„Mladí jsou hloupí a věří propagandě! Nemůžete dnes říct ani svůj názor.“ Mezi účastníky pražské demonstrace

21.01.2023 17:50 | Reportáž

Budu volit Babiše. Je to odborník a něco pro lidi udělal. Zdá se mi přirozený, i když mu do hlavy nevidím. Pavel je válečný štváč. Zbrojení, tanky a stíhačky jsou vyhozený peníze. To řekl ParlamentnímListům.cz důchodce Marek, který se zúčastnil sobotní demonstrace Česká republika na 1. místě.

„Mladí jsou hloupí a věří propagandě! Nemůžete dnes říct ani svůj názor.“ Mezi účastníky pražské demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace, kterou zorganizoval Ladislav Vrabel a spolek ČR na 1. místě na Václavském náměstí

„Fialova vládní pakáž, ČT, Nova, CNN Prima dělají z Čechů otroky důvěřující bruselským grázlům a psychopatům.“ To bylo napsáno na jednom z transparentů. Zúčastnili jsme se sobotní demonstrace s tématem Totalita versus svoboda na Václavském náměstí v Praze, která patřila do řady protestů pod názvem Česká republika na 1. místě. Hovořili jsme tam s demonstranty.

Ovládají nás monopoly

Z pódia byla slyšet slova, že jsme na pokraji třetí světové války, když jsem narazil na pana Marka v teplé zelené bundě. Projevy si nahrával na diktafon. „Nelíbí se mi to tady. Ani válka na Ukrajině, která nemá východisko. Rusko nemůže prohrát, protože ho podporuje Čína. Jediná možnost je mírové řešení,“ vysvětlil důvod, proč se zúčastnil jako jeden z dalších lidí protestu, na který se z nebe hojně snášely sněhové vločky.

„Pozoruju, jak jsou mladí lidé hloupí a věří propagandě. Dnes už vlastní názor nemůžete říct. Někteří mí kamarádi jsou fanatičtí a zabednění až hrůza. To jsem snad nikdy nezažil. Přijímám každý názor a lidi soudím podle charakteru. Jsem důchodce a už nevím, na čem dalším bych ušetřil. Možná by byla dobrá vláda odborníků, kteří by tu drahotu zmírnili,“ rozpovídal se Marek. A dodal: „Budu volit Babiše. Je to odborník a něco pro lidi udělal. Zdá se mi přirozený, i když mu do hlavy nevidím. Pavel je válečný štváč. Zbrojení, tanky a stíhačky jsou vyhozený peníze. Jeden tank Patton stojí stejně jako ušetřené peníze ze zdražení jízdného důchodcům, dětem a studentům. Hodně cestuju a dost mi to pomáhalo.“

Další transparent hlásal: „USA~NATO jsou zrůdy. Váleční zločinci,“ což bylo slyšet i z pódia. Nakonec si Marek posteskl: „Takovej bordel. Nejsme republika, jsme kolonie. Všechno je to tady rozprodaný, ovládají to monopoly a vedle vlády je ještě šedá vláda milionářů. S tím nikdo nic nenadělá, to by musela přijít nějaká revoluce.“

Komunisté jako mírotvorci

U stanu s peticí za odvolání vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb postávala paní Daniela. Ta měla na svém plakátku napsáno: „Vládo ČR, chceme mír a prosperitu. Ne Ne Ne zkázu a ne totalitu!“ Pro reportéra ParlamentníchLisů.cz to rozvedla: „Jsem starší člověk a zažila jsem totalitu. Už se do ní nechci vracet. Nemít svobodu je něco tak příšerného, že to už nechci dopustit. Svobody tady salámovou metodou ubývají. Především tato vláda je okrajuje. Oni že mají pravdu a ostatní že jsou dezinformátoři. Ale tak to není. Skončíme tak, že lež bude pravdou a pravda bude lží.“

Je jí líto mladých lidí, kterým vláda ordinuje jednu, druhou, třetí práci, přitom se musí starat o rodinu, dům či byt, zahradu a úroveň života v takovém poklusu rychle klesá.

O kus dál stála řada chlapů s prapory KSČM. „Měním svět k lepšímu, jsem komunista,“ měl napsáno na vestě Jan, také důchodce. Vláda nás podle něj žene do války a ožebračuje, takže je třeba proti tomu protestovat. V Poslanecké sněmovně už není žádná levice a zbyli tam prý skoro samí asociálové.

Před hlavní budovou Národního muzea postávali jako vždy naopak podporovatelé Ukrajiny například s heslem „Musíme zůstat jednotní!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Taky jsme byli mladí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 21.01.2023 19:12:37
když se souška učitelka občanské nauky ptala, jak by měl vypadat budoucí prezident, tak spolužák řekl, že jako Šindelář z Katapultu, učitelku málem omejvali. A to už je skoro padesát let. A ten spolužák to myslel vážně, ne z legrace. Mládí se hned nadchne. Pavel je pro mládež to samé. Mládež vojnu nezná a tak si myslí, že každý profesionální voják je Rambo a zažívá ohromná dobrodružství. My si je pamatujeme jako věčně přiožralé řvouny, v jednom kuse se drbající na varlatech. Ale vykládejte to mládeži, která nemá vzory.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…