„Máme se chystat na jadernou válku? Černochovou do Bohnic!“ Rajchl dostal Václavák do varu

16.09.2023 14:49 | Reportáž

Na Václavském náměstí se sešly tisíce lidí na demonstraci Česko proti vládě. Davy strhl ke skandování svým úvodním slovem předseda PRO Jindřich Rajchl. Ten odmítl výrok ministryně obrany o tom, že se lidé v ČR musí připravovat i na jadernou válku s Ruskem. Vyčetl vládě drahé nákupy zbraní. Nespokojenost s vládou je podle jeho slov masivní, důvodem jsou nevhodný postup kabinetu Petra Fialy (ODS) proti inflaci, daňové změny či úpravy důchodů. Kritikou nešetřil ani na adresu ministra vnitra Rakušana.

„Máme se chystat na jadernou válku? Černochovou do Bohnic!“ Rajchl dostal Václavák do varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti vládě na Václavském náměstí, který pořádala neparlamentní strana PRO

Jako první hovořil pořadatel demonstrace, předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Krátce po druhé hodině odpolední přivítal demonstrující za bouřlivého potlesku a skandování. „To je jasný důkaz toho, jak moc vám leží na srdci osud této země,“ řekl. Pozdravil i ty, kdo se na demonstraci jen dívali, ať už z jakýchkoliv důvodů (zejména zdravotních). „My tady bojujeme i za vás,“ vzkázal. Následovalo skandování.

Pozdravil i přítomné poslance hnutí ANO v publiku, doufaje, že na příští demonstraci s nimi spojí síly k tomu, aby vláda podala demisi. A také média, která napíší, že na náměstí bylo „jen pár stovek lidí“. A označují je za dezoláty, dezinformované, chcimíry, pomatené, ovlivněné propagandou, kteří jdou šířit nenávist. „Já tu nenávist nevidím,“ vzkázal s tím, že účastníci naopak milují svou zem. A mají dost diletantství Petra Fiala. „Pane Fialo, já budu mluvit vaší řečí,“ vzkázal a dodal, že náměstí vyslalo jasný signál.


Demonstrace Česko proti vládě.

„Nechceme premiéra lokaje Bruselu, loutku, co poslouchá Kyjev nebo Washington, ale premiéra, který má na prvním místě zájmy České republiky,“ vzkázal. Následovalo skandování „Fialovej hnus“.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
„My ve Strakově akademii nechceme vládu EU, USA, Ukrajiny, ani Ruska nebo Číny, ale českých občanů,“ pokračoval. Naposledy byla demonstrace v dubnu, tehdy Černochová strašila mobilizací, Válek posílal lidi pro léky všude možně, teď je situace dle Rajchla ještě horší.

Zažíváme dle dat nejvyšší pokles reálných mezd a důchodů, nejvyšší pokles životní úrovně v Evropě. Nedosáhli jsme v HDP na rok 2019. „Za to nemůže ani Babiš, ani Putin, za to může Fialova vláda,“ prohlásil Rajchl. Důchodcům se protiústavně berou peníze, Zelenskému slíbíme 45 miliard, když přiletí naším speciálem,“ poukazoval.

Černochová prohlašuje, že je třeba se připravovat na dlouhodobý konflikt. Rajchl odvětil, že by jí poslal kontakt do Bohnic. „Nechceme válku, chceme žít v míru,“ kontroval. Tvrdil, že máme horší podmínky v paktu s USA než Slovensko a jiní. „To už tu bylo, cizí vojenské jednotky tu nechceme,“ upozornil. Rakušan do ČR nepustí tenistky, Pospíšil zařídí zákaz pěvkyně Netrebko po konzultaci s ukrajinskou ambasádou. „Rakušan je ostudou této vlasti,“ řekl Rajchl a míní, že by měl okamžitě odstoupit, protože předvedl kolektivní vinu, ačkoliv proti ní vyzýval.

Věnoval se i migraci z Ukrajiny. „Nejsou to uprchlíci, jsou to ekonomičtí migranti,“ řekl s tím, že uprchlíci nejezdí domů na dovolenou.


Demonstrace Česko proti vládě.

Ironizoval také slova Petra Fialy, tj. že sliby byly zkratka. Jenom slibovali něco, co nemohli splnit, ale nelhali. Kopl si, že ve Strakovce je trenér Liverpoolu a když bude nejhůř, přijde Danuše a sestaví novou vládu. Ta současná pak chce euro, koresp. hlasování a migraci.

