„Migrační pakt? Signál pro pašeráky.“ Zástupce zahraničního výboru burcoval v ČT

05.10.2023 21:57 | Monitoring

Sílící migrace opět donutila Česko k namátkovým kontrolám na hranicích se Slovenskem a Evropa nemá stále jasno, jak migraci řešit. Jaroslav Bžoch (ANO), místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, v pořadu Interview ČT24 uvedl, že důvodem přílivu migrantů může být nový migrační pakt, který vládě vyčítá: „Udělali něco podobného, co Angela Merkelová, když tenkrát řekla wir schaffen das,“ uvedl.

„Migrační pakt? Signál pro pašeráky.“ Zástupce zahraničního výboru burcoval v ČT
Foto: Archiv Jaroslava Bžocha
Popisek: Poslanec Jaroslav Bžoch

Od středy se kontroluje přísněji česko-slovenská hranice, během prvního dne namátkových kontrol zadržely kontroly 69 uprchlíků a čtyři pašeráky lidí. Kontroly se spustily kvůli tomu, že přitvrdilo i Polsko, úřady proto očekávaly silnější tok uprchlíků přes české území.

„Uvidíme, co kontroly přinesou, musíme reagovat na ten tlak na jihu Itálie, který vidíme. To, že se opět dávají masy lidí do pohybu, nám dává signál, že nám opět ta migrace stoupá. Když Němci mají velké záchyty a říkají, že budou kontroly, tak Česká republika, Polsko, Slovensko, Rakousko nemají jinou možnost než je zavést a kontrolovat namátkově, jestli ta čísla opravdu rostou. Myslím, že to ponese své ovoce,“ věří Jaroslav Bžoch, že kontroly u hranic se Slovenskem považuje v tuto chvíli namístě.

Jeho stranický šéf Andrej Babiš uvedl, že migrace roste proto, že Evropa udělala jistou pozvánku, kterou je „zrádcovský migrační pakt“, Bžoch nevylučuje, že to skutečně může mít souvislost: „Pokud se bavíme o tom, že Evropská unie – a řešíme to už od roku 2015 – je v tomto bezzubá. Dosud jsme nepřijali žádná opatření, která by ukázala, že Evropa už nemůže dále přijímat migranty, máme problémy s imigrací a potřebujeme se sami zotavit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…