím byly jen 3 tisíce. Šinkora řekl, že je proti očkování dětí pod 12 let, pokud se nejedná o děti, které jsou náchylné k virovým onemocněním nebo mají jiné indikace. „Podle mě očkovat pod 12 let je nesmysl. Nebrání to šíření nemoci a děti na to neumírají,“ míní.

S tímto názorem zřejmě u některých narazil. Svůj rozhovor na facebooku šířil s komentářem: „Ty hajzle.“ A v diskusi vysvětlil, že to bylo označení pro něho. „To jsem si přečetl od těch, kteří mají jiný názor a podporují experimenty na dětech,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…