Vláda je balvan na cíli k suverénní a prosperující ČR, která si nezaslouží loutky, ale ty, kdo prosadí kroky, které k tomu povedou, aby byla ČR na vrcholu, protože na tuto pozici má. Jak na to? Např. odejít z lipské burzy, aby byla levná elektřina, vzhledem k tomu, že jsme exportéři.


Demonstrace Česko proti vládě. (Screen: Facebook)

Na Ukrajině se neválčí za české zájmy, znovudobytí Donbasu je chiméra, ztráty životů i peněz jsou zbytečné, jediná cesta je mír, prohlašuje Rajchl. Důležité dle něho je nepomáhat na úkor českých občanů. „My jsme tady doma,“ prohlásil Rajchl, toto heslo začal skandovat i dav.

„Nebudeme se připravovat na válku, všechno na prevenci války, vyhnat neziskovky ze školství, aby neindoktrinovaly děti zelenými a LGBT dogmaty. Odmítneme istanbulskou úmluvu i dohodu o migraci, i euro, sliboval Rajchl. „Vrátíme naší zemi čest i morálku, svobodu a suverenitu,“ slíbil ještě. „Nechci se cítit jako cizinec ve vlastní zemi,“ řekl. „Já tuhle zemi miluju a v žádném případě ji nechci dát bez boje,“ vzkázal ještě.

Rajchl pak promluvil i na závěr demonstrace. "První článek, který vyběhl na portálu Seznam.cz, byl o tom, že se tady sešly stovky až tisíce lidí. Přátelé na Seznamu, naučte se počítat, jsou tady desetitisíce lidí a podle našich výpočtů sem přišlo 101 tisíc lidí na Václavské náměstí požadovat demisi po vládě Petra Fialy," křičel Rajchl. 

"Věrně o počtu účastníků informovala CNN Prima News a já bych jí za to chtěl poděkovat. Ano, tohle je správná novinařina," dodal.

"Současně ale potřebujeme mít dlouhodobější vizi. A první hodnotou, po které musíme volat, je mír. Protože bez míru není prosperita. A jaký mír máme na mysli, takový mír, o kterém hovořil George Fitzgerald Kennedy v 60. letech, nikoliv pax americana, tedy mír vynucený americkými zbraněmi za cenu ztráty svobody některých zemí, ale mír, který je v podstatě vnímáním světa jako jednoho místa, kde vedle sebe žijí sousedé, kteří spolu chtějí spolupracovat, státy, které spolu spolupracují a obchodují, spolu neválčí. Takový svět my chceme, nechceme mír pro někoho, chceme mír pro všechny a chceme mír navždy," křičel dále.

"Proto se necheme připravovat na nějaký dlouhodobý jaderný konflikt s Ruskem. Naopak uděláme všechno pro to, abychom se mu vyhnuli. V současné době je situace taková, že z pozice člena NATO můžeme efektivně zablokovat vstup Ukrajiny do této atlantické aliance, což je velmi důležité z hlediska naší bezpečnosti," dodal.

"Současně z tohoto místa říkám, že pokud by hrozil horký konflikt mezi členskými státy NATO a Ruskem, tak Česká republika musí NATO opustit a musí si zachovat neutrální pozici. Tato země potřebuje mír, nikoliv válku. Je třeba si přiznat, že euroatlantická civilizace je v hluboké krizi. Ve městech USA jsou hordy lidí, drogově závislých bezdomovců, opravdu to není hezký pohled. Na Západě vyměnili bezpečnost svých občanů za fatálně selhávající projekt integrace muslimských migrantů do jejich komunity. Tenhle projekt je nefunkční a nemůže v životě uspět. Česká republika se na něm v žádném případě nesmí podílet a nesmí přijmout odpovědnost za chybnou migrační politiku Německa a celé západní Evropy," podotkl. 

Zopakoval, že Česká republika je sebevědomým státem, která má na to, aby vykročila za svými cíli svojí vlastní cestou. "Držím palce Robertu Ficovi na Slovensku, aby vyhrál volby, protože Slovensko to potřebuje," nechal se také slyšet Rajchl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud bychom měli rozumnou vládu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 16.09.2023 15:14:04
Tak by nás tato vláda nechystala na jadernou válku, ale snažila by se vyvinout maximální diplomatické úsilí, aby tato válka (ani žádná jiná) u nás nevznikla.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …