„Muž je muž, žena je žena. To je snad jasné.“ V Británii dostali rozum

06.10.2023 10:31

Existují od přírody jen dvě pohlaví, nebo jich je mnohem víc. V Česku na toto téma zaznělo „hovězí je hovězí a kuřecí je kuřecí“. A teď se do věci vložil i britský premiér Rishi Sunak. Jak je to podle něj s pohlavími? Místní zastánce tzv. manželství pro všechny asi nepotěší.

„Muž je muž, žena je žena. To je snad jasné.“ V Británii dostali rozum
Foto: z internetu
Popisek: Sunak

Má se v Česku povolit manželství pro všechny, nebo se má trvat na tom, že manželství je provždy jen svazkem muže a ženy? V Česku se na toto téma debatuje už řadu let. Přou se Piráti s ODS. Přou se i politici ANO, často mezi sebou.

V jedné ze sněmovních debat o manželství pro všechny se o slovo přihlásil lidovecký poslanec Šimon Heller a pronesl dnes již dobře známý výrok, že „prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí a kuřecí kuřecí. Všechno má prostě svůj název. Manželství je svazek muže a ženy“.

Poslankyně Berenika Peštová (ANO) se přidala. „Moje dcera před třemi lety studovala v Kanadě a vysvětlovala mi, že se v Kanadě zvednul takový fenomén, že máme tři pohlaví, a já říkala, to než k nám dojde… A už máme 70 pohlaví, aha… Já mám problém s názvem, ať se to jmenuje třeba přátelství, partnerství, mně je to jedno,“ vyprávěla ve Sněmovně.

Na jejich vyjádření upozornil server Forum24.cz.

Server Seznam zprávy k tomu napsal, že takováto vyjádření ve skutečnosti nahrávají definitivnímu přijetí zákona o manželství jako svazku pro všechny.

„Čím víc skalní odpůrci v Parlamentu mluví, tím spíš může manželství pro všechny projít. Protože nevěřím, že by se při některých projevech za vlastní kolegy nestyděli i umírnění konzervativci,“ napsala editorka serveru Seznam zprávy Lucie Stuchlíková. „Prestižní kategorii ‚Zpátky do středověku‘ suverénně opanovala lidovecká poslankyně Pavla Golasowská. Ta nám vysvětlila, že ‚každý muž si může vzít ženu a každá žena muže‘, tudíž žádná diskriminace v dnešní společnosti není,“ uvedla Stuchlíková.

A jak je vidět na nedávném výroku britského premiéra Rishiho Sunaka o počtech pohlaví, naznačuje, že podobné slovní bitvy se odehrávají např. ve Velké Británii. Tamní předseda vlády Sunak to řekl jasně.

„Neměli bychom se nechat šikanovat, že musíme uvěřit, že lidé mohou mít jakékoli pohlaví, které si zamanou. Muž je muž a žena je žena, to je prostě dáno zdravým rozumem,“ uvedl premiér Rishi Sunak.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nojo, ale co je Pekarová?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 06.10.2023 10:49:50

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…