„Kolik lidí zemře, zeptal jsem se generála.“ Trump na poslední chvíli zastavil útok na Írán

22.06.2019 9:28

Americký prezident Donald Trump v noci na pátek na poslední chvíli zastavil válečnou operaci proti Íránu; jako důvod uvedl, že by šlo o reakci neúměrnou závažnosti sestřelení nepilotovaného dronu. USA byly připraveny zasáhnout celkem tři íránské cíle, mělo jít o odplatu za to, že íránské revoluční gardy tento týden sestřelily americký bezpilotní stroj, informovala ČTK.

„Kolik lidí zemře, zeptal jsem se generála.“ Trump na poslední chvíli zastavil útok na Írán
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

Odvetou za akci íránských revolučních gard, které sestřelily americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk, měly být údery na tři cíle včetně radaru či raketové baterie. Stroj za 130 milionů dolarů (2,9 miliardy Kč) byl podle Pentagonu zasažen v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím.

„Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech, když jsem se dotázal, kolik lidí zemře. Bude to 150 lidí, zněla odpověď generála. Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu,“ objasnil své konečné rozhodnutí prezident Trump.

Podle amerických médií se Trump ocitl na křižovatce, kdy váhá mezi okázalou demonstrací síly a slibem vyhnout se ozbrojeným konfliktům. Trump tedy zatím volí zdrženlivost, ale s rostoucí agresivitou Teheránu nemusí být takové stanovisko konečné, píší komentátoři.

Server Politico napsal, že Trump nevyslyšel výzvy Pentagonu a některých republikánských poslanců, aby proti Teheránu tvrdě zasáhl. Místo toho se rozhodl dostát svému slibu z volební kampaně v roce 2016, kdy se zavázal, že se vyhne „zbytečným válkám“ na Blízkém východě.

Šéf Bílého domu své rozhodnutí konzultoval se svými přáteli včetně moderátorů televize Fox News. Řekl jim prý, že na vojenskou odpověď tlačí bezpečnostní poradce John Bolton. „John miluje války,“ stěžoval si prezident. A dodal, že válka s Íránem by ale mohla jeho prezidentský mandát zničit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…